Campanie de vaccinare în comunele doljene afectate de inundaţii

0
366

Pentru a preveni apariţia unor epidemii în zonele afectate de inundaţii, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj s-au deplasat la Mischii, Murgaşi şi Bulzeşti unde monitorizează permanent situaţia. În plus, în localităţile respective, acolo unde a fost cazul, au fost administrate vaccinuri împotriva hepatitei sau tetanosului.

Până când vor fi dezinfectate fântânile, localnicii au fost sfătuiţi să aibă grijă de unde consumă apă. În acest timp, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică supraveghează din punct de vedere epidemiologic populaţia şi monitorizează calitatea apei potabile în localităţile afectate, dar şi asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Toate acestea fac parte din planul de măsuri care se pune în aplicare pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii. „Autorităţile locale sunt cele care trebuie să facă dezinfecţia fântânilor. Echipe ale Direcţiei de Sănătate Publică s-au deplasat la faţa locului încă de luni, monitorizează tot acest proces şi verifică apoi calitatea apei. Acolo unde este cazul se acordă asistenţă medicală. De altfel, medicii au administrat vaccinuri antihepatice, antitetanice şi antitifoidic”, a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor

În cazul în care situaţia o va impune, Direcţia de Sănătate Publică va participa la asigurarea transportului pentru gravide, persoane în vârstă cu boli cronice, dializaţi, copii şi la asigurarea de locuri de spitalizare pentru persoanele afectate. Reprezentanţii DSP Dolj au reamintit şi care sunt măsurile pe care populaţia trebuie să le ia pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet şi să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită. Trebuie consumate doar alimente ambalate sau bine preparate termic. De asemenea, populaţia din zonele afectate de inundaţii este sfătuită să nu atingă animalele moarte şi să avertizeze autorităţile, în vederea evacuării acestora,  să evite expunerea prelungită la frig sau umezeală, să păstreze alimentele în condiţii igienice, să respecte igiena individuală şi la primele semne de boală să se prezinte la cel mai apropiat medic sau spital.