Nu are nici buletin, dar a adunat diplome şi premii cât alţii într-o viaţă! Se mândreşte cu 10 „pe linie” în anii de gimnaziu, cu Menţiune la Olimpiada Judeţeană de Chimie din acest an, dar în mod special cu trofeele câştigate la competiţiile muzicale la care participă de când avea doar câţiva anişori. Două i-au răsplătit talentul şi efortul chiar în această vacanţă de vară: Trofeul „Aurel Manolache” la Festivalul Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor” şi Trofeul de Aur la Festivalul Internaţional de Interpretare „Ursuleţul de Aur”. Şi nu e exclus să mai câştige încă unul în Macedonia, la o importantă competiţie muzicală în care va intra peste două săptămâni, alături de copii din alte 17 ţări. Ana-Maria Christiana Doană îşi doreşte însă să păstreze ca hobby muzica, în prezent pregătindu-se intens pentru examenul de Capacitate de anul viitor. Ţinteşte Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova şi n-are emoţii că nu va reuşi, cum pare-se că nu prea are nici pe scenă, sub lumina reflectoarelor…
«Cânt de la vârsta de 4 ani şi jumătate. Primul meu concurs a fost „Cerbul de Aur”, la Bucureşti, unde, la 5 ani, am câştigat Premiul Special», povesteşte Ana-Maria Christiana Doană. Nu moşteneşte talentul muzical din familie, însă când era mică mama a tot auzit-o fredonând prin casă. „A zis să vadă dacă se prinde ceva de mine dacă mă duce la Palatul Copiilor. Şi s-a prins…”, adaugă, râzând. Până în anul 2012 a frecventat cursurile Palatului Copiilor din Craiova, clasa prof. Dumitru Iliuţă, apoi, timp de un an, pe cele ale Clubului ARTI. Din 2013 merge săptămânal la Bucureşti, unde se pregăteşte cu un profesor, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
De-a lungul timpului, micuţa interpretă de muzică uşoară şi-a demonstrat talentul pe nu puţine scene, însă pe una şi-a dorit în mod special să o cucerească: „Mamaia Copiilor”. A reuşit să treacă pentru prima dată preselecţia abia în anul 2013, când a şi câştigat Premiul al III-lea. Participările din următorii trei ani nu i-au mai adus nici o distincţie, iar în 2017 a obţinut, din nou, Premiul al III-lea. Anul acesta s-a ales cu trofeul mult-râvnit, după interpretarea piesei „Până când nu te iubeam”, pe atât de îndrăgitele versuri ale lui Anton Pann! Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Creaţie şi Interpretare „Mamaia Copiilor” s-a desfăşurat în perioada 10-14 iulie 2018, la Mamaia. În finală, la Secţiunea Interpretare, au concurat nu mai puţin de 87 de copii şi tineri, dintre care 23 la categoria sa de vârstă, 13-15 ani. Şi tot luna trecută Ana-Maria Christiana Doană a câştigat Trofeul de Aur la cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Interpretare „Ursuleţul de Aur” (2-6 iulie 2018), organizat în Baia Mare. De această dată, a ales un cântec în limba italiană, „Uomini soli”.
Cum este pe scenă? „E frumos să simţi toate luminile îndreptate spre tine. Şi publicul care te priveşte…”, spune Ana-Maria. Dar printre ceilalţi concurenţi, fiecare ţintind cât mai sus pe podium, cum e? „Sunt copii pe care îi ştiu de mult timp, pentru că ne tot întâlnim la festivaluri. Şi alţii nou veniţi, care au emoţii şi nu sunt obişnuiţi cu scena. Nici de unii, nici de alţii ştiu că nu trebuie să îmi fie frică”, adaugă tânăra interpretă, obişnuită deja cu competiţia, cu scena, cu privirile exigente ale membrilor juriului. Hotărâtă să câştige al treilea trofeu al verii va merge şi în Macedonia, unde, în perioada 14-19 august, va concura la cea de-a XIX-a ediţie a International Music Festival „Tra La la Macedonia”, alături de copii din 17 ţări, printre care Rusia, Marea Britanie, Elveţia, Italia ş.a.
