153 DE SECUNDE / Teatru inspirat de povestea uneia dintre supraviețuitoarele dramei de la Colectiv

0
671
“153 de secunde este o mărturie, mărturia unei generații suferinde. Au trecut patru ani de atunci, un timp care a diluat determinarea de schimbare și forța promisiunilor. Colectivul a rămas o amintire dureroasă, evocată la sfârșitul lunii octombrie și pierdută pentru tot restul anului în uitare. Un strigăt puternic împotriva indolenței și a corupției, al cărui ecou pare să întârzie”, spune Tedy Ursuleanu.

153 de secunde – spectacol care va fi prezentat pe 5 noiembrie, de la ora 18.00, la Craiova, în cadrul programului 11plus1 Independent / Contemporan, găzduit de Teatrul Național “Marin Sorescu” – pornește de la povestea uneia dintre surpaviețuitoarele de la Colectiv, Tedy Ursuleanu, și se dezvoltă ca un eseu vizual despre o generație aflată în blocaj. Spectacolul, în regia Ioanei Păun, a fost realizat în urma unei documentări complexe – care a adunat mărturii ale supraviețuitorilor, informații din presă, opinii ale unor sociologi și psihologi sau date legate de alte catastrofe internaționale.

Plasat într-un loc de graniță în care se întâlnesc documentarul, jurnalismul și poezia, 153 de secunde nu este un spectacol comemorativ, ci o asumare comună a problemelor unei generații și o analiză lucidă a efectelor diluării tragismului unei mari drame, care nu este doar a indivizilor care au trăit-o direct, ci a tuturor. “Nu este un spectacol care să expună publicul în mod explicit la accidentul din Colectiv. Lumea cunoaște mai tot ce ține de incendiu și de consecințele lui. Vrem să facem următorul pas, spre înțelegerea schimbării, a posibilității ei și a moștenirilor culturale sistemice care ne mențin resemnarea“, spune Ioana Păun.

Fără nicio formă de violență grafică, personajul inspirat de Tedy Ursuleanu evocă o suită de detalii realiste sau simbolice, radiografiind elementele care configurează mecanismul memoriei sociale. “Firul narativ urmărește povestea lui Tedy. Dar, de fapt sunt multe similitudini în poveştile supravieţuitorilor şi, pe alocuri, toate acestea au fuzionat într-o mărturie unică. Spectacolul te afectează, dar nu te marchează”, spune tânăra actriță Denisse Moise, care joacă acest rol. Absolventă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Denisse a realizat proiecte cu mesaj socio-politic atât în teatru – spectacole precum “Miracolul de la Cluj” sau “De fapt eram eu”, cât și în film – chiar de la debutul său, în “Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”.

Aflat la cel de-al treilea sezon, programul 11plus1 independent / contemporan a debutat în stagiunea 2017-2018 și s-a bucurat de succes în rândul spectatorilor craioveni. Ediția curentă conține o selecție a celor mai bune 12 spectacole de teatru independent și dans contemporan din țară și aduce pe scena Naționalului craiovean artiști, regizori, coregrafi, dansatori, performeri din zona independentă,  într-o selecție neconvențională și diversă. Spectacolul 153 de secunde, care va fi prezentat în premieră la Craiova, în cadrul acestui program, vorbește despre ce înseamnă să supraviețuiești unei traume, ce înseamnă vindecarea, ce înseamnă să redevii întreg. Vorbește despre condiționările cu care am crescut. Și despre cum scăpăm de ele. Împreună.
ECHIPA :
Regia: Ioana Păun
Scenografia: Cătălin Rulea
Documentare: Laura Ștefănuț, Smaranda Nicolau
Scenariu: Svetlana Cârstean
Coloana sonoră: Sillyconductor
Mișcare: Andreea David
Performeri: Irina Artenii, Andrei Cătălin, Sorin Dobrin, Lorena Luchian, Alice Mihalache, Denisse Moise, Cristina Negucioiu, Ana Maria Pop, Ingrid Robu, Adina Răducan, Amelia Stuparu, Teodora Tudose, Octavian  Voina, Tiberiu Enache
Voce: Bogdan Dumitrache
Compoziție muzicală specială: Diana Miron
Producătoare: Biatrice Cozmolici
Video: Razvan Leucea
Comunicare: Evantia Barca
Artistă asociată: Nicoleta Lefter