Ieri, consilieri judeţeni au decis: Craiova va deveni Centru de Excelenţă în Medicină

1
438

24 de proiecte s-au aflat ieri, în dezbatere, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Dolj. Peste ordinea de zi au mai fost introduse, în regim de urgenţă, alte două: Centrul Internaţional „Constantin Brâncuşi” şi Centrul de Agrement de la Aeroport”. Cele mai multe dintre aceste proiecte au vizat investiţii, de interes major, cu impact asupra sănătăţii comunităţii locale şi nu numai. Astfel, după prezentarea filmuţelor, realizate cu scopul de a-i convinge pe consilierii judeţeni pe ce se vor duce mai bine de 13 milioane de euro, reprezentanţii judeţului au trecut la partea de dezbatere, iar la final, ambele proiecte s-au votat în unanimitate. Este vorba de aprobarea documentaţiei tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii „Modernizare şi extindere primiri urgenţe Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova” şi „Extindere Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, cardiologie intervenţională şi chirurgie cardiovasculară”.  

„Suntem într-un moment de mândrie şi de împlinire. Noi, Craiova, suntem singurul centru universitar din România unde medicii nu au dreptul de a trata afecţiunile cardiace în totalitate, unde nu se permite să se facă intervenţii cardiovasculare. Ne propunem ca prin acest Centru să creăm un cadru propice în care să vină mai mulţi profesorii care să pregătească un nucleu de medici tineri care să poată efectua, pentru început, operaţii mai uşoare şi apoi, după o perfecţionare minuţioasă, chiar transplanturi. Nu avem nici o problemă cu banii şi atunci orice lucru este posibil. Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) are nevoie de doi ani de o zonă de excelenţă, ca lumea să se îndrepte către Craiova şi nu să plece din Craiova către alte zone”, a subliniat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Între Timişoara şi Bucureşti nu mai există un alt spital care să ofere astfel de servicii

Detaliile de ordin tehnic şi arhitectural au fost furnizate de Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj. „Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova are un caracter regional, deservind pentru anumite specialităţii medicale şi cazuri de urgenţă în toată zona Olteniei, fiind vorba de deservirea unei populaţii de peste două milioane de locuitori. Între Timişoara şi Bucureşti nu mai există un alt spital care să ofere astfel de servicii. Ca urmare a reorganizării activităţii sanitare, Ministerul Sănătăţii a înfiinţat Centrul Regional de Urgenţă coordonat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Spitalul trebuie să se încadreze în categoria I, ceea ce presupune o anumită structură funcţională. Clădirea acestui Centru de Cardiologie va fi amplasată în curtea Spitalului Judeţean, pe două etaje, fiind construită pe o fundaţie izolată cu grinzi de beton armat. La parter va exista o secţie de saloane cu 20 de paturi, fiind vorba de 10 rezerve, fiecare cu câte două paturi, cabinete medicale, farmacie, bufet, depozit de substanţe, cabinete de examinare. Laboratorul, sala de operaţie, izolatorul, angiograful, salonul postoperatoriu vor fi amenajate la primul etaj al clinicii”, a subliniat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cristinel Iovan.

Consilierii PDL – şi pro, şi contra

Alexandru Brezniceanu

, consilier judeţean PDL, a spus că şi el apreciază ideea unei astfel de investiţii, fiind vorba de sănătate, şi că această comunitate locală şi regională chiar avea nevoie de condiţii mai bune de tratare, precum şi de secţii moderne şi centre de excelenţă. „Şi eu salut cu mândrie acest proiect, pentru că este într-adevăr un sentiment care mă încearcă, şi salut cu multă sinceritate această iniţiativă. Apreciez şi faptul că se discută la pachet cele două proiecte şi propun să se discute în coroborare şi cu punctul 6 de pe ordinea de zi, în care se precizează şi sursa de finanţare”, a subliniat reprezentantul democrat-liberal doljean. Nu de aceeaşi părere a fost colegul consilierului Brezniceanu, mai tânărul Marcea Marcel, care a subliniat că este bine că se fac cele două clinici, dar totuşi marea problemă rămâne Spitalul Judeţean, „un mastodont cu 600 de camere”. „Mă simt neîmplinit astăzi. Spitalul de la Pieleşti, Spitalul Regional au rămas doar vise îndepărtate. E bine că se fac şi  aceste două clinici, dar ce ne facem cu mastodont-ul din spate. Secţiile acestui spital sunt ca şi acum 40 de ani. Este trist că nu avem un Spital Regional la Craiova”, a spus consilierul judeţean Marcea Marcel.

Se va continua cu dotarea laboratoarelor

   Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a intervenit spunând că Centrul de Cardiologie va fi gata într-un an şi că investiţiile nu se opresc aici, pentru că, după construirea clădirilor, urmează partea cu dotarea.  „Sperăm să nu fie multe contestaţii să terminăm cât mai repede. Simplul fapt că vom construi aceste centru nu este suficient, vom face şi dotări, vom investi peste 13 milioane de euro în dotări, vom intra încet-încet şi în reabilitarea etajelor. Am făcut un calcul şi am constatat că ne trebuie în jur de 500.000 de euro pentru fiecare etaj. Mi-ar plăcea să am o baghetă magică să pot face spitalul aşa de repede cum şi-ar dori unii consilieri….”, a spus Ion Prioteasa.

Cele mai profitabile investiţii se fac în Educaţie şi în Sănătate

Gheorghe Bică

Şi consilierul judeţean Gheorghe Bică a avut numai cuvinte de laudă vizavi de proiectul de investiţii în sănătate. „Trebuie să recunoaştem că municipiul Craiova nu a avut prea mari performanţe în medicină, mai ales în ceea ce priveşte transplantul, deşi specialişti avem, nume mari în medicină. Din păcate lipsa unei dotări, a unor clinici moderne face să-i lase în umbră pe specialiştii noştri. Mai mult, din acest motiv, Craiova a fost ocolită de pacienţii din regiune şi s-a preferat ca opţiune fie Tg. Mureş, fie Clujul, fie capitala. Sunt convins că după această etapă Craiova va deveni Centru de Excelenţă în Medicină. Cele mai profitabile investiţii se fac în Educaţie şi în Sănătate. Dacă avem tineri sănătoşi, vom avea şi locuri de muncă, adică, vom avea viitor. Eu sunt extrem de bucuros că noi astăzi (n.r. – ieri), aici, vom reuşi să punem bazele acestei investiţii”, a subliniat Gheorghe Bică, consilier judeţean UNPR

1 COMENTARIU

  1. Deocamdata, CONSILIUL JUDETEAN ar trebui sa se ocupe cu medicina de excelenta in toate scolile din judet, mai ales la tara, unde lipseste cu desavarsire, deoarcece “… dacă avem tineri sănătoşi, vom avea şi locuri de muncă, adică, vom avea viitor …”, dupa cum a subliniat Gheorghe Bică, consilier judeţean UNPR.

Comments are closed.