Proiect SA botează reabilitarea termică – 201 E, blocul cu noroc

1
322

Primarul Lia Olguţa Vasilescu vrea să se asigure că are un model după care să reabiliteze cele 4.000 de scări de bloc atunci când se va da drumul la programul cu finanţare europeană. Pe motiv că a proiectat majoritatea blocurilor din Bănie, Proiect SA a primit sarcina de a reabilita ca la carte un imobil, acesta fiind tras la sorţi de primar. 

Este vorba despre blocul 201 E, care are patru etaje şi care se găseşte la intrarea în cartierul Craioviţa Nouă, dinspre ”George Enescu”. Blocul a fost tras la sorţi, ieri, chiar de primarul Lia Olguţa Vasilescu, care a avut la dispoziţie o ofertă de opt imobile. Potrivit edilului, blocul urmează să fie reabilitat gratuit de la cap la coadă, inclusiv cu termopane. ”O să fiţi invidiaţi de tot oraşul pentru că o să arate şi frumos şi, în plus, nu o să mai fiţi nici debranşaţi când un vecin nu îşi plăteşte datoria”, i-a spus unui locatar primarul Vasilescu, care s-a deplasat în zonă pentru a identifica imobilul ales, imediat după ce l-a extras dintr-un bol.

Un bloc friguros

Craioveanca Mioara Păloiu s-a arătat, la început, sceptică în privinţa realizării, dar i-a spus primarului că blocul a fost bine ales întrucât are mari probleme cu instalaţiile pentru încălzire. ”Mă miră faptul că vă preocupă. Stau aici din 1983 şi nu avem căldură. Am schimbat ţevile, caloriferele şi tot nu se încălzeşte în apartamente. Eu am plătit şi câte 5 milioane, dar blocul tot nu se încălzeşte. În iarna trecută, am plecat la ţară pentru că nu mai puteam să fac faţă frigului”, a spus locatara. Prezent la discuţii, directorul adjunct de la Termoficare a recunoscut că acest lucru se poate deduce şi din consumul mic de gigacalorii pe care l-a înregistrat blocul în iarna trecută.

Factura, umflată din pix

Din discuţii a reieşit că locatara Mioara Păloiu nu doar că a tremurat de frig toată iarna, dar a mai şi plătit cu vârf şi îndesat. Femeia a spus că numai căldura a costat-o, într-o lună rece, în jur de 5 milioane de lei. La un calcul simplu, adjunctul Nicolae Degeratu i-a demonstrat că factura sa a fost umflată din pix de vreo patru ori. ”Aveţi o medie de 0,6 gigacalorii pe apartament, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să plătiţi 145 de lei, în nici un caz 500 de lei. Oricum, după reabilitare, veţi plăţi 92 de lei pe o lună de iarnă, pentru că 30% se economiseşte în urma lucrărilor de izolaţie şi, odată pus contorul la uşă, nu o să mai fure nimeni din banii dumneavoastră”, a explicat Degeratu.

Proiect SA, donator de proiect

Blocul va intra în reparaţii în luna septembrie, iar pe locatari nu îi va costa nici un ban. Autorităţile au explicat că imobilul face parte dintr-un proiect-pilot, care va fi realizat în totalitate de SC Proiect SA şi care va fi folosit ca model pentru reabilitarea termică a tuturor celor 4.000 de scări de bloc pe care Primăria Craiova intenţionează să le refacă prin fonduri europene. ”Ne-am apucat de reabilitare şi suntem în faza de proiect-pilot, pentru că se lucrează cu o tehnologie nouă, diferită de cea clasică. Firmele trebuie să se uite cu atenţie şi să vadă cum se lucrează cu această tehnologie. Vreau să ştim cât durează să se reabiliteze un bloc, cât costă termopanele. Deci, trebuie să fim pregătiţi, să ne facem temele şi să fim primii la codă când se vor da drumul la fondurile europene”, a precizat Lia Olguţa Vasilescu.

Reabilitarea, la pachet cu contorizarea individuală

În proiectul-pilot autorităţile craiovene au inclus şi distribuţia pe orizontală a conductelor de apă şi căldură în toate blocurile din Bănie. Consilierul pe probleme economice al primarului, Marin Nicoli, a explicat că asta presupune că fiecare locatar va putea să-şi contorizeze individual consumul. Apoi, în baza unor contracte cu furnizorii de servicii, locatarii vor putea să-şi plătească singuri ceea ce au consumat, fără a mai trece prin asociaţiile de proprietari. ”Ţinta e ca reabilitarea termică să se finalizeze prin predarea către CAO a ţevilor de pe scara blocului şi către Termoficare a ţevilor de alimentare cu agent termic, iar ei să poată să factureze direct populaţiei. În felul acesta se simplifică legătura dintre furnizor şi cetăţeni”, a declarat Nicoli. Potrivit municipalităţii, proiectul tehnic după care va fi reabilitat acest bloc va fi donat de SC Proiect SA către Primăria Craiova, iar reabilitarea termică se va face simultan în tot oraşul.

1 COMENTARIU

  1. Nu sunt decat promisiuni electorale ale USL, se apropie alegerile si incearca sa mai dreaga busuiocul dupa pierderea la referendum, cresterea euro, imaginea dezastruoasa in afara a Romaniei etc, toate fiind “meritul” integral al USL.
    Ma intreb de asemenea cat de grozava poate fi reabilitarea termica a unui bloc fara a rezolva problema teraselor (acoperisului) pe unde se pierde iarna f. multa caldura plus problema infiltratiilor, costuri mari de nesuportat pt. locatari etc. Daca nu se face acoperis din tabla zincata izolat termic la interior, totul este o mare pacaleala.

Comments are closed.