Expoziție de pictură a artistului de etnie macedoneană Gheorghe Miloș

0
347

Asociația Macedonenilor din România va organiza mâine, 2 august, ora 12.00, la filiala craioveană din strada „Împăratul Traian” nr. 10A, vernisajul expoziției de pictură a artistului de etnie macedoneană Gheorghe Miloș (84 de ani). Alături de autor se vor afla prieteni și iubitori de artă, între care și graficianul Gabriel Bratu, vicepreședinte al Asociației Caricaturiștilor din România.

Gheorghe (Gigi) Miloș s-a născut la 1 ianuarie 1930, în Băilești (Dolj), într-o familie de macedoneni. Tatăl, Iovan Miloș (Miloșevici), născut în anul 1901 la Veleș, și bunicul după mamă, Ilie Simionovici, din Bitola, au fost, ambii, emigranți în România din cauza situației geopolitice și atrocităților săvârșite de greci asupra familiilor de macedoneni din perioada anilor 1900.

A urmat cursul primar și Liceul de Arte și Meserii din Băilești, iar în 1949 a fost admis la Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din București. Aici i-a avut ca profesori pe Ion Marșic, Adam Bălțatu și Alexandru Ciucurencu, iar colegi – pe Sabin Bălașa, Ion Piuliță, Vasile cel Mare și alții. În anul al IV-a de facultate a fost reclamat că are origini macedonene și, având în vedere situația politică din anii ’50 și relațiile cu Tito Rancovici, s-a decis să fie exmatriculat, dar pe motiv că este cosmopolit, că se închină în fața „Apusului” și se abate în lucrările sale de la „realismul socialist” din artă. După o perioadă se putea reîntoarce la facultate, dar a refuzat. A plecat în armată la Alba Iulia, executându-și stagiul militar, iar în 1956 revenea în Băilești, dezamăgit și revoltat.

S-a angajat în diverse instituții ca grafician, până în anul 1970, când a intrat în învățământ (perioada de studii la facultate fiind asimilată cu Institutul de Artă de 3 ani). A condus, ca profesor, cercul de artă plastică la Casa Pionierilor din Băilești până în anul 1990, când s-a pensionat.

Gheorghe Miloș are o activitate artistică de peste o jumătate de veac. A expus, pentru prima dată, în 1958, pe simezele Galeriei „Cromatic”, la Bienala de Artă Plastică (faza regională) a Casei Regionale de Creație din Craiova. Tot aici participa, în 1962, la o expoziție de grup, obținând o mențiune. În 1975 și-a prezentat lucrările la expoziția de grup din cadrul Festivalului „Cununa Rozelor” de la Calafat, câștigând Premiul al II-lea.

Prima expoziție personală o deschidea în anul 1977, la Casa de Cultură din Băilești, iar următoarea – un an mai târziu, la Centrul Național de Fizică din București. O a treia îi era vernisată în 1979, la Casa de Cultură „Friederich Schiller” din capitală. A revenit cu o „personală” la Casa de Cultură din orașul natal în anul 1999.