Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Muzicii

0
366

În prima zi a lunii octombrie sărbătorim Ziua Internaţională a Muzicii, proclamată de UNESCO, în anul 1975, pentru a susţine promovarea acestei arte în societate. Propunerea a fost făcută de renumitul violonist şi dirijor Yehudi Menuhin, elev al marelui George Enescu, iar pe atunci preşedinte al Consiliului Muzical Internaţional al UNESCO, care spunea că această zi va constitui o mare realizare printre activităţile oamenilor şi va deveni un eveniment de propagare pentru o cunoaştere mai bună a artei, un model de consolidare a legăturilor de prietenie dintre oameni cu ajutorul muzicii. În fiecare an, la această dată, comunităţile din întreaga lume găzduiesc o suită de evenimente culturale, organizate în vederea sărbătoririi evenimentului.

Comunităţi din toată lumea, amatori şi profesionişti oferă cu acest prilej evenimente speciale şi audiţii de muzică din toate genurile. Intenţia este aceea de a promova arta muzicii în toate segmentele societăţii, de a aplica idealurile UNESCO de pace şi înţelegere între popoare, de dezvoltare culturală, de apreciere reciprocă şi schimburi de experienţă în ceea ce priveşte valorile naţionale estetice, de a promova activităţile Consiliului Internaţional al Muzicii (CIM), ale organizaţiilor membre internaţionale şi ale comitetelor naţionale, ale programelor sale, în general.

Pentru realizarea concretă a scopurilor propuse, CIM desfăşoară cele mai diverse acţiuni, de la invitarea unor compozitori, interpreţi şi muzicologi de marcă pentru a vorbi despre importanţa muzicii, a locului ei în viaţa omului contemporan, despre idealurile UNESCO şi activităţile CIM până la organizarea de întâlniri între artişti, de competiţii muzicale şi de expoziţii cu instrumente muzicale, postere, picturi, sculpturi, caricaturi sau fotografii pe subiecte muzicale. De asemenea, unul dintre cele mai importante obiective îl constituie lupta împotriva poluării fonice, CIM propunând ca autorităţile locale să dispună ca, în această zi, să se păstreze în oraşe câteva minute de linişte, răstimp ce poate fi folosit pentru audierea de muzică, interpretată în locuri publice, precum parcuri sau pieţe principale.

Textul care urmează este cuprins în scrisoarea semnată de Yehudi Menuhin şi Boris Yarustowski, preşedintele, respectiv vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii, şi este adresată tuturor membrilor acestuia, fiind datată 30 noiembrie 1974: «Domnilor, prima Zi Internaţională a Muzicii, organizată de Consiliul Internaţional al Muzicii, va avea loc pe 1 octombrie 1975, în conformitate cu rezoluţia luată la a XV-a Adunare Generală din Lausanne, în 1973. Intenţia acestei zile este de a încuraja: promovarea artelor printre alte sectoare ale societăţii; aplicarea idealurilor UNESCO de pace şi de prietenie între popoare, de dezvoltare a culturilor lor, de schimburi de experienţă şi de apreciere mutuală a valorilor artistice; promovarea activităţilor Consiliului Internaţional al Muzicii aferent UNESCO, a organizaţiilor internaţionale membre şi comitetelor naţionale, ca şi a politicii sale, în general».

Având în vedere că 1 octombrie este o zi de week-end, la Craiova Ziua Internaţională a Muzicii nu va fi marcată prin evenimente deosebite. Singurele manifestări anunţate sunt cele organizate de Secţia audio-video a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, în cadrul Nopţii Bibliotecilor (1 spre 2 octombrie): audiţii muzicale la Clubul melomanilor şi Seara chitarelor.

 

„Muzica este o armonie agreabilă în onoarea lui Dumnezeu şi desfătarea permisă sufletului”. (Johann Sebastian Bach)

 

„Muzica este graiul sufletului. Ea stârneşte în noi, nu instinctele, ci gândurile cele mai profunde”. (Ludwig Van Beethoven)

„Muzica este aritmetica sunetelor”. (Claude Debussy)

„Muzica este timp sonor”. (Emil Cioran)

„Muzica este cea mai puternică formă de magie”. (Marylin Manson)

„Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare”. (Nichita Stănescu)

„Muzica este stenografia emoţiei”. (Lev Tolstoi)

 


 

O zi dedicată şi vârstnicilor, şi arhitecţilor, şi medicilor

 

Prima zi a lunii octombrie are şi alte semnificaţii, pe lângă faptul că marchează Ziua Internaţională a Muzicii. Ea este dedicată în aceeaşi măsură arhitecţilor şi medicilor. Tot astăzi sunt celebrate Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice şi Ziua Mondială a Habitatului. Totodată, este Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia nr. 45/106 din 1991, a instituit Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, care este marcată în fiecare an la 1 octombrie de toate ţările membre. Ea se doreşte a fi o dovadă a preţuirii sincere şi a respectului pe care naţiunile lumii le datorează persoanelor de vârsta a treia pentru eforturile şi realizările de-a lungul timpului.

De asemenea, Consiliul Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA), reunit în iunie 1985 la San Francisco pentru cea de-a 65-a sesiune, a propus ca în fiecare an să se consacre o zi pentru calitatea în arhitectură şi urbanism. După cea de-a XX-a  reuniune a Consiliului de la Barcelona s-a decis ca, din 1997, Ziua Mondială a Arhitecturii să se  celebreze în acelaşi timp cu Ziua Mondială a Habitatului, stabilită de Organizaţia Naţiunilor Unite în prima zi a lunii  octombrie şi celebrată încă din anul 1975.

Această zi este dedicată în aceeaşi măsură şi cadrelor medicale, fiind sărbătorită Ziua Internaţională a Medicului. Şi, pentru a combate necruţătoarea boală, 1 octombrie a fost declarată Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului de Sân.