Infrastructura rutieră, prioritate zero pentru aleşii judeţului

0
471
În cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Judeţean Dolj s-au votat mai multe proiecte ce ţin de infrastructura rutieră a judeţului. Este vorba de proiectul de hotărâre privind trecerea unor sectoare dintr-un drum judeţean din domeniul public al judeţului în domeniul public al statului, acestea fiind afectate de lucrarea de utilitate publică de interes naţional „Drum Expres Craiova-Piteşti şi legăturile la drumurile existente”, dar şi de proiectul privind aprobată documentaţiei tehnico-economică, faza DALI pentru obiectivul de investiţii : „Modernizarea drumului judeţean DJ641, limita judeţului Olt-Teslui-Pieleşti-Mischii-Albeşti-DN6”. Totodată, s-a vorbit şi despre licitaţia organizată în vederea atribuirii contractului de lucrări pentru modernizarea drumului judeţean 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, le-a vorbit aleşilor, la începutul şedinţei şi despre licitaţia organizată în vederea atribuirii contractului de lucrări pentru modernizarea drumului judeţean 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Vîrtop – Caraula – Cetate. Aceasta se află în desfăşurare, ofertele putând fi depuse până la data de 9 septembrie. Valoarea totală a proiectului cu finanţare europeană fiind majorată la aproape 50 de milioane de euro, prin hotărâre a Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Potrivit anunţului de participare publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, contractul de execuţie a lucrărilor de modernizare are o valoare estimată de 182.388.739,84 lei, fără TVA, din care 88.297.880,38 lei pentru lotul I (tronsonul cuprins între km 4+200 şi km 31+850) şi 94.090.859,46 lei pentru lotul II (tronsonul cuprins între km 31+850 şi km 71+771). „Modernizarea DJ 552 Craiova – Cetate reprezintă cel mai amplu proiect derulat de instituţia noastră în actualul exerciţiu financiar, din punct de vedere al valorii. În egală măsură, este şi una dintre cele mai semnificative investiţii în domeniul infrastructurii rutiere, având în vedere faptul că vorbim despre al treilea drum judeţean, ca lungime, din Dolj, o arteră care măsoară aproximativ 70 de kilometri şi conectează opt localităţi, cu o populaţie totală de aproape 330.000 de persoane”, a subliniat şeful administraţiei judeţene. 
S-a accesat finanţare din fonduri nerambursabile pentru 10 proiecte
Ion Priotesa a vorbit şi despre interesul ofertanţilor şi speră că va fi unul crescut, în condiţiile în care valoarea estimată a demersului a fost reactualizată recent de proiectant. Suma totală a urcat spre 50 de milioane de euro, din care aproape 46 de milioane de euro pentru componenta principală – executarea lucrărilor. „Restul fondurilor asigură finanţarea unor activităţi conexe, dar esenţiale şi ele în realizare investiţiei, un exemplu fiind serviciile de dirigenţie de şantier, pentru care procedura de atribuire a contractului a fost şi ea iniţiată, în cursul săptămânii trecute. În ceea ce priveşte licitaţia pentru lucrări, aceasta a fost segmentată în două loturi, tocmai având în vedere complexitatea proiectului, care include modernizarea părţii carosabile, dar şi amenajarea a peste 21 de kilometri de trotuare şi de piste pentru biciclete, îmbunătăţirea condiţiilor pentru transportul public prin realizarea a 14 staţii de autobuz, modernizarea a 9 poduri şi a 31 de podeţe, precum şi construirea altor 11”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean.
Şeful administraţiei doljene i-a asigurat pe consilierii judeţeni că echipa care se ocupă de acest proiect va urmări cu toată atenţia implementarea acestui demers, care reprezintă o parte importantă a strategiei administraţiei doljene în direcţia îmbunătăţirii infrastructurii rutiere, sector în care, în actualul mandat, s-a accesat finanţare din fonduri nerambursabile pentru 10 proiecte, cu o valoare cumulată de peste 140 de milioane de euro, vizând aproximativ 210 kilometri de drumuri, ceea ce înseamnă aproape o cincime din totalul reţelei judeţene.
Proiectul ,,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăţ – Terpeziţa – Sălcuţa – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771“ este finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, având o valoare totală de 234.692.016,98 lei (echivalentul a 49.616.713,60 euro).