România şi Bulgaria – parteneriat european pentru salvarea vieţii pe Dunăre

0
484

Vineri, 28 septembrie, la Calafat s-a desfăşurat un exerciţiu de amploare, „THRACIA 18” din cadrul Proiectului „D – EMERSYS­  – Forţă de intervenţie rapidă în caz de urgenţă chimică, biologică, radiologică şi nucleară pe fluviul Dunărea”, cofinanţat de Uninunea Europeană, prin Fondul European pentru Detvoltare Regională, în cadrul Programului „Interreg V-A România – Republica Bulgaria”. Despre ceea ce s-a întâmplat zilele trecute, am consemnat, dar venim şi cu mai multe amănunte, deoarece programul este unul destinat salvării de vieţi omeneşti şi merită toată atenţia.

Scenariul evenimentului a fost unul complex: rezolvarea unei situaţii deosebite, generate de producerea unui incendiu la o navă ancorată pe Dunăre, iar, în urma încercării de executare a manevrelor de evacuare a ambarcaţiunii, au apărut surgeri de combustibil în apă. Persoanele aflate la bordul navei au suferit un atac de panică şi au sărit în apa contaminată. S-a trecut la salvarea acestora, cu tot ceea ce presupune o asemenea intervenţie. Vorbim doar despre o simulare. Plecând de la potenţiale pericole, s-a demarat acest proiect de salvare de vieţi omeneşti, valoarea sa fiind de aproape de şase milioane de euro, peste cinci milioane fiind destinate achiziţionării de echipamente de ultimă generaţie: trei ambarcaţiuni de intervenţie rapidă CBRN (Chimică – Biologică – Radiologică – Nucleară), în dotarea autorităţilor române, cu dispozitive de detocantaminare a structurilor plutitoare şi stingere a incendiilor, partenerii din Bulgaria venind cu containerele  de decontaminare, ambele unităţi acţionând coordonat sub comanda autorităţii din ţara unde are loc intervenţia.

Timpi de intervenţie reduşi

Programul este unul extraordinar, care prin dotarea achiziţionată, va salva multe vieţi omeneşti. Totul se face prin monitorizare, atent coordonată, prin punctele de comandă bine stabilite, apelându-se inclusiv la drone, timpii de reacţie şi intervenţie reducându-se substanţial. Până acum, se intervenea mai mult terestru, iar pe apă se cerea sprijinul Inspectoratului Poliţiei de Frontieră, colaborarea mergând mai departe, care avea şalupe de intervenţie, dar nu dotate cu echipamente de strictă necesitate în cazul unor accidente chimice. „Este o premieră, deoarece am creat o capabilitate de răspuns în timp foarte scurt la asemenea intervenţii. Putem intervenii în orice moment, împreună cu partenerii noştri din Bulgaria, iar datele vor fi transmise în timp real”, a precizat col.  Radu Cristian, şef Centru Operaţional Naţional, din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din România. La rândul său, maior  Alexandar Dichev, inspecvtor în cadrul Districtului Vidin – Directoratul General pentru Pompieri şi Protecţie Civilă din Bulgaria, a menţionat: „Este un proiect foarte important, iar pregătirea celor care intervin este , de asemenea, foarte mare. Tehnica achiziţionată este de ultimă generaţie. Nu pot spune care sunt timpii de intervenţie, dar acesştia s-au redus foarte multe şi în maimum o oră sepot rezolva problemele, însă depinde şi de fulxul informaţional decizional la nivelul comandamentelor din cele două ţări”. Col.  Cătălin Cotoc, prim-adjunct al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” al judeţului Dolj a declarat: „Avem, acum, o dotare performantă, cu ajutorul căreia putem interveni în astfel de situaţii. Nu putem estima perioadele în care putem interveni, oricum acestea s-au redus substanţial, deoarece trebuioe văzută şi complexitatea cazului”.