Deşi face pregătire la Bucureşti, Ana-Maria Christiana Doană nu îşi doreşte să urmeze acolo cursurile unui liceu de specialitate şi nici în Craiova nu vrea să studieze muzica. „Vreau ca muzica să rămână un hobby momentan. E o pasiune, dar nu o văd ca pe o meserie de viitor pentru mine. Da, îmi place foarte mult, dar vreau să fac altceva”, declară. În prezent elevă în clasa a VIII-a la Şcoala „Traian” din Craiova, Ana-Maria se pregăteşte intens pentru examenul de Capacitate de anul viitor şi ţinteşte pentru următorii 4 ani de studiu Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” – clasa de Ştiinţele Naturii sau cea de Matematică-Informatică bilingv engleză. Ar putea începe apoi pregătirea pentru a fi medic, ca bunica ei, sau procuror, că tot îi plac cărţile poliţiste, după cum mărturiseşte!
Aşa se face că vacanţa de vară şi-o dedică nu numai muzicii, ci şi exerciţiilor la Matematică şi Limba română. În timpul liber care îi rămâne, spune să îi place să facă sport, în special să joace tenis de câmp, pe care l-a practicat timp de doi ani, după ce alţi doi a jucat handbal. Şi cum n-are nici 14 ani – îi va împlini pe 7 octombrie 2018 –, ascultă muzică împreună cu gaşca ei de prieteni şi, uneori, desigur… le cântă!
Că Ana-Maria Christiana Doană este olimpică la Chimie ar putea să nu mai fie o mare surpriză când îi cunoşti bunicul. Laurenţiu Giurgiulescu a lucrat peste 40 de ani în învăţământ, între 1965 şi 2006, fiind profesor de Chimie şi Fizică mai întâi în Băileşti şi Piatra Olt, apoi la Craiova. În ultimii 20 a ocupat şi funcţia de director al Liceului Auto din Craiova. „De mică am format-o să dea atenţie la tot ce apare pentru învăţătură, pentru creştere, pentru a deveni un om de nădejde în viitor. Încet, pas cu pas, a preluat ce e bun şi iată că rezultatele nu au întârziat să apară”, spune acesta.
Şi-a încurajat nepoata să studieze nu doar Chimia, ci şi muzica şi mărturiseşte sincer că «a fost o mare bucurie şi, în acelaşi timp, surpriză să câştige acest festival la care visa de când avea doar câţiva ani, „Mamaia Copiilor”». Ana-Maria Christiana Doană „bate” demult drumul performanţei, iar eforturile nu au fost puţine, recunoaşte bunicul său. În primul rând cele financiare, căci pregătirea şi drumurile la Bucureşti costă, deplasările la festivaluri şi ţinutele de scenă, de asemenea. „Toate costă, dar atunci când ai rezultate parcă treci peste toate, eşti îndemnat să mergi mai departe. Sunt mari eforturile financiare, dar, dacă are rezultate, uneori mai e şi recompensată. Premiul la „Mamaia Copiilor” a fost în valoare de 3.000 lei, iar la „Ursuleţul de Aur”, de 500 lei», adaugă Laurenţiu Giurgiulescu. „Să ştiţi că nici pentru ea nu e uşor. Să o vezi dimineaţa la 6.00, cu pernuţa în braţe, cum se urcă în maşină, doarme până la Bucureşti, se trezeşte, face pregătire… Iar ceilalţi de vârsta ei poate se zbenguie. Însă numai aşa obţii rezultate”, mai spune profesorul.
De obicei mama este cea care o însoţeşte la competiţii pe Ana-Maria, dar au fost multe ocazii în care mica artistă i-a avut alături şi pe bunici, cum s-a întâmplat, luna trecută, la Festivalul „Ursuleţul de Aur”. „Să nu credeţi că n-au fost situaţii în care am zis că eu nu mai vin la concursuri! E prea multă emoţie…”, recunoaşte Laurenţiu Giurgiulescu. Faptul că a văzut, în aceşti ani, cât de mult a progresat nepoata sa, ca şi dragostea şi încrederea pe care i le poartă mai temperează însă emoţiile fireşti de bunic…