„Poneii” olteni, năduşiţi după pauză

0
425

FCSB – Universitatea Craiova 1-1

Arena Naţională, spectatori: 10.000

Au marcat: Gnohere 62 / Băluţă 28.

FCSB:  Niţă 6 – Enache 6, Bălaşa 7, Momcilovic 7, Junior Morais 7 – Pintilii 6 (Larie 45) 6, Ov. Popescu 4 – Fl. Tănase 5, Teixeira 6 (De Amorim 45) 7, Man 6 – Gnohere 7 (D. Benzar 70) 6. Antrenor: Nicolae Dică.

Universitatea: Calancea 6 – Dimitrov 5, Spahija 6 (Rossi 76) 5, Barthe 6, Tiago Ferreira 6 (Kelic 77), Briceag 6 – Screciu 5, Zlatinski 6 – Gustavo 7, Băluţă 8, Mitriţă 7 (Bancu 57) 6. Antrenor: Devis Mangia.

Arbitru: Istvan Kovacs 6.

După o repriză în care îşi putea asigura victoria pe terenul FCSB, Universitatea a făcut o parte secundă inexplicabil de slabă, având noroc să aducă un punct acasă

balutaA mai trecut un meci fără ca Universitatea să bată FCSB în deplasare. Frustrant este că de data aceasta chiar a avut o mare şansă să pună capăt complexului stelisto-fecesebist. Scorul este satisfăcător, evoluţia din prima repriză, entuziasmantă, dar cu atât mai mult a dezamăgit cea din partea secundă. Trupa lui Becali era preocupată mai mult de returul cu Plzen şi nu a mizat pe cei mai buni jucători, Alibec şi Budescu, Teixeira şi Pintilii au jucat doar o repriză, iar Gnohere, numai până în minutul 70. Universitatea a condus cu 1-0, după o primă repriză în care putea să-şi asigure victoria. În cele din urmă, a scos numai un punct, al doilea în faţa roş-albaştrilor de la revenirea în Liga I. Remiza a fost umbrită sau aproape întunecată de prestaţia din repriza secundă, care retează sparanţe şi lasă loc nedumeririi, mai ales după ce Ştiinţa făcuse legea pe teren la început. Mitriţă i-a hărţuit pe dreapta pe Enache şi compania, care au răsuflat uşuraţi după impreciza la finalizare a „Piticului”. Zlatinski a avut şi el, de la distanţă, şansa deschiderii scorului, dar Niţă a fost mângâiat de şansă. Băluţă a fost cel care concretizat dominarea, cu al treilea gol în tot atâtea meciuri ale campionatului. Gustavo a interceptat pasa lui Ovidiu Popescu şi a pasat în profunzime, printre stoperii gazdelor, iar căpitanul echipei a strecurat mingea pe lângă Niţă. Alb-albaştrii au mai zburdat puţin înainte de a se închide în carapace, de unde nu aveau să mai scoată capul până la final. Universitatea s-a stins treptat şi a scăpat norocos cu un punct de pe Arena Naţională, fiindcă repriza secundă a fost de-a dreptul ruşinoasă. Alb-albaştrii au trecut rar în jumătatea adversă, careul lui Niţă fiind ca un pământ interzis pentru ei în mitanul al doilea. În schimb, la poarta lui Calancea a fost asalt permanent, dar un singur obuz a răzbătut, trimis de Gnohere. Gol meritat cu vârf şi îndesat, ca dominare, dar înlesnit de arbitru şi de şansă. În faza iniţială, Kovacs a întors jocul, dictând aiurea un fault pentru gazde, deşi Spahija a fost cel faultat, fiind primul la minge, nici vorbă des joc periculos. Greu de înţeles este retragerea din partea secundă, pusă de Devis Mangia pe seama oboselii. Dacă jucătorii erau obosiţi, de ce nu a apelat însă la unii mai proaspeţi precum: Roman, Bărbuţ, Burlacu sau Mateiu? Din păcate, Mangia recunoaşte că nu a fost capabil să-i integreze pe jucătorii noi în noul sistem, asta în condiţiile unei echipe deja omogene. Spre deosebire de antrenorul italian, Dan Petrescu a pus deja în mişcare locomotiva CFR-ului, dup ce a schimbat mai mult de o jumătate din echipă în vara aceasta.

Mangia: „Trebuia să avem mai multă personalitate”

mitritaDupă meci, Devis Mangia a declarat că este un rezultat echitabil, punând pe seama oboselii pasul înapoi pe care l-a făcut echipa în repriza secundă. „E un rezultat echitabil, am jucat mai bine în prima repriză. N-am avut puterea să mai înscriem un gol în prima parte, iar în cea de-a doua parte Steaua ne-a dominat. Era normal, ei au avut două zile mai mult pentru odihnă decât noi. Pasul înapoi din partea a doua a fost legată de aspectul fizic, nu a fost o decizie tactică. Ar fi trebuit să avem mai multă personalitate, să încercăm să dăm şi golul doi şi să jucăm la fel ca în prima repriză. În momentul de faţă avem un atacant foarte bun, pe Roman, dar faptul că jucăm cu atacanţi mai mici de înălţime face parte din strategia noastră. Trebuie să mai aşteptăm şapte sau opt partide, abia după opt meciuri ne putem da seama unde suntem, care ne este nivelul. Mai avem mult de lucrat, sunt jucători care încă nu s-au integrat”.

Nicolae Dică a evidenţiat că echipa sa ar fi meritat să câştige: „Consider că meritam să câştigăm, am avut foarte multe ocazii de a marca. Păcat că am primit un gol uşor, pe minge pierdută în zona centrală. Ştiam că sunt periculoşi în faţă. Important e că am avut reacţie, am marcat, am dominat toată repriza a doua, dar trebuie mai multă concentrare la finalizare. Am întâlnit o echipă bună, a fost o echipă agresivă. La Plzen ne aşteaptă o echipă agresivă şi consider că ne-a priit jocul cu Craiova” a declarat Dică.

Băluţă: „Se simte oboseala, am avut doar 2 zile între meciuri”

Chiar dacă echipa Universitatea a fost egalată, Alex Băluţă s-a declarat satisfăcut cu felul în care s-a încheiat meciul. „Noi am fi preferat să câştigăm, dar asta e. Se simte oboseala, am jucat şi în Europa şi am avut doar două zile între meciuri. Dar acum vor veni partidele tari, trebuie să ne refacem cât mai repede, să fim pregătiţi. Ne-am obişnuit cu ideile antrenorului, am stat în teren aşa cum am stat şi cu AC Milan. Mă bucur că n-am pierdut, dar trebuie să muncim în continuare. Returul cu Milan va fi un meci unic pentru noi, trebuie să stăm în teren ca la Severin, să fim atenţi şi concentraţi şi să jucăm cu plăcere”.

Prezent la ultimele două meciuri ale Şiinţei, cu AC Milan şi la FCSB, selecţionerul României, Christoph Daum, crede că Alexandru Băluţă a reuşit să-şi dezvolte abilităţile de a marca, pe lângă calităţile tehnice. „Băluţă a înscris fantastic primul gol, a înscris chiar şi în primele meciuri. Asta înseamnă că îşi dezvoltă abilităţile de a înscrie, pe lângă calităţile tehnice, este un jucător bun” a declarat selecţionerul.