O noapte în bibliotecă -Ediție online-

0
482

 

An de an, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” își deschide larg porțile pentru public în cadrul evenimentului „O noapte în bibliotecă”. În anii precedenți, evenimentul prilejuia desfășurarea unei ample campanii de promovare a lecturii și a misiunii pe care și-o asumă bibliotecarii ce lucrează pentru comunitate.

Din cauza creșterii alarmante a cazurilor de COVID-19, municipiul Craiova a depășit rata de infectare de 6/1000 încă de joi, 30 septembrie 2021, ediția din acest an se desfășoară exclusiv în mediul online – vineri, 1 octombrie 2021.

Astfel, în intervalul orar 17:00-23:00, vor fi difuzate mai multe clipuri și materiale audio-video pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” (https://www.facebook.com/biblioteca.aman). Dintre activitățile și proiectele avute inițial în plan au fost selectate și prelucrate doar cele care permiteau redarea în mediul digital.

Nu lipsesc din program proiecte precum „Ora de poveste”, realizată de bibliotecare de la Ludotecă, expozițiile de carte, de benzi desenate și de caricatură, prezentările dedicate principalelor servicii și colecții ale bibliotecii, precum și descrieri pentru spațiile în care își desfășoară bibliotecarii activitatea.

La ora 18:00, Ioana Bianca Boiu, voluntar în cadrul Logiscool Craiova, vă propune o lecție demonstrativă de robotică, iar de la 18:35 difuzăm reprezentația cu care Ansamblul Folcloric „Segărceanca” a câștigat în 2021, la Mangalia, trofeul „Dobroge, mândră grădină”. La 18:45 vă invităm să urmăriți o scurtă incursiune digitală în îndelungata istoria a virușilor cu care s-a confruntat umanitatea.

În intervalul orar 19:00-21:00, rulează materiale despre colecțiile de carte, manuscrise și obiecte personale „Mircea Eliade”, „Basarab Nicolescu”, „Vintilă Horia”, „L.M. Arcade”, respectiv „Ileana și Romulus Vulpescu”, colocviul literar „Cum se mai poate scrie poezie azi”, precum și prezentarea realizată de Mihai Ciurea despre importanța, sensul și originea rugăciunii „Tatăl nostru”.

„O noapte în bibliotecă” se încheie cu difuzarea spectacolului de operă „L’italienne à Alger” (Italianca în Alger), drama scrisă de Gioacchino Rossini, în anul 1831, și pusă în scenă la Paris, în regia lui Andrei Șerban.

Evoluția alarmantă a cazurilor de COVID-19 ne-a dat planurile peste cap. Aveam în plan, la fel ca în anii precedenți, o serie de surprize, concursuri și proiecte interactive pentru ediția din acest an. În urmă cu doar câteva săptămâni, ne gândeam la câteva mii de participanți. Însă înrăutățirea abruptă a situației ne-a constrâns să renunțăm la acțiunile care nu puteau fi redate în format electronic. Așadar, O noapte în bibliotecă se desfășoară anul acesta doar în mediul online, pe pagina de Facebook a bibliotecii. Ne dorim mult ca cei care vor interacționa cu materialele pe care le-am pregătit să fie încântați și mulțumiți de formatul acestei ediții. Sperăm să ne revedem cât mai curând la bibliotecă. Până atunci, alături de bibliotecarii craioveni, le doresc tuturor cititorilor și apropiaților lor multă sănătate”, a spus Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Demarat în 2011, proiectul „O noapte în bibliotecă” s-a constituit încă de la începuturi într-o acțiune de promovare a lecturii și a serviciilor de bibliotecă. Organizat neîntrerupt la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, „O noapte în bibliotecă” reprezintă cea mai bună ocazie de a cunoaște biblioteca, serviciile pe care le oferă și spațiile în care își desfășoară bibliotecarii activitatea.

Ediția din acest an este organizată în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și cu Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) sub sloganul „Biblioteca – spațiu coeziv al comunității”.