În 14 localităţi doljene cu primari PDL prezenţa la referendum a fost de peste 50%

0
286

Îndemnul pedeliştilor şi al preşedintelui, încă suspendat, Traian Băsescu, către cetăţenii României să nu se prezinte la vot a încălcat principiile unui stat modern şi democrat, aşa cum este ţara în care locuim. Existenţa unui cadru legislativ (în care să fie prevăzute drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, să se prevadă egalitatea în drepturi a tuturor cetăţenilor de a gândi şi de a se organiza în mod liber, de a-şi manifesta liber poziţiile faţă de conducători) şi organizarea de alegeri libere şi echitabile (existenţa unui mecanism politic care să asigure condiţiile pentru exercitarea liberă de către toţi cetăţenii a dreptului de a alege şi de a fi aleşi: vot universal direct şi secret) sunt numai două valori democratice călcate în picioare de nişte politicieni iresponsabili. Acest îndemn i-a pus într-o situaţie grea pe primarii PDL, care au fost ameninţaţi de liderii de partid că dacă în localităţile conduse de ei vor ieşi la vot 50% plus 1 din alegătorii de pe listele permanente li se va retrage sprijinul politic şi vor rămâne fără funcţie. 

În tot judeţul Dolj, duminică, 29 iulie a.c., PDL a avut echipe care au urmărit participanţii la votul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu. Că aceste echipe au fost formate şi au funcţionat, aproximativ 80, nu a fost nici un secret, pentru că pedeliştii au informat inclusiv presa despre existenţa acestora. Este clar că unii alegători s-au simţit ameninţaţi de prezenţa acestora, iar exercitarea liberă a dreptului de a alege a fost încălcată. Unii, care poate erau membri PDL, de teamă că vor fi excluşi din partid nici măcar nu au mai ieşit din case duminică.

„Pentru cine organizez referendumul, dacă le spun oamenilor să nu se prezinte la vot?”

Primarii PDL din Dolj au fost puşi şi ei într-o situaţie deloc favorabilă. De obicei aceştia sunt cei care trebuie să scoată oamenii la vot. Ori de data aceasta ar fi trebuit să facă exact contrariul, ceea ce ar fi însemnat ca data viitoare când îi vor chema la vot pe aceşti oameni să nu mai primească un răspuns afirmativ din partea lor. Unii primari au declarat că nu îşi permit să se ducă la alegători să le spună să nu voteze, în condiţiile în care ei sunt organizatorii referendumului de demitere a preşedintelui suspendat Traian Băsescu. „Decizia partidului de a boicota referendumul ne-a pus într-o situaţie dificilă. Nu te poţi juca aşa cum vrei cu oamenii. În urmă cu o lună şi ceva nu mai ştiam cum să îi aducem la vot, iar acum să îi îndemnăm să stea acasă? Eu nu pot să fac aşa ceva. Să fim serioşi! Sunt organizatorul acestui referendum la mine în comună. Păi pentru cine organizez acest referendum dacă eu le spun oamenilor să nu se prezinte la vot? Eu îmi voi face treaba mea de organizator, iar oamenii dacă îşi doresc să îşi exercite dreptul de a vota o vor face, dacă  nu, vor sta acasă”, declara un primar PDL din judeţul Dolj, cu două zile înainte de alegeri.

Drepturile decurg din suveranitatea poporului

Că sunt primari care au înţeles semnificaţia democraţiei şi a votului se vede din faptul că în 14 comune cu primari PDL procentul de prezenţă la urne a fost de peste 50%: Argetoaia – 59.67%, Breasta – 52.59%, Bulzeşti – 61.59%, Celaru – 60.23%, Galiciuica – 50.55%, Giurgiţa – 57.75%, Gogoşu – 64.97%, Greceşti – 71.82%, Întorsura – 63.49%, Măceşu de Sus – 56.47%, Murgaşi – 51.90%, Sălcuţa – 50.53%, Teasc – 59.16%, Verbiţa – 55.79%.

În doar două localităţi procentul este sub 30%, iar în opt este de peste 40%: Băileşti – 41.37%, Botoşeşti-Paia – 44.34%, Castranova – 36.12%, Catane – 39.91%, Călăraşi – 44.37%, Daneţi – 39.81%, Goieşti – 40.10%, Izvoare – 38.70%, Lipovu – 26.12%, Ghindeni – 42.37%, Mischii – 49.23, Predeşti – 32.39%, Rojişte –  27.44%, Sadova – 41.20%, Secu – 42.17%.

Drepturile decurg din suveranitatea poporului. Rolul drepturilor este de a proteja individul asupra abuzurilor venite din partea autorităţilor. „Fiecare epocă şi generaţie trebuie să fie la fel de liberă să acţioneze pentru sine, în toate cazurile, ca epocile şi generaţiile care au precedat-o… Omul nu are nici un fel de proprietate asupra omului şi nici o generaţie nu are vreo proprietate asupra generaţiilor care urmează” (T. Paine, „Drepturile omului”). Democraţia s-a dezvoltat şi se dezvoltă numai în măsura în care relaţia dintre conducători şi conduşi se înclină în favoarea celor din urmă, când conduşii impun conducătorilor, prin modalităţi şi mijloace variate, respectarea drepturilor fundamentale ale individului.