FMI: Măsura reducerii TVA la pâine este temporară, Guvernul va evalua impactul ei

0
472

Autorităţile române vor evalua impactul reducerii TVA la pâine la 9%, începând cu 1 septembrie a.c., pentru a vedea dacă a scăzut evaziunea fiscală şi, în funcţie de rezultat, măsura s-ar putea menţine sau se va reveni la TVA de 24%, a declarat şeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter. „Reducerea TVA la pâine a fost o decizie a Guvernului ca parte a rectificării bugetare, obiectivul Guvernului fiind reducerea evaziunii fiscale. Este o măsură temporară, după o perioadă se va face o evaluare dacă s-a redus evaziunea fiscală şi atunci se va vedea dacă se păstrează măsura sau va fi inversată”, a afirmat Schaechter ieri, într-o conferinţă de presă. Aceasta a atras atenţia că măsura trebuie evaluată cu foarte mare atenţie şi să fie analizată de ANAF imediat ce vor exista date care să arate impactul şi să permită evaluarea. Ieri, la Conferinţa naţională a morarilor şi brutarilor, ministrul Finanţelor Publice (MFP), Daniel Chiţoiu, a recunoscut că nu crede că preţul la pâine va scădea proporţional cu reducerea de 15% a TVA pe întreaga piaţă, însă a dat asigurări că marii retaileri vor reduce preţurile la produsele de panificaţie, în urma unui acord încheiat cu autorităţile. „Din punct de vedere al MFP, din punctul meu de vedere, nici eu nu cred că preţul la pâine va scădea proporţional cu 15% pe întreaga piaţă. Avem, însă, un angajament şi un acord semnat cu marii retaileri, unde se vinde cea mai mare cantitate de pâine şi, acolo, avem preţul scăzut la pâine. Nu avem siguranţa că retailerii mai mici sau din toată ţara vor reduce preţul la pâine, dar scopul major al reducerii TVA de la 24% la 9% este de a crea un mediu concurenţial, o piaţă concurenţială, de a reduce evaziunea şi frauda fiscală în tot acest domeniu, pe întreg lanţul, de la producerea cerealelor până la producerea pâinii”, a spus Chiţoiu. Luni, acesta a anunţat că impactul negativ al reducerii TVA la pâine va fi compensat prin creşterea accizelor la alcool şi introducerea de accize la bunuri de lux.

România trebuie să dovedească Fondului Monetar Internaţional (FMI), după reducerea TVA la pâine, că nu este o ţară de evazionişti, impactul acestei scăderi de taxă asupra diminuării evaziunii fiscale urmând să fie evaluat după 9-12 luni, a declarat ieri şi premierul Victor Ponta. El a arătat că diminuarea evaziunii fiscale este o condiţie pentru a putea menţine această facilitate şi a extinde diminuarea taxei şi la alte alimente, precum produse din carne. Luni, premierul admitea public faptul că experţii FMI sunt în continuare sceptici legat de impactul favorabil al reducerii TVA la pâine în ceea ce priveşte scăderea evaziunii fiscale, dar au acceptat totuşi măsura.

TVA va fi redusă la 9% şi pentru vânzarea de covrigi, baghete sau cornuri, alături de pâine, dar nu şi pentru cozonac, chec şi alte produse din categoria celor de patiserie proaspete, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. „Există deja un cod CAEN, 1071 dacă nu mă înşel, la care se va aplica TVA redusă, dar din acel cod CAEN vor fi exceptate produsele de patiserie proaspete. Deci cozonacul, checul şi alte produse care intră în această categorie, vor avea tot TVA de 24%. În categoria celor care vor fi exceptate intră, în primul rând, pâinea de toate categoriile, în al doilea rând covrigii, minibaghetele, cornurile, deci produse care nu sunt catalogate ca fiind proaspete”, a spus Constantin. Următorul produs pentru care ar trebui redusă TVA, dacă se va dovedi că scăderea taxei la pâine a avut în final efecte benefice, este carnea, a spus ieri ministrul Agriculturii. „De succesul reducerii TVA la pâine depinde extinderea şi la alte produse. Următorul produs care cred că ar trebui să beneficieze urgent de scăderea TVA este sectorul cărnii”, a fost declaraţia lui Constantin.

Scăderea preţurilor de raft la pâine şi produse de panificaţie va fi proporţională cu reducerea TVA pentru această categorie, de la 24% la 9%, dă asigurări Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), care speră că această măsură va fi extinsă şi la alte alimente. „Ne aflăm într-o situaţie extrem de dificilă de subconsum şi suntem cu toţii de acord că o cotă mare de TVA este o frână în creşterea consumului şi, implicit, a bunăstării cetăţenilor. (…) Marii retaileri îşi propun să întreprindă toate demersurile care le stau la îndemână pentru ca preţurile de la raft să scadă în mod efectiv cu acelaşi procent cu care va scădea cota taxei. Ne exprimăm speranţa că această măsură va fi urmată de reducerea taxei pe valoarea adăugată la toate produsele, în aşa fel încât să se relanseze creşterea economică, care a avut atât de mult de suferit printr-o cotă mare de TVA”, se arată într-un comunicat al AMRCR. AMRCR a fost constituită în anul 2003 şi are ca membri marii retaileri Cora, Carrefour, Auchan, Kaufland, Real, Selgros, Metro Cash & Carry, Billa, Mega Image, Penny Market, Lidl, Praktiker, Bricostore, Baumax, Dedeman, Hornbach, OBI şi Mobexpert.