Fără justificare, doar calificare!

0
620
Universitatea Craiova dispută în seara aceasta manşa a doua a dublei cu Honved Budapesta, din turul 2 preliminar al Europa League

Universitatea Craiova – Honved Kispest Budapesta

Stadion: „Ion Oblemenco”, ora 19.15.

Universitatea Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelic, Acka, Bancu – Mateiu, Ivanov, Cicâldău – Bărbuţ, Vătăjelu, M. Roman. Antrenor: Cornel Papură. Rezerve: L. Popescu – Vlădoiu, Tiago Ferreira, Constantin, Qaka, Ioniţă, Carlos Fortes.

Honved Kispest Budapesta: Levkovich – Uzoma, Batik, Kamber, Lovric, Kukoc – Moretti, Kesztyus, Bano Szabo – N’Gog, Moutari. Antrenor: Giuseppe Sannino. Rezerve: Berla – Egerszegi, Uzoma, Hegedus, Kulach, Niba, Ikenne.

Arbitru: Arnold Hunter. Asistenţi: Gareth Eakin, Georgios Argyropoulos. Rezervă: James Robert Robinson (toți din Irlanda de Nord).

Delegat UEFA: Michael Appleby (Anglia). Observator: Domagoj Vuckov (Croaţia).

Fără îndoială, returul cu Honved este cel mai important meci pentru Universitatea Craiova în vara aceasta. Fără pretenţii în dublele cu Milan şi Leipzig, din anii trecuţi, alb-albaştrii au obligaţia să-şi respecte fanii, blazonul şi statutul de favoriţi în faţa unei echipe inferioare, fapt dovedit inclusiv de jocul din prima manşă. O eventuală eliminare în această fază a competiţiei şi în faţa unui asemenea adversar ar compromite startul de sezon, unul reuşit până acum, ar strica atmosfera din jurul echipei, una abia remontată, după contestările fanilor de la primele două meciuri de acasă. Cu siguranţă publicul îşi va face datoria, se anunţă peste 20.000 de spectatori într-o perioadă a concediilor, situaţie unică în fobalul românesc. De altfel, la antrenamentul oficial de ieri, galeria a fost prezentă şi le-a cerut favoriţilor să lupte pentru calificare până la ultima picătură de energie. Susţinuţi astfel, băieţii lui Papură nu au scuză dacă nu vor trece de unguri. Adversar dur, arbitraj tendenţios, teren prost, oboseală, căldură sau ghinion sunt lucruri de luat în calcul, dar la acest meci nu există scuză pentru ratarea calificării.  Chiar dacă terenul prost va fi un aliat al echipei maghiare, una masivă, care poate pune probleme doar la faze fixe şi eventuale contraatacuri, alb-albaştrii cunosc bine suprafaţa, ei disputând deja 3 meciuri acasă în acest sezon. Determinarea trebuie completată de luciditate, de atenţie maximă, fiindcă orice greşeală în defensivă îi obligă pe olteni la încă un gol. Craiova a dominat prima manşă şi chiar dacă nu şi-a asumat mari riscuri a avut două mari ocazii de a marca, prin Bărbuţ şi Kelic, în timp ce gazdele au ripostat doar la o lovitură de cap a lui N’Gog, fostul atacant al lui Liverpool, de acum un deceniu.
Honved s-a întărit cu un mijlocaş italian
Formaţia maghiară va sărbători 110 ani de existenţă la numai două zile după meciul de la Craiova şi doreşte să-i onoreze cu o calificare în turul 3 al Europa League. „Craiova este un adversar dificil, am văzut acest lucru în primul meci cu ei, dar şi noi jucăm mai bine decât în dubla cu Zalgiris şi ne putem califica în turul următor” a spus sârbul Gjordje Kamber, căpitanul lui Honved. „La Craiova vom juca în faţa unei asistenţe numeroase şi contra unei echipe puternice, aşa că avem nevoie de toate forţele pentru a obţine un rezultat care să ne califice. Şansele sunt de 50 la sută pentru ambele echipe după rezultatul din tur” a declarat antrenorul lui Honved, italianul Giuseppe Sannino. În contradicţie cu italianul, mijlocaşul Gazdag, absent astăzi din pricina suspendării, crede că echipa sa este favorită, deoarece Craiova este mai slabă decât adversarul întâlnit anterior, Zalgiris Vilnius. Faţă de meciul tur, ungurii îl au în lot şi pe mijlocaşul italian Federico Moretti, transferat recent de la Parma. Ca şi clubul din Bănie, cei de la Honved îşi îndeamnă fanii care vor fi prezenţi în Bănie (în jur de 150-200) să încurajeze echipa într-un mod sportiv, să predomine fair-play-ul, condamnând orice scandări de natură să afecteze imaginea clubului şi să aducă sancţiuni ori chiar suspendări.
