Burse pentru cercetarea militară comună

0
569

Comunitatea Europeană pentru Apărare a fost una dintre primele şi cele mai ambiţioase încercări de a crea o armată europeană comună la începutul anilor 50, dar eşecul acesteia a descurajat avântul pentru o apărare comună a Europei timp de aproape o jumătate de secol. În ultimele două decenii, mişcarea spre cooperare s-a intensificat şi Pesco este cea mai recentă iniţiativă de a dezvolta în comun capabilităţile militare europene. De asemenea, pentru prima dată, proiectele de colaborare în domeniul tehnologiilor pentru apărare, cum ar fi dezvoltarea unor drone pentru supravegherea marină, ar putea fi cofinanţate direct de către UE.

Deputaţii europeni au în vedere propunerea de a institui un program european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, în cadrul căruia s-ar aloca 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru perioada 2019-2020 pentru a cofinanţa dezvoltarea comună a noilor tehnologii de apărare şi pentru a sprijini achiziţiile comune de echipamente. Această sumă se aşteaptă ca, ulterior, să fie majorată la 1 miliard de euro pe an. “Un program similar de burse pentru cercetarea militară comună, de exemplu în domeniul apărării cibernetice şi al roboticii, va fi propus de Comisia Europeană în acest an, cu un buget anual de 500 de milioane de euro după 2020, în timp ce un program test în valoare de 90 de milioane de euro pentru 2017-2019 a început deja”, a precizat europarlamentarul Marian Jean Marinescu.

„Trebuie să cooperăm mai bine în domeniul proiectelor inovatoare”

          Într-o rezoluţie din decembrie 2017 privind politica comună de securitate şi apărare, deputaţii europeni au salutat aceste eforturi pentru o mai bună coordonare a cheltuielilor în materie de apărare şi pentru reducerea duplicării eforturilor, reamintind că „în comparaţie cu SUA, UE28 cheltuieşte 40% pe apărare, dar generează numai 15% din capacităţile pe care le obţin Statele Unite, lucru care indică o problemă foarte serioasă legată de eficienţă”. Verificaţi infograficul pentru a afla mai multe despre beneficiile unei cooperări mai strânse în domeniul apărării la nivelul UE. Membrii comisiei pentru industrie au discutat propunerile cu experţii la 22 ianuarie. „Trebuie să cooperăm mai bine în domeniul proiectelor inovatoare şi să ne protejăm mai bine know-how-ul şi tehnologia”, a declarat Françoise Grossetête, (PE, Franţa), responsabilă cu propunerile în cadrul Parlamentului.

***

           Pe 23 ianuarie, membrii comisiei pentru afaceri externe au sugerat că dezvoltarea anumitor produse de apărare, cum ar fi armele de distrugere în masă, armele complet autonome sau armele de calibru mic produse în principal pentru export nu ar trebui finanţate prin program. Opinia lor va fi transmisă comisiei pentru industrie, comisia responsabilă a Parlamentului în această chestiune, care urmează să voteze asupra textului final până la sfârşitul lunii februarie.