Anul Centenarului Marii Uniri – sub semnul unităţii şi al dragostei de ţară

0
427

Astăzi, Craiova a onorat cum se cuvine Ziua Naţională a României. Pe o ploaie sâcâitoare, câteva mii de persoane au ţinut să asiste la manifestările dedicate zilei de 1 Decembrie. Printre ele, vârstnici, dar şi copii însoţiţi de părinţi ori bunici. Toată lumea a vrut să celebreze, aşa cum se cuvine, Marea Unire de la 1918,  actul care a desăvârşit România. Mesajul a fost cât se poate de clar: este nevoie de unitate.

Piaţa „Alexandu Ioan Cuza” din Craiova a fost, astăzi, arhiplină. Câteva mii de persoane, neţinând cont de vremea potrivnică, au fost prezente la manifestările dedicate Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Oameni de toate vârstele şi categoriile sociale, dar, lucru foarte important, copii, cei care au văzut şi au simţit, unii dintre ei pentru prima oară, ceea ce înseamnă mândria de a fi român. Manifestările au debutat cu prezentarea onorului, de către Garda de Onoare a Garnizoanei Craiova, în faţa oficialităţilor locale şi judeţene. A urmat o slujbă religioasă dedicată eroilor de atunci şi din toate timpurile, ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, accentuând faptul că: „Este o zi de o însemnătate pentru noi toţi, una de cinstire a înaintaşilor. Suntem într-o perioadă grea şi vedem că unitatea a început să ne lipsească. Nu pot să îndemn poporul român decît la unitate şi să urez „La mulţi ani, România!”. După Te Deum, a fost momentul alocuţiunilor oficialităţilor: „Transmit mesajul prim-ministrului Mihai Tudose, prin care ni se aminteşte că misiunea noastră este să contribuim în mod corect la dezvoltarea României şi să asigurăm servicii publice mai bune – asistenţă medicală de calitate, un sistem de educaţie performant, o infrastructură adaptată nevoilor prezentului şi prosperităţii fiecărui român. Centenarul Marii Uniri va fi nu doar un moment de marcare a istoriei, ci, mai ales, un punct de reper pentru repunerea la locul cuvenit a identităţii naţionale”, a precizat Dan Narcis Purcărescu, prefect al judeţului Dolj. La rândul său, Cosmin Vasile, vicepreşedinte al Consiliuluil Judeţean Dolj, a transmis că „astăzi, îndreptăm sincerele noastre sentimente de respect şi recunoştinţă către toţi cei care au slujit şi slujesc România. Înaintaşii noştru au pus mai presus soarta ţării decât pe a lor. Trebuie să ducem mai departe eforturile lor şi să nu uităm că prima Unire a pornit de aici, de la Mihai Viteazul”. Mihail Genoiu, primar al Craiovei, a afirmat că „trăim un moment emoţionant, după ce, acum 99 de ani, românii şi-au văzut visul împlinit, cel al unirii într-un singur stat. Am devenit, în ultimii ani, un stat cu credibilitate, dovadă că avem lângă noi Brigada Multinaţională NATO, suntem membri ai Uniunii Europene şi pornim cu încredere şi speranţă în Anul Centenarului”.

Parlamentarii doljeni au venit împreună, dar au participat separat

După alocuţiuni, a urmat ceremonia depunerii de coroane şi jerbe de flori din partea instituţiilor statului, partidelor politice şi asociaţiilor neguvernamentale. Fiecare a ţinut să vină cu câte o coroană cât mai atrăgătoare, dar  parlamentarii de Dolj nu au depus un simbol comun, ca în anii precedenţi, fiecare ţinând să meargă împreună cu grupul din care face parte.

Asistenţa a aşteptat cu sufletul la gură, la sfârşitul ceremoniei, parada militară. Ostaşii români şi-au prezentat tehnica de luptă, de la TAB-uri şi care de luptă până la mijloace de intervenţie de prim-ajutor şi asigurarea ordinii publice, în caz de situaţii grave.