Cursurile „Bibliotecii din vacanţă”, încheiate cu o festivitate… dulce

0
395

Spre folosul lor şi mulţumirea părinţilor, aproximativ 300 de copii din Craiova au îmbinat, şi în această vară, joaca şi activităţile educaţionale, graţie proiectului „Biblioteca din vacanţă”, derulat de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”. Aflat la cea de-a IV-a ediţie, programul s-a desfăşurat pe parcursul lunilor iulie şi august, de la festivitatea de încheiere – care a avut loc ieri – nelipsind niciunul dintre participanţi. Cu atât mai mult cu cât aceasta a fost una… dulce şi, în plus, le-a adus câte o diplomă! Fiecărui curs desfăşurat organizatorii i-au dedicat un tort, sub forma unei cărţi deschise, ornat în nuanţe vesele. Muzica, baloanele şi reprezentaţiile celor mici – demonstraţii ale celor învăţate la cursuri în această perioadă – au transformat, pentru două ore, curtea bibliotecii într-un tărâm al voioşiei.

Zilnic, zeci de copii cu vârsta cuprinsă între 7 şi 15 ani au trecut pragul bibliotecii

Vară plină pentru Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman”! Săptămânal, în perioada 1 iulie – 31 august, instituţia a oferit copiilor posibilitatea de a participa, pe categorii de vârstă, gratuit, la nu mai puţin de zece ateliere. Astfel, elevii din clasele a II-a – a IV-a au putut frecventa atelierele de engleză, spaniolă şi italiană, de desen, lucru manual şi origami, ca şi pe cele intitulate „Învaţă bunele maniere”, iar cei din clasele a V-a – a VIII-a – atelierele de teatru şi oratorie / public speaking. De asemenea, atât preşcolarilor, cât şi elevilor din clasele primare şi gimnaziale le-a fost deschis atelierul „Fun in Summer”, găzduit de American Corner.

Managerul Lucian Dindirică: „La început ne-am cam speriat, gândindu-ne că nu vom face faţă”

„Au avut loc multe ateliere şi în această vacanţă, în organizarea şi desfăşurarea cărora au fost implicaţi foarte mulţi voluntari şi, bineînţeles, o parte din colectivul bibliotecii. Cât priveşte numărul copiilor participanţi, acesta se ridică la aproape 300, unii frecventând un singur curs, alţii mai multe. Un număr care, recunosc, la început ne-am cam speriat, gândindu-ne că e destul de mare, că nu vom face faţă şi nu vom putea onora toate cererile care au venit de la părinţi şi bunici. Acum pot spune că suntem mulţumiţi şi că a fost un succes. Un timp câştigat pentru copii, pentru că l-au petrecut la bibliotecă. Totodată, considerăm că am salvat foarte mulţi părinţi de anumite griji în perioada vacanţei de vară. Atelierele au fost destul de atractive şi asta s-a văzut pe parcurs, pentru că cei mici s-au arătat dornici să frecventeze mai multe, iar în momentul în care activităţile se încheiau plecau cu tristeţe acasă, trebuia să se despartă de noii lor colegi şi de voluntarii care cu atâta drag şi pricepere i-au învăţat lucruri noi”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Judeţene.

Acesta a mai precizat că următoarele cursuri organizate de instituţie – de engleză şi de calculatoare – se vor adresa persoanelor vârstnice şi vor începe peste cel mult o lună. „Dorim, de asemenea, să dezvoltăm un program pentru şomeri”, a mai spus Lucian Dindirică.

„Am învăţat cum să aranjăm masa, cum să ne comportăm în autobuz…”

Activităţile cuprinse în cadrul proiectului „Biblioteca din vacanţă” au avut în vedere petrecerea într-un mod creativ-educativ a timpului liber, dezvoltarea abilităţilor şi înclinaţiilor artistice ale copiilor, formarea deprinderii de a comunica într-o limbă străină, stimularea interesului, lărgirea orizontului de cunoaştere.

„Am învăţat cum să vorbim, cum să aranjăm masa, cum să mergem pe stradă, cum să ne comportăm în autobuz, în avion, oriunde!”, spune entuziasmat David Hau, elev la Şcoala nr. 18 din Craiova, participant la atelierul „Învaţă bunele maniere” şi dornic ca la anul să frecventeze şi cursurile de spaniolă. „Am mai învăţat cum să vorbim cu cineva, cum să salutăm…”, îl completează imediat Alina Turnada, de la Colegiul Naţional „Carol I”. „Pe unele le ştiam dinainte, pe altele nu”, recunosc cei mici, dar susţin cu convingere că pe cele pe care le-au învăţat de curând le vor ţine minte şi le vor pune negreşit în practică! Şi Vlad George Vasilescu, tot de la Colegiul „Carol I”, a venit în vacanţă la bibliotecă, pentru că îi place engleza. „Ştiam puţin înainte, acum am învăţat mult mai bine”, spune acesta, lăsând din mână o prăjitură în aşteptarea tăierii celor zece torturi.

***

Pe lângă o felie de tort delicios, participanţii la cursuri au primit, ieri, în cadrul festivităţii de închidere, şi o diplomă de participare. De asemenea, le-a fost înmânat câte un chestionar cu întrebări vizând în special impactul proiectului „Biblioteca din vacanţă”, dar şi activitatea instituţiei. Ultima întrebare, „Ce alte noi ateliere aţi dori să organizăm?”, le-a dat posibilitatea părinţilor şi bunicilor să facă propuneri pentru ediţia viitoare.

Pentru că s-a dovedit a avea un real succes, programul educativ destinat copiilor şi adolescenţilor „Biblioteca din vacanţă” va continua şi la anul, a anunţat Lucian Dindirică, managerul mulţumind tuturor bibliotecarilor şi voluntarilor care s-au implicat în derularea lui, ca şi Consiliului Judeţean Dolj pentru sprijinul acordat.

 

Mândră de cursanţii ei, bucuroasă de o nouă colaborare cu instituţia doljeană, energică şi zâmbitoare, aşa cum o ştim cu toţii, actriţa Oana Stancu – care a coordonat atelierul de teatru, unul dintre cele mai solicitate şi în această vară – s-a alăturat, ieri, la festivitatea de închidere a cursurilor, sutelor de elevi, părinţi şi bunici care au umplut curtea bibliotecii. Totodată, împreună cu copiii, au oferit o demonstraţie a ceea ce aceştia au învăţat la atelier. „Este o bucurie imensă pentru mine să-i văd cum se dezvoltă din punct de vedere spiritual şi cum încep să-şi contureze personalitatea. Eu nu am făcut decât să le deschid sufletul şi să îi fac să-şi depăşească timiditatea şi poate anumite probleme strict legate de sufleţelul lor”, a spus Oana Stancu. „Am nişte copii frumoşi, deştepţi, care ştiu să gândească în scenă. Nu am pretenţia de a ajunge actori, am pretenţia de a ajunge oameni”, a adăugat actriţa Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, asigurându-i pe organizatori de sprijinul ei şi la viitoarea ediţie a proiectului „Biblioteca din vacanţă”.