Prof.univ.dr Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova : “Ne bucurăm să fim împreună la celebrarea cunoaşterii, a educaţiei, a unui nou început”

0
763
Astăzi, începe noul an universitar în instituţiile de învăţământ superior din România. Pentru anul de studiu 2019-2020, sunt înscrişi aproximativ 500.000 de studenţi la toate trei ciclurile de învăţământ din ţară, din care 377.370 doar la ciclul universitar de studii pentru licență. Ieri, în Aula Mihai I, a Universităţii din Craiova a avut loc festivitatea solemnă care a marcat deschiderea anului universitar. Alături de comunitatea noastră academică au participat şi reprezentanţi ai mediului socio-economic, cultural şi administrativ, parteneri puternici şi solidari, care au înţeles importanţa învăţământului universitar în evoluţia regională şi care sprijină proiectele de dezvoltare a comunităţii. În România sunt 54 de universităţi de stat, dintre care şapte militare.
Studenții din toată țara încep oficial, astăzi, 1 octombrie, cursurile din anul universitar 2019-2020, însă unele universități au organizat festivități încă de ieri, aşa cum este şi Universitatea din Craiova. Potrivit calendarului, studenții programelor de licență și masterat vor avea cursuri până pe 21 decembrie, dată cu care vor intra în vacanța de iarnă. Anul trecut, în facultăţile din România erau înscrişi 402.696 de studenţi, din care 25.326 – studenţi străini. Numărul acestora a scăzut din cauza declinului demografic, dar şi al migraţiei tinerilor. 
Şapte proiecte aprobate pe finanţare europeană
Universitatea din Craiova este cea mai importantă resursă de cunoaştere, de creativitate, de inovare din regiune. Efectul de inovare, pe care trebuie să-l producă pentru comunitate şi pentru euroregiune este unul dintre principalele obiective instituţionale. Universitatea va deveni punct strategic al economiei regionale şi promotor al principiilor economiei competitive, participative, incluzive.  “Ne bucurăm să fim împreună la celebrarea cunoaşterii, a educaţiei, a unui nou început, care va aduce cu siguranţă noi răspunsuri şi noi provocări. Analizele europene arată schimbările concrete pe care tehnologia digitală le produce, inclusiv pe piaţa muncii. Fişa postului devine din ce în ce mai complexă, angajatorii caută profesionişti care să aibă competenţe complexe, creative şi eficiente. În ceea ce ne priveşte, la Universitatea din Craiova, colaborarea cu mediul socio-economic pe care am dezvoltat-o în ultimii ani, ne străduim să facem cursurile şi activităţile practice mai relevante pentru cerinţele moderne de la locul de muncă. Mai mult, aşa cum arată analizele europene, în anii următori este probabil ca o parte din ce în ce mai mare a forţei de muncă să fie nevoită să înveţe noi abilităţi pe parcursul vieţii profesionale pentru aş putea proteja capacitatea de angajare. Ca răspuns la aceste provocări, pe lângă programele noi la licenţă şi master am început şi noi să dezvoltăm programe post-universitare şi de reconversie profesională. În 2017, Universitatea din Craiova a depus 7 proiecte, cel mai mare număr de proiecte depuse de o instituţie de învăţământ superioar din România, în urma evaluării toate proiectele au fost declarate eligibile din punct de vedere administrativ, două dintre acestea fiind evaluate şi din punct de vedere tehnico-financiar. Dintre acestea, un proiect este aprobat la finanţare, iar cel de-al doilea a fost şi el aprobat la finanţare, dar cu statut de rezervă, urmând să fie finanţat în funcţie de alocările bugetare suplimentare…”, a precizat prof.univ.dr Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova.
            
Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj :
 “Deschiderea anului universitar, dincolo de semnificația aparte a noului început, reprezintă un moment cu o încărcătură deosebită pentru întreaga comunitate craioveană și oferă un bun prilej de a ne exprima deplina considerație pentru un corp profesoral de elită, dar și pentru echipele manageriale care reușesc să consolideze statutul instituțiilor noastre de învățământ superior.
