Prof. univ. dr. Ion Dogaru, fondatorul Facultății de Drept din Craiova, omagiat la Academia Română

0
1383

Profesorul universitar Ion Dogaru, fondatorul Facultății de Drept a Universității din Craiova, a fost sărbătorit, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani – ieri, 1 februarie –, în cadrul unei reuniuni omagiale la Academia Română, al cărei membru este. Cu acest prilej, universitarul craiovean a primit mai multe distincții, între care și „Meritul Academiei”. La evenimentul organizat vineri au participat foști doctoranzi, studenți, profesori, membri ai Academiei Române, colegi, prieteni și colaboratori. Li s-au alăturat și prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor – rectorul Universității din Craiova, Cristian Hera – vicepreședintele Academiei Române, și Daniela Ciochina – membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Vicepreședintele Uniunii Juriștilor: „Rar mi-a fost dat să văd oameni mai dăruiți profesiei lor…”

Institutul de Cercetări Juridice i-a acordat prof. univ. dr. Ion Dogaru Diploma de Onoare pentru contribuția majoră adusă dezvoltării științei juridice românești și pentru sprijinul constant acordat cercetării juridice fundamentale, se menționează într-un comunicat transmis de Biroul de Presă al Universității din Craiova. De asemenea, Uniunea Juriștilor i-a acordat, în Consiliul Director, Diploma de Onoare și Medalia de Merit pentru contribuția adusă la dezvoltarea științei dreptului și a învățământului juridic românesc.

Cel care i-a înmânat distincția din partea Uniunii Juriștilor a fost profesorul universitar doctor Ioan Alexandru. „Rar mi-a fost dat să văd oameni mai dăruiți profesiei lor, cu o capacitate organizatorică remarcabilă, veșnic în mișcare cu o capacitate de muncă ieșită din comun, care a reușit nu doar să conducă facultatea și școala doctorală, ci și să continue activitatea de cercetare și să scoată alături de colaboratorii săi numeroase lucrări deosebit de valoroase. Toate aceste calități l-au făcut să fie o personalitate în lumea juriștilor, elogiată, admirată, imitată și, de ce nu, invidiată”, a declarat prof. univ. dr. Ioan Alexandru, vicepreședintele Uniunii Juriștilor.

I s-a conferit cea mai înaltă distincție a Academiei de Știință a Moldovei – Medalia „Dimitrie Cantemir”

Totodată, Ion Buceac, vicepreședintele Academiei de Științe a Republicii Moldova, i-a conferit cea mai înaltă distincție a Academiei de Știință a Moldovei – Medalia „Dimitrie Cantemir”. Meritele profesorului universitar Ion Dogaru au fost recunoscute și de profesorii Universității „Andrei Șaguna” din Constanța, din partea cărora a primit Diploma de Excelență și Medalia omagială „Andrei Șaguna”, în semn de omagiu pentru vocația de ctitor față de valorile academice. Din partea Academiei Române, cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani, profesorul universitar Ion Dogaru a primit distincția „Meritul Academiei”.

Rectorul Universității din Craiova: „Fără domnia sa nu erau nici Facultatea de Drept, nici Școala Doctorală”

La eveniment a participat și rectorul Universității din Craiova, profesor universitar doctor Dan Claudiu Dănișor, care a vorbit despre influența pe care Ion Dogaru a avut-o asupra cadrelor didactice ale Facultății de Drept din Craiova. „Unii au investit în propria carieră, în averi, în bunuri, domnul Dogaru a investit în oameni. Fără domnia sa nu erau nici Facultatea de Drept, nici Școala Doctorală, nici cadrele didactice care să îmbogățească, sper eu, știința dreptului românesc. (…) Suntem singura universitate din România care are la Facultatea de Drept un curs obligatoriu de filozofia dreptului – este meritul domniei sale. Nu cred că se poate face drept fără filozofie, nu se poate face drept fără a ști puțină politică, nu cred că se poate face drept fără a înțelege o ideologie. Cred că această direcție pe care domnul profesor Dogaru a implementat-o la Craiova și pe care noi încercăm să o continuăm este extrem de benefică și spune multe despre viziunea domniei sale ca cercetător și nu numai ca administrator”, a precizat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănișor, potrivit aceluiași comunicat de presă.

Nicolae Popa, fost președinte al ÎCCJ: „Este un inegalabil maestru al pedagogiei”

Printre cei care l-au omagiat pe Ion Dogaru s-a numărat și profesorul universitar doctor Nicolae Popa, fost judecător la Curtea Constituțională a României (1996-2004) și fost președinte al Înaltei Curți de Casație și Justiție (2004-2009). „Profesorul Ion Dogaru este un inegalabil maestru al pedagogiei, în stare să impună, înarmat cu finețea spiritului și cu forța sensibilității, modele de urmat. Printre cei care mi-au făcut cinstea să mă bucur de imensele lor resurse intelectuale și sufletești se numără și profesorul Ion Dogaru, aș spune în mod deosebit Ion Dogaru întrucât îl cunosc de 60 de ani și tot de atâta amar de vreme nu contenesc să-i admir liniștea și echilibrul lăuntric care îi vin din vastele lecturi și stăpânirea ideilor”, a declarant prof. univ. dr. Nicolae Popa, în cadrul reuniunii omagiale.

A fost lansat volumul „O viață dedicată dreptului”, publicat de colaboratorii profesorului

În cadrul evenimentului a fost lansat volumul omagial „O viață dedicată dreptului”, publicat de colaboratorii profesorului. Acesta a fost prezentat de prof. univ. dr. Sevastian Cercel, actualul decan al Facultății de Drept din Craiova, care a ținut să-i aducă un omagiu din partea facultății. „Am avut prilejul sa fiu printre primii 25 de studenți de la Facultatea de Drept, am avut de asemenea prilejul și privilegiul de a rămâne în continuare la catedră, în Universitate alături de domnia sa. Dintre cei 25 de studenți din prima promoție aproape toți sunt în prima linie a profesiei juridice, la curțile de apel, în magistratură, dar și în toate celelalte profesii. În prezent, facultatea are 80 de cadre didactice titulare, fiecare având în bagajul profesional, foarte multe momente de sprijin și contribuții ale domnului profesor Dogaru”, a declarat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul Facultății de Drept din Craiova.