sâmbătă, noiembrie 16, 2024
Acasă Ultima oră Eurodeputatul Victor Boştinaru: „Yemenul a devenit cea mai gravă criză umanitară din...

Eurodeputatul Victor Boştinaru: „Yemenul a devenit cea mai gravă criză umanitară din lume”

0
373
  • Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenţia asupra situaţiei din Yemen, considerată a fi cea mai gravă criză umanitare din lume şi a făcut un apel la ridicarea blocajului pentru importul de alimente şi asistenţă medicală. Intervenţia eurodeputatului român a avut loc în contextul celei mai recente dezbateri pe acest subiect, în plenul Parlamentului European reunit la Bruxelles, în prezenţa comisarului european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides.

    Conform eurodeputatului român: „Subscriu la ceea ce a spus colegul Kelam Tunne şi la ceea ce aţi afirmat dumneavoastră. Pentru că, într-adevăr, în Yemen – una dintre cele mai sărace ţări din lume-, continuă războiul şi foametea cu toată impunitatea. Populaţia civilă moare sub bombardamentul uneia dintre cele mai bogate ţări din lume, Arabia Saudită, căreia încă îi livrăm arme şi îi oferim sprijin.

    Cealaltă partea a monedei este că în timp ce închidem ochii şi luăm, din păcate, în mod ruşinos partea unora, Iranul şi Arabia Saudită transformă Yemenul în haos şi într-o catastrofă. Este un dezastru făcut de om şi rezultatul unui conflict mai larg între Iran şi Arabia Saudită. 

    Sunt foarte îngrijorat de tensiunile în creştere şi de modul în care acestea pot afecta restul Orientului Mijlociu şi nu numai. E dificil de descris tragedia umană care are loc în Yemen: foamete, subnutriţie, izbucnirea epidemiei de holeră… Este ceea ce mulţi cataloghează astăzi ca fiind cea mai gravă criză umanitară din lume, aşa cum aţi spus în mod repetat şi dumneavoastră, domnule Comisar.  

    Yemenul depinde de importul de alimente, însă coaliţia, în frunte cu Arabia Saudită, a blocat majoritatea punctelor de acces în ţară, astfel încât acestea, precum şi asistenţa medicală, nu au cum să ajungă. Mă alătur celor care solicită o ridicare a blocajului şi revenirea la masa negocierilor. Impunitatea nu poate fi acceptată, nici în Yemen, nici în altă parte. Crimele de război comise în cursul acestui conflict trebuie investigate şi urmărite. S-a cerut Tribunalului Penal Internaţional o anchetă în acest sens şi sper că aceasta se va lansa în curând. 

    În final, este absolut necesar ca acest conflict să se încheie, dar la fel de important este să ne dăm seama că ajutorul pe termen lung nu poate să abordeze doar nevoia de alimente pentru 28 de milioane de oameni. Yemenul are nevoie de o soluţie sustenabilă pentru dezvoltare şi pentru agricultură, soluţii la nevoile lor existenţiale şi pentru a avea o şansă să trăiască în pace. Au nevoie de un răspuns cuprinzător şi este obligaţia noastră, ca împreună cu alţi actori internaţionali, să găsim o soluţie pentru cea mai gravă tragedie din istoria umanităţii.”