Punct de reper esențial în crearea și în funcționarea primelor școli din țara noastră, Bănia rămâne unul dintre orașele de tradiție ale sistemului didactic românesc, cu o implicare însemnată în perpetuarea adevăratelor valori socio-culturale, precum și în promovarea principiilor care guvernează un domeniu educațional performant.
Trebuie evidențiat efortul constant pe care mediul academic craiovean îl depune pentru alinierea ofertei de studii la realitățile prezentului, sens în care pașii importanți parcurși pentru stimularea inovării și cercetării aplicate constituie și o contribuție semnificativă la consacrarea rolului de pol regional de dezvoltare al municipiului Craiova.
Capacitatea de cooperare în beneficiul studenților se concretizează prin parteneriatele strategice fondate cu universități de pe toate meridianele, dar și prin excelentele relații de colaborare cu mediul privat, care aduc considerabilul avantaj al unei specializări în acord cu aptitudinile și cunoștințele necesare în viitoarea carieră.
În egală măsură, instituțiile de învățământ superior din Cetatea Băniei pot conta pe susținerea noastră, a autorităților locale, în toate demersurile puse în slujba excelenței în educație, inclusiv prin sprijinul acordat în organizarea unor manifestări cu o incontestabilă valoare științifică și academică, evenimente care încurajează și facilitează schimbul de idei și bune practici.
În calitate de președinte al Consiliului Județean Dolj, le adresez tuturor, studenți și cadre didactice deopotrivă, sincerele noastre urări de succes și cât mai multe realizări în noul an universitar, asigurându-i totodată de întreaga noastră apreciere și deschidere pentru conlucrare”.
Dan Narcis Purcărescu, prefectul judeţului Dolj, :
,,Mă simt onorat să mă aflu astăzi ( n.r ieri) alături de dumneavoastră, într-o zi atât de frumoasă, încărcată de emoţie şi bucurie. Temelia multor vise s-a pus aici, în  Universitate din Craiova, o insituţie care a adus şi continuă să aducă prestigiu oraşului nostru. Aici, dragi studenţi, porneşte drumul vostru în viaţă, iar sfatul meu este unul pe care, fără îndoială, l-aţi auzit de nenumărate ori, dar pe care am simțit nevoia să vi-l dau și eu astăzi: ,,ÎNVĂŢAŢI! Bucuraţi-vă de aceşti ani frumoşi ai vieţii voastre, dar nu neglijaţi studiul. Voi sunteţi viitorul ţării, speranţa şi mândria! Am auzit de mult o maximă, care mi-a rămas întipărită în minte: ,,Trăieşte ca şi cum ai muri mâine, învaţă ca şi cum ai trăi veşnic.”
Este important să trăim din plin viaţa, să ne bucurăm de fiecare zi, pentru că fiecare clipă a existenţei noastre este o binecuvântare. Echilibrul nu trebuie să lipsească, însă, căci el dă formă şi contur vieţii noastre.
În ceea ce priveşte învăţarea, viaţa, în sine, este un lung proces de cunoaştere şi autocunoaştere, iar omul cel mai câştigat este acela care ştie cu adevărat ceva, cel care stăpânește un domeniu, căci în lumea în care trăim astăzi, cunoaştere înseamnă putere.
Totodată, este şi cheia spre evoluţie, aşa că nu vă limitaţi niciodată, nu fiţi autosuficienţi, cât timp lumea evoluează, evoluaţi şi voi odată cu ea şi aduceţi un plus, cât de mic, dar un plus în jurul vostru.
Determinarea voastră și timpul petrecut pe băncile facultății, cu siguranță, vor da roade și vor face din voi profesioniștii de mâine, de care țara are atâta nevoie.  Așadar, vă urez mult succes în noul an universitar, stimați profesori și dragi studenți!”
