„Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor” – o poveste veselă, pentru cei mai mici spectatori ai Teatrului „Colibri”

0
846

spectacol 1Personaje jucăuşe şi ale lor aventuri care îi vor bucura pe cei mai mici dintre spectatori, în decoruri vesele şi pe un scenariu inspirat din poveşti populare ruseşti – pe scurt, astfel poate fi descris cel mai nou spectacol al actorilor Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibi”, intitulat „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor”. Totodată prima premieră a anului, acesta face parte din proiectul „Puppets Debut”, prin care actorii păpuşari ai instituţiei sunt încurajaţi să conceapă şi să pună în scenă spectacole de creaţie colectivă. Din echipă fac parte actriţa Alla Cebotari – care semnează scenariul şi regia –, actorii Emanuel Popescu şi Daniel Mirea, scenografa Iulia Goanţă şi Alin Macovei-Moraru, autorul muzicii. Spectacolul va fi prezentat în premieră sâmbătă, 4 februarie, de la ora 18.00, o nouă reprezentaţie fiind anunţată pentru duminică, 5 februarie, ora 11.00.

«Anul trecut a debutat, în cadrul instituţiei, un proiect-pilot prin care i-am provocat pe colegii actori păpuşari să realizeze spectacole de creaţie colectivă. Am început cu „Poveste despre Hansel şi Gretel”. Anul acesta continuăm, pentru că eu cred – şi declar de fiecare dată când am ocazia – că păpuşarii sunt actori complecşi şi compleţi şi pot să facă lucruri pe care doar ei ştiu să le facă atât de frumos şi atât de bine», a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, Adriana Teodorescu, managerul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”.

Alla Cebotari aduce în scenă poveştile populare ruseşti cu care a crescut

spectacol 2Noul spectacol, „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor”, o are ca regizoare şi autoare a scenariului pe cunoscuta actriţă Alla Cebotari, bucuroasă că a putut pune în scenă chiar poveştile cu care a crescut în Basarabia. «Este un proiect care mă urmăreşte din copilărie, cu aceste poveşti populare ruseşti am crescut. Noi am mai realizat aici spectacole colective, ca „Albă ca Zăpada”, din a cărui distribuţie am făcut parte. La acesta însă am realizat şi scenariul şi coordonez şi direcţia scenică, dar nu s-ar putea acest lucru fără talentata scenografă Iulia Goanţă, care a venit cu un decor atât de vesel. Îi mulţumesc şi lui Alin Macovei-Moraru pentru muzica jucăuşă şi foarte antrenantă din acest spectacol. Mai pot spune despre colaborarea cu cei doi actori că a decurs… mănuşă!», a declarat Alla Cebotari. Absolventă a Facultăţii de Arte Frumoase „Gavril Muzicescu” din Chişinău, secţia Regie-Actorie, artista este prima basarabeancă stabilită la Craiova de aproape 30 de ani.

Daniel Mirea şi Emanuel Popescu, din nou personaje de poveste

spectacol 3Nu se află la primul spectacol de creaţie colectivă, în cadrul Teatrului „Colibri”, nici Daniel Mirea, al cărui joc actoricesc a făcut deliciul publicului în „Autobuzul cu păpuşi”, după scrierile lui I.L. Caragiale, ca şi în „Prietenii Motanului Încălţat”, o propunere de interpretare a cunoscutei poveşti venită din partea actriţei Iulia Cârstea. Distribuţia spectacolului „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor” îl include şi pe un alt îndrăgit actor, Emanuel Popescu. „În piesa asta este vorba şi despre mâncare, şi despre cât de greu se obţine ea. Și asta o ilustrează foarte bine personajele noastre Iepurele, Lupul şi Ursul. Sunt nişte personaje care se dau grozave, isteţe – şi într-o oarecare măsură chiar sunt –, dar rămân veşnic în condiţia de flămânzi şi de perdanţi”, a destăinuit actorul, referindu-se la noul spectacol.

Scenografa Iulia Goanţă: „A fost o provocare foarte mare pentru mine!”

spectacol 4 AEchipa de creaţie este întregită de tânăra scenografă Iulia Goanţă, care debutează în această ipostază pe scena Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri”. „A fost o provocare foarte mare pentru mine! Munca în spatele scenei este titanică, deşi la sfârşit nu se văd toate încercările făcute… A fost o colaborare foarte frumoasă şi sper să fie doar începutul. Am lucrat cu mare drag şi poate de aceea nu am simţit oboseala. Sper ca publicul să se bucure de ceea ce o să vadă, în special cei mici”, a afirmat Iulia Goanţă. La începutul anului 2012, ea a realizat aici asistenţa de scenografie la spectacolul „Sarea în bucate”, după Petre Ispirescu, pe un scenariu şi în regia lui Valentin Dobrescu, cu scenografia semnată Mihai Pastramagiu.

Alin Macovei-Moraru propune o muzică adaptată, provenind din folclorul rusesc

Deşi în cazul său colaborarea cu păpuşarii craioveni datează de ani buni, o provocare mărturiseşte că a fost noul spectacol şi autorul muzicii, Alin Macovei-Moraru. «Având aici background-ul atâtor spectacole, de fiecare dată tratez o nouă provocare foarte serios, fiindcă nu vreau să mă fac de râs sau să dezamăgesc în raport cu tot ce am făcut înainte. Debutul meu în muzica de teatru pentru copii s-a întâmplat cu mulţi ani în urmă, cu ocazia spectacolului „Albă ca Zăpada”, iar de atunci vin cu drag de câte ori sunt solicitat», a mărturisit compozitorul, adăugând că pentru „Gogoaşa şi Năzdrăvanul Petrişor” a adaptat muzica provenind din folclorul rusesc.

***

Biletele pentru premiera de sâmbătă costă 10 lei şi se pot procura de la Agenţia Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” (Calea Bucureşti nr. 56), deschisă de luni până sâmbătă, între orele 10.00-13.00 şi 16.00-19.00, iar duminica, în intervalul 10.00-13.00.