Craiova: „Centru de dezvoltare a carierei”

1
357

Blocul Naţional Sindical, în parteneriat cu Universitatea Româno-Germană din Sibiu, SC Technical Training SRL şi Mesogeiaka Symvouleftiko Systema SA continuă proiectul „Caravana Carierei”, care este un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, cu o serie de întâlniri de lucru în vederea stabilirii unui concept de bază pentru „Centrele de dezvoltare a carierei” menite să întărească legăturile dintre comunităţile şcolare, actorii din piaţa muncii şi tinerii aflaţi aproape de finalizarea studiilor liceale.

Ieri, a avut loc la Craiova, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Dolj, o întâlnire judeţeană la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai furnizorilor de formare profesională continuă, ai organizaţiilor patronale, ai AJOFM, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai instituţiilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, ai societăţilor comerciale, ai Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport, ai organizaţiilor guvernamentale cu rol de tinere şi ai mass-mediei locale.

„Ne-am propus ca în cadrul acestei întâlniri să identificăm alături de invitaţii noştri cele mai bune căi de comunicare şi de lucru în echipă astfel încât împreună să venim în sprijinul tinerilor cu un pachet integrat de servicii care să îl sprijine în procesul de tranziţie de la ciclul secundar de şcoală către piaţa muncii sau către sistemul superior de învăţământ”, a precizat Dumitru Costin, preşedintele BNS şi managerul de proiect.

Dumitru Costin

Elaborarea de proiecte comune

Blocul Naţional Sindical a prezentat cu această ocazie o propunere concretă de parteneriat inter-instituţional care nu presupune costuri suplimentare pentru actorii sociali dar care poate deveni în scurt timp cea mai eficientă acţiune întreprinsă de societatea civilă pentru îmbunătăţirea serviciilor de educaţie şi pentru creşterea şanselor de ocupare în rândul tinerilor în parteneriat cu autorităţile centrale şi locale. „Modul de parteneriat pe care îl vom face public astăzi (n.r. – ieri) are forma unei reţele de colaborare la nivel judeţean, regional şi naţional şi este însoţit de soluţii concrete de comunicare rapidă şi eficientă, de mecanisme de lucru şi de evaluare, roluri şi responsabilităţi bine definite, precum şi de strategii de acţiune menite să atingă mai multe ţinte”, a subliniat Dumitru Costin.

Creşterea calităţii serviciilor oferite tinerilor şi sprijinirea acestora în procesul de inserţie pe piaţa muncii; îmbunătăţirea serviciilor oferite de sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar; elaborarea de proiecte comune şi atragerea de finanţări pentru programe destinate tinerilor şi nu în ultimul rând, promovarea de parteneriate strategice cu efecte directe în dezvoltarea economiei locale sunt doar câteva ţinte creionate de echipa de implementare a proiectului. „Sprijinul jurnaliştilor este esenţial pentru succesul acestui demers şi vă propunem să ne fiţi alături atât la dezbaterea, cât şi în calitate de parteneri de reţea. Rolul activ al presei în dezvoltarea comunităţilor locale este incontestabil, jurnaliştii cunoscând în bună măsură realităţile zonale şi având o perspectivă de ansamblu asupra situaţiei economice şi sociale şi asupra aşteptărilor tuturor părţilor interesate”, a mai spus managerul de proiect.

3.500 de elevi vor fi consiliaţi

Timp de un an şi jumătate, în intervalul decembrie 2011 – mai 2013, o echipă de specialişti va străbate 21 de judeţe, va merge în instituţii de învăţământ preuniversitar şi va discuta cu elevii în cadru formal şi informal, ajutându-i să îşi creioneze viitorul în funcţie de aspiranţii, de competenţe şi de tendinţele înregistrate în piaţa muncii. Echipa de implementare şi-a propus să consilieze un număr de minim 3.500 de elevi iar 1050 dintre tinerii participanţi la sesiunile de consiliere vor primi din partea proiectului câte un netbook. După încheierea traseului caravanei vor fi înfiinţate în cadrul proiectului nouă „Centre de dezvoltare a carierei” în Sibiu, Oradea, Craiova, Timişoara, Cluj, Târgu Jiu, Brăila, Piteşti şi Iaşi.

„Centrele vor continua misiunea caravanei, oferind consiliere absolvenţilor de învăţământ preuniversitar şi după ce proiectul va fi finalizat. În acelaşi timp, centrele vor avea un rol de liant regional între angajatori din zonă, furnizorii de servicii de ocupare şi de formare profesională continuă şi tinerii absolvenţi aflaţi în căutarea unui loc de muncă”, a mai spus Dumitru Costin.


Proiectul se adresează elevilor de liceu care se pregătesc să păşească spre ciclul superior de învăţământ sau spre piaţa muncii, adolescenţi care au nevoie de îndrumare din partea unor experţi în domeniul dezvoltării profesionale şi personale.

1 COMENTARIU

  1. va rog mergeti in localitatea sat. foisor ( com. dranic ) jud. dolj sa indemnatii parintii sa isi trimita copii la scoala unde sustin ca nu au posibilitatii sa-i trimita la scoala si abandoneaza scoala , ramin niste analfabeti dati-le o mina de ajutor ca sint copii buni c are pot face macar o scoala de meserii in segarcea unde este mai aproape de ei
    va multumesc si incercati sa-i ajutati pe acesti copii sau sa luati legatura macar cu viceprimarul localitatii care este chiar din sat. foisor

Comments are closed.