Zeci de craioveni au ajuns la spital după ce au căzut pe gheaţă

0
401

În ultimele zile, numărul craiovenilor care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean cu luxaţii, entorse şi chiar fracturi la nivelul picioarelor sau mâinilor aproape că s-a dublat. Cei mai mulţi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au alunecat pe gheaţă.

Medicii ortopezi de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova sunt suprasolicitaţi în această perioadă. Zăpadă şi mai ales gheaţa au pus mari probleme şi au trimis la spital zeci de craioveni. Cei mai norocoşi s-au ales doar cu luxaţii şi entorse, însă au fost şi destule persoane diagnosticate cu fracturi ale membrelor superioare sau inferioare. De altfel, per total, numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale a trecut bine de 600 de persoane şi asta numai pe parcursul a două zile.

Pe lângă gheaţă, şi frigul a adus un număr mai mare de pacienţi la UPU Spitalului Judeţean. Din cauza gerului pătrunzător, un om al străzii a cerut ajutorul medicilor de la Urgenţă. Nu a fost singurul caz de acest gen. Săptămâna aceasta, mai multe astfel de persoane s-au adăpostit la Urgenţă după care au fost transportate la diferite centre, aşa cum ar fi căminul de bătrâni de lângă Spitalul Judeţean din Craiova.

Şi echipajele de pe ambulanţe au patrulat în aceste zile prin judeţ pentru a identifica oaemenii care nu au un acoperiş deasupra capului, pentru a le acorda îngrijiri medicale şi pentru a-i direcţiona către adăposturile amenajate. Marţi, dar şi ieri, medicii de la Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dolj au transportat zece astfel de cazuri sociale.

Oamenii străzii, transportaţi cu ambulanţa

La nivel naţional, numărul persoanelor fără adăpost şi al celor cu hipotermie care au fost transportate de serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale a ajuns în doar o zi la 346.

De la avertizarea de Cod galben de ger emisă de meteorologi, schimbată mai apoi în cod portocaliu de ger, şi până în prezent au fost înregistrate în toată ţara 14 decese din cauza hipotermiei severe.

Drept urmare, autorităţile sanitare menţin avertizarea către populaţiei ca, în această perioadă cu temperaturi extrem de scăzute, să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.