Reabilitarea Casei Rusănescu, ţinută în loc de un subsol

0
667
Un subsol care ar fi existat în vechime ţine în loc renovarea Casei Rusănescu. Autorităţile au explicat că se fac verificări de către specialiştii în restaurări de momnumente pentru a se vedea dacă, într-adevăr, imobilul de pe Calea Unirii ar fi deţinut şi un subsol care nu a mai fost folosit.
Casa Rusănescu este unul dintre imobilele – monument istoric pe care munmicipalitatea încearcă să le reabiliteze cu fonduri europene şi să le transforme apoi într-un muzeu al Craiovei. Recent, primarul Mihail Genoiu a dezvăluit faptul că s-a ajuns la faza în care se execută proiectarea casei, dar că a apărut o problemă. Imobilul ar fi deţinut şi un subsol care se pare că nu mai este funcţional, dar care ar fi existat şi care trebuie să fie avut în vedere în momentul în care se vor porni lucrările de reabilitare.
Experţii în monumente, în căutarea unui subsol
Potrivit edilului, Casa Rusănescu este în perioda de contractare a proiectării, dar fiind vorba de un monument istoric foarte vechi, ar fi apărut o problemă pe care au constatat-o cei de la monumente istorice. „În momentul în care s-a eliberat avizul, s-a observat că acolo ar fi existat, pe vremuri, un subsol care, la ora aceasta, nu este cunoscut. Probabil că a fost acoperit. Şi este o perioadă de investigaţii în care se stabilesc anumite măsuri de verificare a existenţei acestui subsol”, a declarat primaril Mihail Genoiu, vinerea trecută, când au fost semnate alte două proiecte de finanţare europeană – reabilitarea fântânii Popova şi a grădiniţei Curcubeul Copilăriei. 
Municipalitatea a angajat o firmă de specialitate
În luna mai, autorităţile spuneau că licitaţia – proiectare şi execuţie – ar trebui să fie reluată pentru că ar fi apărut o problemă. La data respectivă, reprezentanţii municipalităţii spuneau că au contractat o firmă de specialitate care să analizeze toată documentaţia, inclusib schiţele imobilului, pentru a se vedea dacă conţine toate piesele scrise şi desenate ale proiectului, dacă există o corelaţie între piesele respective şi cele din proiect. Administraţia publică locală şi-a propus atunci să verifice proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire, cel de organizare a execuţiei lucrărilor , proiectul tehnic de execuţie, caietele de sarcini şi detaliile de execuţie pentru a se putea porni licitaţia de execuţie. Acest serviciu de verificare a costat municipalitatea suma de 39.580 de lei, data limită de depunere a ofertelor fiind ziua de 3 iunie.
Reabilitarea, cotată la 11 milioane de lei
Cererea de finanţare pentru Casa Rusănescu a fost semnată în decembrie 2018, valoarea fiind apreciată la suma de 11 milioane de lei. Casa Căsătoriilor, cum mai este cunoscută, este situată pe Bulevardul Ştirbei Vodă şi este o clădire de patrimoniu de interes local care apare în lista monumentelor istorice a Ministerului Culturii. Această clădire monument istoric a aparţinut boierului craiovean Ştefan D. Rusănescu şi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea, fiind un reper arhitectural şi stilistic semnificativ pentru arhitectura Municipiului Craiova, informează reprezentanţii Primăriei Craiova.
Casa va fi transformată într-un muzeu al Craiovei
După reabilitare, municipalitatea intenţionează să o transforme într-un muzeu al Craiovei, în care să se poată organiza multiple activităţi culturale, simpozioane, întâlniri cu tematici diverse, de cultură şi artă sau de istorie. „Restaurarea Casei Rusănescu şi transformarea ei în Muzeul Personalităţilor Craiovene va aduce zonei o diversitate de vizitatori, atât rezidenţi cât şi vizitatori ocazionali. După reabilitare, Casa Rusănescu va permite desfăşurarea unor multiple activităţi culturale, simpozioane, întâlniri cu tematici diverse, de cultură şi artă sau de istorie”, spun autorităţile. Potrivit acestora spaţiile de care dispune imobilul permit desfăşurarea evenimentelor la interior, în special în sălile de la parter deschise către strada Unirii, stradă cu valenţe pietonale, dar şi în sala somptuoasă de la etaj.