Elevii sărbătoresc la muzeu Ziua Internaţională a Mării Negre

0
385

Ziua de  31 octombrie este sărbătorită de toate comunităţile costiere ca Black Sea Action Day încă din anul 1996, când a fost adoptat Planul Strategic de Acţiune pentru Marea Neagră. Evenimentul este marcat şi de Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei, printr-o serie de activităţi cultural-educative sub genericul „Lumea tăcerii. Marea Neagră – un ecosistem deosebit”, adresate elevilor din şcolile craiovene.

De resursele Mării Negre beneficiază astăzi toate ţările costiere – Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia şi Ucraina. Cercetătorii au ajuns însă la concluzia că, din păcate, 160 de specii de plante şi animale marine sunt din ce în ce mai rare sau ameninţate cu dispariţia. «În Cartea Roşie a Mării Negre găsim specii precum nisetrul, păstruga, zărganul, steaua de mare, foca de Kaliakra, crabul de piatră, marsuinul, tonul, rândunica de mare ş.a. Răpitorul care se găseşte în apele Mării Negre este cunoscut sub denumirea populară de „câine de mare” şi măsoară aproximativ un metru. Din aceeaşi familie fac parte şi pisica de mare şi vulpea de mare, întâlnite mai frecvent», explică dr. Mirela Sabina Ridiche, muzeograf la Secţia de Ştiinţele Naturii a Muzeului Olteniei.

Situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii 35 de ani, din cauza reziduurilor aduse de cele trei fluvii care se varsă în ea, între care şi Dunărea, dar şi de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere. Apele menajere deversate din toate ţările riverane, cu mari cantităţi de substanţe organice, au determinat fenomenul de „înflorire a apelor”, care a dus la moartea multor specii de peşti, delfini şi a altor organisme marine. Specialiştii susţin că dintre cele 26 de specii de peşti cu valoare comercială, care trăiau aici odinioară, nu au mai rămas decât cinci.

Despre importanţa Mării Negre, dar şi despre misterele pe care aceasta le adăposteşte, elevi ai Colegiilor Naţionale „Fraţii Buzeşti” şi „Elena Cuza”, coordonaţi de profesorii Oana Costache, Elena Grigore, Adela Badea, Roxana Popescu, Geanina Bicică, Leila Podeanu şi Silvia Popescu, au aflat, ieri, de la muzeografii dr. Mirela Ridiche, drd. Claudia Goga şi dr. Olivia Cioboiu. Copii de la alte şcoli craiovene sunt aşteptaţi şi astăzi la sediul Secţiei de Ştiinţele Naturii pentru a le fi prezentate astfel de informaţii.

«Dorim ca, astfel, să stimulăm curiozitatea copiilor în cunoaşterea şi investigarea mediului marin, să ajutăm la înţelegerea relaţiilor existente între mediul acvatic marin şi toate elementele ce îl alcătuiesc, dar şi la însuşirea unor norme de comportament pentru protecţia mediului marin din care omul îşi extrage multe resurse de trai», a adăugat dr. Mirela Ridiche.