Primele norme la nivelul Uniunii Europene (UE) privind utilizarea civilă a dronelor au fost aprobate joi dimineaţă de negociatorii Parlamentului European (PE) şi de Consiliu.
Raportorul Marian-Jean Marinescu (PPE, RO) spune despre acordul de astăzi că “este o veste foarte bună pentru pasageri şi industria aeronautică. Sunt mulţumit că am reuşit să introduc toate propunerile PE în textul final. Le mulţumesc colegilor mei din PE, pentru rezultatul obţinut, şi în special Karimei Delli, preşedinta Comisiei pentru Transport.”
Conform acordului obţinut în dimineaţa zilei de joi, proiectarea şi fabricarea dronelor va trebui să respecte cerinţele fundamentale ale UE privind siguranţa, securitatea şi protecţia datelor cu caracter personal. Comisia Europeană (CE) este însărcinată cu definirea unor cerinţe specifice, in funcţie de zona de operare şi tipul de operaţie, caracteristicile dronei – masă, viteza şi echipamentele din dotare vor determina certificarea aparatului.
Toate dronele care dezvoltă la impact o energie mai mare de 80 Jouli precum şi dronele care prezintă risc pentru securitate şi viată privată vor fi înregistrate în sisteme naţionale armonizate la nivel European.
Regulamentul aprobat actualizează, de asemenea, legislaţia UE privind siguranţa în sectorul aviaţiei. Având în vedere că traficul aerian se va dubla în deceniile următoare, obiectivul este de a crea un sistem mai flexibil, bazat pe risc la nivelul UE şi al statelor membre, care să permită identificarea rapidă şi eficientă a potenţialelor ameninţări. Vom menţine un nivel ridicat de siguranţă fără a afecta competitivitatea Industriei europene. Statele membre şi Comisia vor intensifica, de asemenea, cooperarea în domeniul securităţii aviaţiei, inclusiv securitatea cibernetică.