Preşedintele PE şi-a reafirmat, la Bucureşti, sprijinul pentru aderarea noastră la Schengen

0
359
Martin Schulz

Preşedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, a mers ieri în Parlamentul României, unde era programată o şedinţă comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor consacrată vizitei sale în ţara noastră. În discursul ţinut în faţa aleşilor, înaltul oaspete a dorit să atragă atenţia politicienilor români că „nici abuzul de încredere şi nici ordonanţele de urgenţă nu sunt compatibile cu spiritul democraţiei. O astfel de practică politică subminează principiul controlului democratic reciproc”. Întrebat ulterior, într-o conferinţă de presă, la ce s-a referit cu această declaraţie, preşedintele PE a răspuns că „am făcut referire la criticile exprimate de Comisia Europeană la adresa Guvernului şi am fost recunoscător că Guvernul a acceptat aceste observaţii. Comentariul meu se referea şi la acea presupunere că am venit aici, cumva, ca să fiu partizan în alegeri (n.r. – referire la deplasarea pe care a făcut-o marţi, la Târgu-Jiu, împreună cu premierul Victor Ponta, care candidează aici pe un colegiu de deputat)”.

De la Parlament, Martin Schulz a mers la Palatul Cotroceni, pentru o întâlnire cu preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului român a declarat, la începutul întrevederii, că apreciază şi mai mult vizita preşedintelui PE pentru faptul că a fost prin ţară, dovedind astfel „interes pentru ce se întâmplă cu românii”, şi i-a mulţumit pentru sprijinul acordat României şi pentru înţelegerea realităţilor din ţara noastră.

În conferinţa de presă comună cu Traian Băsescu, preşedintele Schulz a opinat că România ar trebui să poată adera la Schengen datorită faptului că a reuşit să îndeplinească condiţiile necesare. „Sunt, într-adevăr, un susţinător al României, mai ales în ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen. România a îndeplinit criterii, de aceea ar trebui să adere la Schengen”, a afirmat oficialul european. Referindu-se la necesitatea existenţei unei cooperări între Parlamentul European şi parlamentele naţionale ale statelor membre UE, în vederea finalizării proiectului de buget european pe perioada 2014 – 2020, Martin Schulz a explicat că „este un buget european ambiţios, care asigură mai ales politica de coeziune a UE, care este foarte importantă pentru ţări precum România. Este importantă pentru menţinerea acestui nivel de transformare a ţării, de a aduce o dinamică economică. Nu este, însă, numai cazul României. Este şi cazul altor state membre. Pe 13 noiembrie, în PE, va avea loc o conferinţă la care vor participa prim-miniştri a 15 dintre statele membre, care vor pregăti Consiliul European din 22 – 23 noiembrie, unde se va negocia cadrul financiar european. (…) Trebuie să avem o viziune comună în toate parlamentele ţărilor membre”.