Rezidenţii au şansa să schimbe centrul de pregătire

0
377

Medicii rezidenţi care, din diferite motive, doresc să schimbe centrul de pregătire au acum şansa să aplice pentru un transfer. Ministerul Sănătăţii a anunţat că o primă sesiune va fi organizată luna aceasta.

Cei interesaţi trebuie să depună, până la data de 10 februarie a.c., inclusiv, la direcţiile de sănătate publică din centrele universitare în care se solicită continuarea pregătirii cereri de schimbare a centrului de pregătire. Acestea trebuie însoţite de avizul universităţii de medicină şi farmacie, respectiv facultăţii de medicină, medicină dentară sau farmacie din centrul universitar în care se află în pregătire, dar şi al instituţiei de învăţământ superior în care doreşte să se pregătească. Este necesar, totodată, avizul unui coordonator din centrul universitar solicitat, dar şi al direcţiei de sănătate publică din centrul universitar în care doreşte să continue pregătirea – pentru rezidenţii pe loc. În ceea ce priveşte rezidenţii pe post, aceştia trebuie să prezinte avizul unităţii sanitare cu care au încheiat contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Nu în ultimul rând, este nevoie de actele justificative privind motivele solicitării.

Au fost stabilite o serie de criterii pentru selecţie

Analiza solicitărilor se va face până pe data de 21 februarie a.c., urmând ca trei zile mai târziu cererile aprobate să fie afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Au fost stabilite şi criteriile pe baza cărora vor fi analizate solicitările rezidenţilor, în cazul în care este depăşită capacitatea de pregătire disponibilă. Primul luat în calcul este anul de rezidenţiat, prioritate având cei aflaţi în an mai mare. Al doilea criteriu care contează în aprobarea cererii este dat de situaţia în care soţul sau soţia au loc de muncă în centrul universitar solicitat şi având în îngrijire copii, urmat de acela de a avea soţ sau soţie cu loc de muncă în centrul universitar solicitat. Ultimele două criterii de care se va ţine cont sunt acela de a deţine o locuinţă în centrul universitar solicitat sau de a avea părinţi bolnavi. Cei care nu se vor încadra în capacitatea aprobată urmează să beneficieze de detaşare pentru 1-3 module în centrul universitar solicitat – aproximativ 12 luni de stagiu.

Pentru mai multe specialităţi medicale, Ministerul Sănătăţii a stabilit câte locuri sunt disponibile în centrul universitar Craiova. Astfel, pentru anatomie patologică sunt disponibile 2 locuri, la anestezie terapie intensivă – 3 locuri, boli infecţioase – 3 locuri, cardiologie – 2 locuri, chirurgie generală – 4 locuri, chirurgie pediatrică – un loc, dermatovenerologie – un loc, endocrinologie – un loc, endodonţie şi epidemiologie – câte 2 locuri, gastroenterologie, hematologie şi genetică medicală – câte un loc, igienă şi laborator farmaceutic – câte 2 locuri, medicină internă – 2 locuri, medicină legală un loc, oncologie medicală – 2 locuri, ortodonţie şi ortopedie dento-facială – 3 locuri, ortopedie şi traumatologie – un loc, otorinolaringologie – un loc, parodontologie – două locuri, protetică dentară – 3 locuri, radiologie-imagistică medicală – un loc, recuperare, medicină fizică şi balneologie – un loc, sănătate publică şi management – un loc.

Un nou concurs de Rezidenţiat în luna martie

O şansă în plus au şi cei care au ratat Rezidenţiatul în toamnă. Un nou concurs de intrare în Rezidenţiat se va organiza în primul trimestru al acestui an pentru ocuparea posturilor rămase vacante în urma desfăşurării sesiunii din 20 noiembrie 2011. Proba de concurs va avea loc pe data de 25 martie a.c. În limita locurilor disponibile, după susţinerea examenului, cei care nu au reuşit în toamnă să obţină un punctaj bun vor putea să devină rezidenţi. Înscrierile la rezidenţiatul pe post se vor face la direcţia de sănătate publică a judeţului unde doresc să concureze. Candidaţii vor trebui să rezolve un test-grilă cu 200 de întrebări, pe durata a patru ore. Punctajul minim de promovare va reprezenta 60% din punctajul maxim realizat la cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor în specialitate se va face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor publicate pentru fiecare domeniu, alcătuindu-se o singură clasificare pentru fiecare domeniu. Pentru rezidenţiatul pe post clasificarea se face pe fiecare judeţ în parte.