Cercetare cu împrumuturi bancare, la Universitatea din Craiova

0
416

Universitatea din Craiova va apela la creditele bancare pentru cercetare

Timp de trei ani, 52 de doctoranzi ai Universităţii din Craiova (UCV) au primit sprijin pentru cercetare, atât în ţară, cât şi în străinătate, prin intermediul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013, pentru „Creşterea atractivităţii, calităţii şi eficienţei studiilor universitare de doctorat, prin acordarea de burse doctorale”. Deoarece rambursarea cheltuielilor efectuate în cadrul proiectului s-a derulat cu dificultate, iar plăţile către bursieri au întârziat cu lunile, responsabilii programului au împrumutat bani de la instituţia de învăţământ superior pentru ca doctoranzii să-şi poată continua cercetarea.

În cadrul programului doctoral, iniţiat la 1 octombrie 2008, din cei 52 de doctoranzi ai Universităţii din Craiova, 41 şi-au desfăşurat cercetările în domeniul tezelor de doctorat în ţară, şi au beneficiat de burse lunare în cuantum de 1.850 de lei pe lună, iar cei care au optat pentru mobilitatea în străinătate, valoarea bursei a fost de 3.700 de lei pe lună. „Valoarea proiectului a fost de 5,6 milioane de lei şi majoritatea cheltuielilor s-au concentrat pe bursele doctorale. Am cheltuit 94% din valoarea bugetată iniţial”, a explicat responsabilul financiar al proiectului, lect. univ. dr. Cristian Stanciu. Potrivit managerului de proiect, prof. univ. dr. Dan Popescu, prorector al UCV, din cauza birocraţiei au existat întârzieri la plată de până la cinci-şase luni, însă proiectul a fost susţinut din banii Universităţii, care, odată cu rambursarea de la Autoritatea de Management a POSDRU, vor fi vărsaţi în contul instituţiei. „La momentul actual, nu mai există nici un fel de datorie către doctoranzi”, a precizat prof. univ. dr. Dan Popescu, care a adăugat că pe viitor instituţia va apela la împrumuturile bancare: „Vom crea o linie de credit, pentru a împrumuta bani în vederea susţinerii proiectelor. Bineînţeles că acest lucru ne va afecta, întrucât va trebui să plătim acele dobânzi pe care nu vom avea de unde să le recuperăm”.

Proiectul şi-a atins obiectivele

În ciuda dificultăţilor de ordin material, proiectul pentru îmbunătăţirea gradului de formare a viitorilor cercetători – „Creşterea atractivităţii, calităţii şi eficienţei studiilor universitare de doctorat, prin acordarea de burse doctorale” –  s-a dovedit a fi un succes: cercetările doctoranzilor în domeniul tezelor de doctorat au condus la depăşirea indicatorilor propuşi, prin publicarea a 171 de articole în cadrul revistelor de specialitate şi susţinerea a 153 de comunicări ştiinţifice în cadrul conferinţelor şi simpozioanelor de profil. Totodată, a fost creată şi o revistă electronică, în care doctoranzii Universităţii din Craiova au publicat până în prezent nu mai puţin de 52 de articole. În domeniul mobilităţilor internaţionale, UCV a încheiat şase acorduri de cooperare cu universităţi de prestigiu din Europa, iar cei 11 doctoranzi care au optat pentru desfăşurarea cercetărilor în cadrul universităţilor partenere au beneficiat de 44 de luni de mobilitate internaţională. „Am obţinut una dintre aceste burse şi am urmat doctoratul în cotutelă cu Facultatea de Drept din Fribourg, Elveţia. Am beneficiat de baza materială a acest instituţii, am colaborat îndeaproape cu profesorul îndrumător, iar relaţiile umane au fost extraordinare. Pot spune că experienţa de a trăi, de a studia şi de a învăţa zi de zi în Elveţia a fost una cu adevărat deosebită şi consider că pe viitor mă va ajuta”, a declarat, ieri, Mădălina Putinei, doctorand al facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova.