Printr-un proiect derulat prin POR: 10 milioane de euro, investiţi în Facultatea de Mecanică

0
459

Ieri, la Craiova, în Aula Facultăţii de Mecanică, din cadrul Universităţii din Craiova, s-a semnat un nou contract de finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional. Este vorba despre proiectul „Reabilitare, modernizare şi extindere spaţii de învăţământ şi cazare facultatea de Mecanică Craiova P+4, D+P şi desfiinţare construcţie C4”. La acest eveniment, au fost prezenţi -Marilena Bogheanu- directorul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor- Rectorul Universităţii din Craiova şi prof.dr.ing Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică. Valoarea acestui contract este de 47.707.143,47 lei din care finanţarea nerambursabilă este de 34.719.100,18 lei (7.999.792,67 euro). Prin implementarea acestui contract, Universitatea din Craiova îşi propune reabilitarea  şi modernizarea clădirilor Facultăţii de Mecanică, extinderea şi refuncţionalizarea unora dintre acestea, crearea de condiţii conform normelor pentru desfăşurarea proceselor educationale. „Este un moment important pentru noi, profesorii acestei facultăţi, dar mai ales pentru studenţii noştri. Această facultate merită mai mult şi azi se vede lucrul acesta. Îi mulţumesc pe de o parte, fostului rector al Universităţii, profesorului Vladimirescu împreună cu care am început proiectul şi mai ales actualului rector, prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor, care a avut deschiderea şi viziunea completă vizavi de importanţa acestei lucrări de anvergură şi am reuşit astfel să continuăm împreună. Toată lumea a înţeles cât este de important acest proiect şi mă bucură nespus lucrul acesta. Vreau să-i mulţumesc în mod expres doamnei director al ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu, care ne-a ajutat enorm, fiind şi absolventă a facultăţii noastre”, a subliniat prof.dr.ing Nicolae Dumitru, decanul Facultăţii de Mecanică.

Următoarea pe listă, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Durata de implementare este de 24 de luni, proiectul mai vizând ca obiective specifice, asigurarea calităţii şi a accesului la formarea continuă, întrcânt, condiţiile de spaţiul sunt limitative; asigurarea unui proces educaţional la standarde europene şi a creşterii capacităţii şi participării populaţiei la procesul educaţional universitar şi nu în ultimul rând, crearea de servicii conexe activităţii educaţionale. Beneficiarii direcţi ai acestui proiect sunt stundeţii, în primul rând, dar şi întreg personalul angajat şi nou angajat al Facultăţii de Mecanică precum şi Universitatea din Craiova, în calitate de instituţie. „Mă bucură că mă aflu din nou, la un astfel de eveniment. Trebuie să fim mândrii că am reuşit să facem ceea ce am făcut până-n acest moment, reamintindu-ne că proiectul fusese pus iniţial pe o listă de rezervă. Nimeni nu mai spera, nici cel puţin colaboratorii mei de la Agenţie, nu mai ştiam efectiv ce argumente să mai prezentăm Autorităţii de Management, pentru că se vorbea de fapt de o supracontractare. Vreau să vă spun că Ministerul ne-a susţinut în permanenţă. Am depăşit împreună toate dificultăţile şi s-a făcut un mare efort doar pentru a da o şansă învăţământului universitar din Oltenia, iar prin ceea ce facem aici, la Facultata de Mecanică vom completa infrastructura campusului universitar. În prezent lucrăm la un alt proiect, tot în cadrul POR. Este vorba de cel destinat infrastructurii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Tot pe infrastructura de învăţământ am mai semnat un contract de finanţare şi cu Primăria Craiova ce vizează reabilitarea şi modernizarea Colegiului Elena Cuza”, a subliniat Marilena Bogheanu, directorul ADR SV Oltenia.

19 milioane de euro accesaţi de Universitatea din Craiova

Principalele activităţi ce urmează a fi realizate, vizează pe de o parte, reabilitarea, refuncţionalizarea şi modernizarea clădirii C3. Pe de altă parte, aşa cum a menţionat directorul ADR SV Oltenia, Marilena Bogheanu, proiectul vizează reabilitarea aripii centrale a clădirii C2 – P+1 prin refacere finisaje interioare şi exterioare, modernizarea instalaţiilor electrice, termice, sanitare dar şi o extindere a D+P clădirii C2, unde urmează a fi realizate: o sală de prezentare, expoziţii; un amfiteatru cu 250 locuri, cu cabine pentru traducători şi echipamente multimedia; lucrări de modernizare la aripa centrală a clădirii C2; reabilitarea şi  modernizarea clădirii  C10; extinderea clădirii C10 cu corp P+4 pentru laboratoare, săli de curs, ateliere de proiectare şi biblioteca virtuală şi nu în ultimul rând, construirea unui  teren de sport pentru tenis, baschet, handbal, minifotbal. Universitatea din Craiova a mai primit în cadrul POR peste 10,8 milioane euro finanţare nerambursabilă pentru proiectul „Reabilitare campus universitar Complex Mecanică – Lucrări de schimbare de destinaţie a cantinei în bibliotecă, extindere clădire pentru asigurarea de spaţii de învăţământ şi facilităţi conexe, Craiova, Str. Calea Bucuresti, nr. 107D”. Acest proiect a fost finalizat cu succes în cursul acestui an. „Pentru mine este un moment aparte, aproape că retrăiesc momentul semnării primului contract, când şi eu era decan. Acesta este al doilea proiect mare al Universităţii pentru infrastructură, un proiect care a început într-adevăr cu întârziere faţă de cel al Facultăţii de Drept, dar am avut o voinţă de fier şi am reuşit să obţinem, per total 19 milioane de euro, din totalul de 39 milioane de euro. Adică, la Craiova, la Universitate s-a dus aproape jumătate din suma totală. Universitatea chiar a luat partea leului. Recent, Senatul Universităţii a semnat şi o strategie cu privire la accesarea fondurilor europene şi am stabilit că una din axele priotare este cea legată de infrastructura de învăţământ. Acest proiect se pliază foarte bine de această strategie”, a subliniat prof.univ.dr Dan Claudiu Dănişor, rectorul Universităţii din Craiova.


Acest contract se adaugă celor 456 deja semnate până în prezent la nivelul regiunii Sud-Vest Oltenia, prin intermediul cărora se vor realiza investiţii de peste 640 milioane euro.