Dolj: Noul program de la Cazier, după eliminarea taxei de 10 lei

0
346
16105876_1117758335002066_6776367751543306539_nIPJ Dolj anunţă că, de ieri a fost eliminată taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar. Prevederea este valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice.
Prin  Legea  nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce intră în vigoare la data de 1 februarie 2017, a fost abrogată prevederea referitoare la încasarea taxei în cuantum de 10 lei necesară pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice şi juridice. Astfel, începând cu ieri, la primirea cererii de obţinere a certificatului de cazier judiciar, nu se va mai solicita chitanţa prin care se face dovada achitării taxei de 10 lei.
Urmare a scoaterii acestei taxe, dar si pentru a veni in sprijinul cetatenilor, dorim sa ii anuntam ca programul la Ghiseul de eliberare a Certificatelor de cazier de modifica, astfel ca, în fiecare zi de LUNI si MARTI, intre orele 08.30 si 12.30, certificatele de cazier vor fi eliberate de către doi lucrători.
Programul ghiseului de eliberare a certificatelor de cazier (strada Amaradia – liceul Energetic) va fi, incepand de luni 6 februarie a.c., urmatorul:
LUNI, MARTI SI JOI : 08.30-16.00
MIERCURI : 08.30- 18.00
VINERI: 08.30 – 13.00
 
Reamintim doljenilor faptul ca pot intra in posesia certificatelor de cazier la orice politie oraseneasa sau municipala din judetul Dolj fara a mai fi nevoie sa se deplaseze la ghiseul din municipiul Craiova.
Obţinerea certificatului de cazier judiciar de persoana fizică
Pentru a obţine un certificat de cazier judiciar din România, persoanele interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civilă şi motivată, la orice subunitate de poliţie în care există ghişeu de cazier judiciar.
Cererea trebuie însoţită de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, paşaport, cartea de identitate provizorie şi certificat de înregistrare a cetăţenilor U.E., carte de rezidenţă, carte de rezidenţă permanentă, permis de şedere temporară sau permanentă, aflate în termen de valabilitate).
Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.
În situaţia în care cererea se depune prin împuternicit, aceasta va fi însoţită de copia actului de identitate a solicitantului, copia actului de identitate a împuternicitului şi de procura autentificată în condiţiile legi.
Certificatul de cazier judiciar se eliberează, de regulă, pe loc, sau în cel mult 3 zile de la data solicitării, în cazurile în care cererea-tip este depusă în România.
Pentru situaţiile în care cererea este depusă prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, certificatul de cazier judiciar se eliberează în cel mult 30 de zile de la data depunerii, iar în cazul adeverinţelor în termen de 10 zile de la data solicitării.
Documentele sunt valabile 6 luni de la data primirii şi numai în scopul pentru care au fost eliberate.
Lista subunităţilor de poliţie care eliberează certificate de cazier judiciar, precum şi programul ghişeelor de lucru cu publicul, se găsesc afişate pe pagina de internet a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.
 
Obţinerea certificatului de cazier judiciar de persoana juridică
Cererea-tip, cu datele complete de identificare şi motivată, se depune de persoana juridică prin reprezentant legal, care trebuie să facă dovada calităţii, la orice unitate ori subunitate de poliţie conectată la ROCRIS (Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român).
La depunerea cererii, reprezentantul legal al persoanei juridice, va anexa următoarele documente:
  • dovada calităţii de persoană juridică,
  • dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante,
  • copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal.
    Certificatul de cazier judiciar se eliberează persoanelor juridice în cel mult 3 zile de la data solicitării.