Ziua Naţională a României, omagiată cu fast de craioveni

0
581

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită cu fast la Craiova, în Piaţa “Mihai Viteazul”. Câteva mii de oameni au ţinut să participe, în ciuda frigului pătrunzător, la manifestările dedicate Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918, când , la Alba – Iulia, a fost desăvârşită România Mare. De la copii de câţiva anişori până la vârstnici , unii dintre cei din urmă trecuţi şi de cea de-a doua tinereţe, au adus un omagiu înaintaşilor, privind cu speranţă către viitor.

Frigul nu i-a ţinut în case pe craioveni, de Ziua Naţională a României. Câteva mii dintre ei, copii, părinţi , bunici, au ţinut să asiste la manifestările organizate de Ziua Naţională a României. Steguleţe ale României se vedeau fluturând în mâinile participanţilor. Nimeni nu s-a mişcat de pe loc, până la terminarea ceremoniei, care a început cu prezentarea onorului oficialităţilor, de către Garda Militară, continuând cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu oficierea unei slujbe religioase.

Mesaje ale autorităţilor

Au transmis , apoi, mesaje reprezentanţii Administraţiilor Publice Locale şi Judeţene. Prefectul judeţului Dolj, Dan Diaconu, a prezentat cuvântul Prim – ministrului Nicolae Ionel Ciucă. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a dat citire mesajului său:

Doamnelor şi domnilor,

Dragi Craioveni,

Ziua Națională a României este o zi plină de semnificaţii pentru trecutul şi prezentul ţării noastre. Este ziua în care sentimentele de mândrie, credință, onoare și speranță reînvie în sufletul fiecăruia dintre noi, oriunde ne-am afla. Implicarea craiovenilor în ideea unei mari uniri s-a făcut încă de pe vremea banului Mihai Viteazul, un mare patriot și vizionar. Să nu uităm că oltenii noștri au participat la toate evenimentele înfăptuirii statului modern român, începând cu 1821 și până în 1918. Iar mulți dintre intelectualii craioveni din timpul primului război mondial au fost mesageri de seamă ai crezului românilor pe oriunde se duceau, atât în țară, cât și în străinătate. Cu toții proveneau din orașul care tocmai trecuse, la început de secol 20, prin cea mai frumoasă perioadă a sa de dezvoltare. Cu atât mai mult, astăzi, noi suntem datori să apărăm moștenirea lăsată de înaintașii noștri şi să fim cu adevărat buni români. Să devenim și noi, la rândul nostru, mesagerii lucrurilor frumoase din Craiova, oriunde ne poartă pașii. Pentru că doar cu încredere și speranță ne putem construi, împreună, viitorul pe care îl merităm și pentru care s-au jertfit generații întregi de români.
La mulți ani, România!
La mulți ani, Craiova!
La rândul său, Cosmin Vasile, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, le-a transmis craiovenilor şi doljenilor: “Ziua Naţională este un prilej de rememorare a faptelor săvârşite de înaintaşii noştri. Ziua de 1 Decembrie 1918 a fost expresia voinţei unei întregi naţiuni. Libertatea, independenţa, onoarea au fost principalele repere ale românilor, la care s-au adăugat eforturile diplomatice ale celor de atunci. Trebuie să-i facem mândri pe înaintaşi! ” . Au fost depuse coroane de flori, din partea instituţiilor publice, partidelor politice, diferitelor asociaţii, la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Preşedintele Filialei Oltenia a Federaţiei Naţionale a Revoluţionarilor din România, Marian Trandafirescu, a ţinut să precizeze: “Pe 1 Decembrie 1918, a fost împlinit visul de secole al românilor. Este de datoria noastră să celebrăm această zi”. Manifestările s-au încheiat cu o paradă militară, în care trupe ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naţionale, ale altor structuri de apărare au defilat, prin faţa asistenţei, cu trupe şi tehnica din dotare. Au participat şi contingente ale armatelor poloneză, respectiv portugheză, dislocate la Craiova, respectiv Deveselu.