Directorul Liceului ,, Voltaire’’, recompensat cu distincția ”Chevalier dans l’ordre des Palmes Académiques”

0
1835

Într-o perioadă care destabilizează tot mai mult sistemul național de educație, punându-l sub semnul incertitudinii, prin contexte ce generează decizii discutabile, există unități de învățământ care nu abdică de la principii fundamentale, pentru că, indiferent de vremuri, tinerii trebuie ținuți aproape, sprijiniți, încurajați, pregătiți, în fond, pentru tot acest spectru larg de transformări inerente, care le testează adaptabilitatea și abilitățile de interacțiune socială.

O astfel de instituție este și Liceul ”Voltaire” din Craiova, cunoscut deja pentru rezultatele deosebite obținute, pentru implicarea în proiecte naționale și internaționale de anvergură, pentru deschiderile francofone care i-au permis intrarea în rețeaua liceelor bilingve și, nu în ultimul rând, pentru amprenta pusă la nivelul comunității, prin programele de activism civic, mentorat, voluntariat și schimb de bune practici.

Un lucru asupra căruia toată lumea este de acord e faptul că multe dintre inițiativele întreprinse nu ar fi avut același impact în lipsa profesionalismului, implicării, empatiei, și rezilienței directorului Liceului ”Voltaire”, doamna prof.dr. Dorina Loredana Popi. Recent, aceasta a fost recompensată cu distincția de ”Chevalier dans l’ordre des Palmes Académiques”, primită din partea doamnei Laurence Aue, Ambasador al Franței în România. Instituit de Napoleon Bonaparte, acest titlu răsplătește acțiunile remarcabile întreprinse în domeniul educației. Doamna director a mărturisit cu emoție: ”a fost o imensă onoare să primesc această decorație care confirmă implicarea mea de mai bine de 20 ani în promovarea valorilor francofoniei și a limbii franceze. Dedic această distincție mentorilor mei în domeniul didacticii și al managementului, colegilor care mi s-au alăturat în misiunile educative francofone și elevilor mei, sursa energiei mele zilnice. Consider că, dacă efortul individual este multiplicat de efortul grupului, al comunității educative din care faci parte, evoluția societății este asigurată, iar civilizația își urmează cursul în siguranță.”

Cum lucrurile nu se opresc aici și energiile creatoare se dovedesc a fi mereu proaspete, Liceul ”Voltaire” se pregătește pentru aniversarea a 6 ani de existență, iar evenimentul din luna noiembrie, care va marca nașterea patronului spiritual, se prefigurează la fel de spectaculos ca cele precedente. Din programul de activități nu vor lipsi alocuțiunile invitaților de renume din mediul diplomatic, academic și cultural, concursul gastronomic ”Cuisines du monde”, mărturii ale absolvenților, scurt-metraje cu trupa de dans și corul, dramatizări, dar și momente inedite destinate unui public care se anunță a fi numeros. Să nu uităm că, dacă până anul trecut Ziua Liceului ”Voltaire” se desfășura într-un cadru festiv în sala Teatrului de copii și tineret ”Colibri”, în 2020, din cauza restricțiilor impuse de contextul sanitar, evenimentul s-a derulat prin aplicația Zoom și a reunit 500 de participanți, membri sau simpatizanți ai comunității ”Voltaire”.

Așadar, cine spune că pandemia a răpit multe are doar parțial dreptate, fiindcă tot ce fură ea la nivel educațional poate fi compensat printr-o iubire imensă pentru copiii care care au atât de mare nevoie să rămână în contact cu realitatea. Iar cei de la ”Voltaire” știu asta!