Consilierii municipali împart banii craiovenilor

0
343

Aleşii locali sunt convocaţi, astăzi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a dezbate bugetul Craiovei. Dat fiind faptul că atât reprezentanţii puterii, cât şi ai opoziţiei, din CLM Craiova, au viziuni diferite despre cum trebuie să fie cheltuită suma de 150 milioane de euro, se aşteaptă să fie o şedinţă furtunoasă. La rândul lui, nici primarul Antonie Solomon nu e dispus să renunţe la unele investiţii pe care le-a punctat încă la dezbaterea publică, de săptămâna trecută, când le-a promis craiovenilor că va începe Aqua Park-ul din Parcul Tineretului şi va extinde cimitirul Ungureni.

În acest an, autorităţile locale se bazează pe un buget de 625 de milioane de lei, echivalentul a 150 de milioane de euro. Banii aceştia sunt colectaţi din trei surse: din taxele şi impozitele plătite de craioveni – 44,2% din buget, de la bugetul de stat sub forma sumelor defalcate din TVA – 19,7%, precum şi din bugetul comunităţii europene – 15,9% din veniturile municipalităţii venind de la UE pentru proiectele depuse. De cealaltă parte, municipalitatea craioveană şi-a propus să cheltuiască un pic mai mult: 639 de milioane de lei. Aşa cum reiese din structura bugetului, cei mai mulţi bani merg spre capitolul “Transporturi” – 35,15%, apoi către “Învăţământ” – 21,4%, urmează “Protecţia mediului” – 15,9%, “Cultură, Recreere şi Religie” – 6,2%, iar pentru “Autorităţile publice” este alocat un procent de 4,4% din cheltuieli.

10,4 milioane de lei, subvenţie către RAT Craiova

Capitolul “Transporturi” primeşte cea mai mare sumă de bani: 224 milioane de lei. Dintre aceştia, 134,5 milioane de lei sunt alocaţi pentru co-finanţarea proiectelor cu fonduri europene, cele două pasaje, reabilitarea a şase străzi şi bulevarde, transportul ecologic în Craiova, precum şi amenajarea unei parcări subterane sub platoul TNC. Peste 70 milioane de lei sunt distribuite de la buget pentru întreţinerea şi reparaţia de străzi şi trotuare. O sumă de 10,4 milioane de lei merge către RAT Craiova pentru subvenţionarea abonamentelor pe mijloacele de transport în comun pentru pensionari, elevi şi studenţi. Şi în acest an, autorităţile au prins în buget o subvenţie de 50% pentru elevi şi 25% pentru studenţi. În privinţa pensionarilor, fondurile alocate de la bugetul local vor asigura subvenţionarea cu 80% a abonamentelor pentru cei cu pensii sub 800 de lei, respectiv cu 50% din preţul abonamentelor pentru cei cu pensii de peste 800 de lei. În buget este prinsă şi o sumă de 700.000 de lei pentru subvenţionarea cu 100% a transportului pentru persoanele cu handicap, veteranii, revoluţionarii şi urmaşii acestora.

Craiova Water Park a primit 4,5 milioane de lei

Către “Învăţământ” merge o sumă de 136 milioane de lei. Cea mai mare parte a banilor – 103,8 milioane de lei – va fi cheltuită pentru acoperirea salariilor cadrelor didactice, în timp ce pentru bursele elevilor s-au alocat 1,5 milioane de lei. La capitolul “Protecţia Mediului” sunt alocate 101,6 milioane de lei, din care Salubritatea primeşte 20 milioane de lei. Capitolul “Cultură, Recreere şi Religie” are un buget de 40 milioane de lei, repartizat către Teatrul Liric “Elena Teodorini” – 4,1 milioane de lei, Filarmonica “Oltenia” – 3,9 milioane de lei, Teatrul pentru Copii şi Tineret “Colibri” – 850.000 de lei, Ansamblul Folcloric “Maria Tănase” – 1 milion de lei, Casa de Cultură “Traian Demetrescu” – 274.000 de lei, Sport Club Municipal Craiova – 5,2 milioane de lei. Tot la acest capitol, autorităţile au prins 300.000 de lei pentru continuarea lucrărilor la Parohia “Sfântul Calinic Cernicanul”, de la Piaţa Valea Roşie. Singura investiţie la acest capitol este Water Park-ul, care primeşte 4,5 milioane de lei, reprezentând co-finanţarea de la bugetul local. Cel mai mic buget îl are Sănătatea – 11 milioane de lei, care este repartizat pentru întreţinerea celor trei spitale.

Investiţiile de la buget se ridică la 95 de milioane de lei

Aşa cum arată cifrele din proiectul de buget, şi în 2012, investiţiile notabile sunt cele care se fac prin proiectele europene. Lucrările pe care le va face municipalitatea din venituri proprii sunt mărunte. Cea mai mare sumă este acordată pentru reabilitarea, modernizarea şi extinderea sistemului de iluminat – 3 milioane de lei. A doua mare investiţie din bugetul Craiovei este extinderea cimitirului “Ungureni”, care a primit de la buget suma de 2 milioane de lei. Primăria Craiova a mai trecut pe lista de investiţii două sisteme de semaforizare, între care unul pe strada “Henry Ford”, la intrarea în curtea uzinei Ford – care a primit 953.000 de lei, iar altul la Piaţa Chiriac, la intersecţia străzilor „Caracal” şi „Gheorghe Chiţu” – 724.000 de lei. Celelalte investiţii sunt în studii de fezabilitate şi proiecte tehnice – pentru introducerea reţelelor de apă şi canalizare pe străzile “Brestei”, “Poligonului”, “Constantin Gherghina”, precum şi cartierul Veterani.  Autorităţile locale au prins în buget şi banii pentru reţelele de utilităţi pentru locuinţele ANL de la Potelu, pentru efectuarea cadastrului Craiovei, precum şi a Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului.