Opt dintre cele mai de succes filme palestiniene recente vor putea fi văzute online în perioada 3-5 decembrie, în cadrul celei de-a patra ediţii a Festivalului Filmului Palestinian din România, desfăşurată în format hibrid.
După ce publicul din Bucureşti a putut viziona filme palestiniene noi între 25 şi 28 noiembrie la Cinema Muzeul Ţăranului, în cadrul primei părţi a festivalului, acum cinefilii din întreaga ţară vor avea şansa să descopere cinematografia palestiniană şi să afle mai multe despre realităţile palestiniene prin intermediul unor documentare şi filme de ficţiune.
Timp de trei zile, de vineri şi până duminică, pe platforma Eventbook, vor fi disponibile un lungmetraj de ficţiune, patru documentare de lungmetraj şi trei documentare de scurtmetraj, toate selectate la mari festivaluri internaţionale. În paralel, pe pagina de Facebook a Festivalului Filmului Palestinian, publicul va avea posibilitatea să urmărească interviuri cu câţiva cineaşti palestinieni.
„Străinul” („The Stranger”, 2021), debutul regizorului Ameer Fakher Eldin, a avut premiera mondială în secţiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi a fost ales propunerea Palestinei pentru Premiile Oscar. Filmul urmăreşte un doctor fără licenţă din Înălţimile Golan ocupate, a cărui viaţă se schimbă atunci când întâlneşte acidental un soldat rănit în războiul din Siria. „Străinul” se concentrează „pe un bărbat compleşit de o criză existenţială atunci când se confruntă cu absurdul”, a scris Cineuropa.
Documentarul „Aşa cum vreau” („As I Want”, 2021), realizat de regizoarea palestiniană Samaher Alqadi, urmăreşte protestele din 2013 ale unor femei din Egipt, exasperate din cauza agresiunile sexuale care au avut loc în Piaţa Tahrir în timpul manifestaţiilor organizate pentru a marca doi ani de la Revoluţia de la Cairo. Filmul a avut premiera mondială în secţiunea Encounters a ediţiei din acest an a Festivalului de la Berlin.
„Despre pământ şi pâine” („Of Land and Bread”, 2019), de Ehab Tarabieh, este un documentar de montaj răscolitor, realizat din zeci de înregistrări făcute în ultimii ani de palestinieni cu intimidările şi umilirea cu care se confruntă în fiecare zi în Teritoriile Ocupate. Filmul a fost inclus în selecţia a trei dintre cele mai importante festivaluri de documentare – IDFA, Ji.hlava şi Visions du Réel.
În emoţionantul „Încă o săritură” („One More Jump”, 2019), regizorul italian Manu Gerosa redă suferinţa şi frustrarea tinerilor palestinieni din Fâşia Gaza din perspectiva unei echipe de parkour. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Visions du Réel.
În tulburătorul „Ambulanţă” („Ambulance”, 2016), selectat la CPH:DOX, IDFA şi Ji.hlava, tânărul regizor Mohamed Jabaly a urmărit un echipaj de pe o ambulanţă din Gaza în intervenţiile de salvare din timpul bombardamentelor din 2014.
Tema exilaţilor şi refugiaţilor este discutată în trei documentare de scurtmetraj: „Gaza mea online” („My Gaza Online”, 2020), al aceluiaşi Mohamed Jabaly, „Falafala” (2019) şi „Fiul străzii” („Son of Streets”, 2020), ambele de Mohammed Almughanni, un alt reprezentant al unei noi generaţii de cineaşti palestinieni.
Biletele şi abonamentele sunt disponibile pe platforma Eventbook.
Mai multe informaţii pot fi găsite pe pagina de Facebook a festivalului şi pe site-ul palestinianfilmfestival.org.
FFP își propune să ofere publicului din România șansa să vadă în premieră cele mai apreciate filme palestiniene recente și să îi cunoască pe cei mai importanți cineaști palestinieni.
Festivalul este organizat de Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”, în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și cu Ambasada Statului Palestina la București.
Centrul Cultural Palestian Mahmoud Darwish este o organizație non-guvernamentală, neafiliată politic, care promovează cultura și valorile străvechi palestiniene în spațiul public românesc și își propune să crească interesul publicului din România pentru moștenirea culturală palestiniană prin organizarea mai multor evenimente și activități.
Organizat de Centrul Cultural Palestinian în parteneriat cu Ministerul Culturii din Palestina și Ambasada Statului Palestina în București
Parteneri și sponsori: Brands International, El Unico, S.T. Dupont, La Aurora, La Casa del Habano, Cinema Muzeul Țăranului, Muzeul Național al Țăranului Român, One World Romania, Nabulsi Soap, Grupul Filos, Alternative-Culture.com, Librăriile Cărturești
Văzut de Radio Guerrilla
Parteneri media: Music Channel, Zile și Nopți, Cinemagia, AGERPRES, IQads, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Scena9, The Institute, Spotmedia, Film Menu, F-Sides Cineclub, MovieNews, PRwave, Iqool, CriticEyez, Munteanu, SMARK.