Papură: „Dacă publicul e cu noi, ungurilor le va fi greu să reziste”
Cornel Papură a prefaţat meciul de astăzi spunând că nu există o echipă favorită şi că publicul poate avea un rol decisiv: „Ne aşteaptă un meci important, împotriva unei echipe agresive şi bine organizate în plan defensiv. În prima manşă am avut cele mai importante ocazii, dar nu am reuşit să le fructificăm, sperăm să o facem acum. Nu e nicio favorită la calificare. Declaraţia lor, că am fi mai slabi la Zalgiris, nu prea are acoperire, fiindcă au marcat 3 goluri cu lituanienii, iar cu noi au ajuns o dată la poartă. Ei se apără şi joacă pe contraatac. Este foarte important aportul fanilor, dar ca să avem publicul de partea noastră trebuie să jucăm bine şi să fim agresivi. Le va fi greu să reziste dacă publicul va fi tot meciul cu noi. Probabil vor fi primiţi cu ostilitate după jocul dur din tur. Abordăm cu forţă şi încredere meciul, avem jucători puternici. O calificare ar fi importantă pentru toţi suporterii Craiovei, pentru toţi cei care iubim această echipă. ”.
Despre situaţia lui Alex Cicâldău, care s-a resimţit pe final la meciul cu Chindia, dar şi despre Ioniţă, care a fost accidentat în ultima perioadă, „Papi” a declarat: „Cicâldău mai are nevoie de 2-3 săptămâni pentru a fi la potenţial maxim, fiindcă el nu a făcut pregătirea cu echipa, dar cred că poate rezista fără probleme unui meci cu asemenea încărcătură, fiindcă este un jucător foarte bun. Am vrut să-l bag pe Ioniţă la ultimul meci, dar am fost nevoit să fac altă schimbare. E normal să fie supărat că nu joacă, dar este un jucător important pentru noi şi sper să revină la o formă fizică foarte bună, fiindcă ne poate ajuta mult”.
Cornel Papură a mărturisit că se sfătuieşte des cu Victor Piţurcă, pe care l-a şi avut antrenor la Craiova, şi că o altă persoană apropiată este Pavel Badea, directorul CS Universitatea Craiova. „Vorbesc des cu nea Victor Piţurcă, este un lucru care mă ajută, un antrenor de talia lui poate da sfaturi foarte bune şi chiar mi le dă. Suntem doi antrenori diferiţi, dar nea Victor chiar îmi este de ajutor cu sfaturile sale. Ştiam şi că Bădiţă este alături de mine, el îmi este aproape şi dacă nu mă ajutau rezultatele, fiindcă ştie că fac tot cu pasiune” a spus Papură. Antrenorul speră să aibă în lot cât mai curând alţi doi jucători: „Ştiu că s-au făcut deja oferte pentru 2 jucători, sper să fie rezolvate transferurile cât mai repede, fiindcă jucăm din 3 în 3 zile şi avem nevoie de un lot cât mai numeros”.
Acka: „Le vom arăta că suntem mai buni”
Ivorianul Stephane Acka este încrezător în calificare şi spune că maghiarii pot pune probleme doar la faze fixe: „E important pentru noi, pentru club, pentru suporteri să obţinem victoria în acest meci. În tur am avut o evoluţie bună, ştim cum joacă Honved, se apără foarte bine, iar noi nu trebuie să fim surprinşi. Nu mă deranjează declaraţiile lor, noi am arătat pe teren ce putem, o să le arătăm mâine că suntem mai buni. Cred că ne pot surprinde doar la faze fixe, doar la aruncări de la margine sau pe eventuale contraatacuri. Noi am început tare toate meciurile şi o să-l abordăm la fel şi pe acesta. Noi nu prea mai avem timp de antrenamente în ritmul acesta cu meciuri la 3 zile, mai mult de recuperare ne ocupăm”.