Mihail Genoiu, primarul municipiului Craiova :
“Mă bucur să fiu astăzi în faţa dumneavoastră, la acest început de an universitar şi recunosc că de fiecare dată când mă prezint în fata studenţilor mă incearcă o emoţie constructivă, pentru că dialogul şi comunicarea cu tinerii reprezintă pentru mine o continuă provocare şi bucurie.
În ultimii ani, Primăria Craiova a deschis uşile pentru colaborarea dintre mediul academic, economic şi administrativ. Investiţiile realizate de administraţia locală atât în obiectivele cultural-turistice, dar şi facilităţile oferite investitorilor au schimbat imaginea oraşului. Sunt din ce în ce mai multe oferte de petrecere a timpului liber pentru studenţi, dar s-au şi diversificat oportunităţile de alegere a locului de muncă pentru absolvenţi.
Pe de altă parte, colaborarea excelentă din ultimii ani, dintre Universitate şi Primărie, a condus la concretizarea unor oportunităţi inedite pentru absolvenţii craioveni. În urmă cu un an, am inaugurat, de exemplu, împreună cu Fundaţia Ford, Centrul de Resurse şi Angajament (CRAF). Este primul proiect conceput pentru a sprijini crearea de noi locuri de muncă, pentru a îmbunătăţi potenţialul economic şi nivelul de trai al locuitorilor din regiune, iar Primăria Municipiului Craiova promite că va continua să facă tot posibilul pentru atragerea de noi parteneriate fructuoase cu Universitatea din Craiova.
De altfel, poate cele mai importante acţiuni realizate în acest an de autorităţile locale pentru comunitate sunt chiar cele legate de tineri. Pentru prima dată, am constituit la Primărie, Consiliul Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Craiova. Este practic legătura directă dintre autorităţi şi tineri, pentru că ne dorim să vă avem alături de noi, să veniţi cu idei pentru şi despre voi şi să realizăm împreună politicile care vă interesează. Iar depunerea adeziunilor se face chiar în această perioadă, până pe 11 octombrie, la Primăria Craiova.
  Aşa că, dacă faceţi parte din organizaţii studenţeşti sau de tineret, vă aşteptăm să deveniţi membri ai Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret al Municipiului Craiova. Tot în sprijinul tinerilor, am demarat anul acesta, pentru prima oară la Primăria Craiova, concursul de proiecte pe finanţări nerambursabile pe legea tinerilor.
Vom depune, de asemenea, dosarul final de candidatură la titlul de Capitala Tineretului din România pentru anul viitor. Este o iniţiativă în care ne-am implicat cu tot sufletul, alături de toate ong-urile de tineret din Craiova şi suntem convinşi că, datorită acestei candidaturi, vom crea şi implementa împreună cele mai bune proiecte pentru tineri.
Este esenţial ca noi toţi să beneficiem în viitor de expertiza pe care o veţi acumula în această perioadă, asta dacă vrem o dezvoltare dinamică şi performantă, în care profitul şi bunăstarea să nu fie doar cuvinte pe hârtie. Am toată aprecierea pentru cadrele universitare de aici care susţin maturizarea armonioasă nu doar în teorie, ci şi în practică. Craiova are nevoie de elite, de profesionişti serioşi, care îşi fac datoria şi duc la bun sfârşit proiectele pe care le încep, dar mai ales de oameni care lasă ceva durabil în urma lor.
Dragi studenti, profitaţi de perioada studenţiei aşa cum ştiţi voi mai bine, ascultaţi de cei cu experienţă şi lăsaţi-vă imaginaţia să zburde atunci când e vorba de proiecte pentru voi, pentru comunitatea tinerilor. Noi, autorităţile locale, suntem alături de voi şi ne dorim să creionăm împreună viaţa voastră de adult activ aici, în Craiova, şi nu în alte părţi. Le urez tuturor studentţilor, dar şi profesorilor, înţelepciune, putere de muncă, un an universitar uşor şi plin de roade profesionale! Mult succes!”