Irakul vrea un “al treilea război mondial” împotriva “virusului” reprezentat de Al-Qaida

0
24

Maliki se află de miercuri la Washington şi se va întâlni vineri cu preşedintele Barack Obama pentru a stimula cooperarea antiteroristă între cele două state.

“Vrem un război internaţional împotriva terorismului”, a declarat liderul guvernului irakian în faţa publicului de la centrul de analiză Institute of Peace, numind Al-Qaida şi filialele sale un “virus” care aduce un “vânt rău” în toată regiunea.

“Am avut două războaie mondiale; îl vrem pe al treilea împotriva celor care ne asasinează poporul şi care vor să curgă sânge”, a continuat Maliki, propunând ca Irakul să găzduiască o conferinţă internaţională împotriva terorismului.

Liderul şiit irakian a fost primit miercuri de vicepreşedintele american Joe Biden, care “a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a îi echipa (militar) pe irakieni pentru a combate Al-Qaida”, conform Casei Albe.

Nouri al-Maliki s-a mai întâlnit joi şi cu secretarul Apărării Chuck Hagel şi liderul statului major, generalul Martin Dempsey, a transmis Pentagonul.

Cei trei au “discutat despre situaţia politică şi securitară din Irak (…) şi despre mijloacele de a spori cooperarea strategică americano-irakiană în faţa provocărilor regiunii”, a afirmat ministerul într-un comunicat.

sursa : mediafax.ro