La DRAOV Craiova, tuturor angajaţilor care au primit preaviz li s-au oprit calculatoarele

0
446

Se presupune că un angajat al statului din Vamă este în primul rând corect, are capacitate de comunicare, de analiză şi sinteză şi cel puţin o dată în viaţă a participat la cursurile de perfecţionare gratuite de deontologie organizate de Ministerul Finanţelor Publice – Şcoala de Finanţe Publice şi Vamă. Conform codului de conduită, vameşul este „obligat să acţioneze pentru combaterea fraudei, corupţiei şi traficului ilicit de mărfuri”. La Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova, unor funcţionari publici care îşi dădeau testarea profesională li s-au închis calculatoarele de serviciu „din motive de securitate şi protecţie a datelor”. Mai exact, au fost oprite pentru ca cei care ar trebui să prindă hoţii să nu fure date din calculator.

Explicaţiile directorului coordonator al DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei, cu privire la închiderea calculatoarelor angajaţilor care îşi susţineau testarea profesională ar lăsa pe oricine fără replică. Într-un drept la replică pentru articolul cu titlul „Directorul de la DRAOV Craiova, acuzat de abuz în serviciu de o parte dintre angajaţi”, din data de 28 iulie a.c., Mircea Dan Matei recunoaşte că a închis calculatoarele, dar nu numai unor angajaţi, ci tuturor celor care primiseră preaviz. „Accesul la calculatoarele de serviciu le-a fost restricţionat tuturor angajaţilor care au primit preaviz din cadrul Direcţiei  Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova. Restricţionarea accesului la calculatoarele de serviciu s-a făcut din motive de securitate şi protecţie a datelor din calculatoarele celor care, participând la testarea profesională, nu au fost la serviciu în perioada desfăşurării testării profesionale. Restricţia accesului la calculatoarele de serviciu s-a făcut de către specialiştii din cadrul serviciului Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală. Dacă unul dintre angajaţii care au primit preaviz au avut de efectuat lucrări de serviciu care au necesitat accesul la calculator, aceştia s-au putut adresa conducerii executive a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova pentru ca specialiştii din cadrul serviciului Tehnologia Informaţiei, Comunicaţii şi Statistică Vamală să le deblocheze calculatorul în vederea utilizării sistemului informatic”, se arată în dreptul la replică al directorului DRAOV Craiova, Mircea Dan Matei.

Se poate munci numai cu acord de la conducere

Prima întrebare care se impune este următoarea: de cine trebuiau apărate datele din calculatoare? De angajaţii DAROV Craiova? Păi asta înseamnă că i-a bănuit că ar fi în stare să facă o ilegalitate. Este foarte grav dacă asupra a 33 de oameni care probabil au lucrat ani de zile la DRAOV Craiova şi care ar fi trebuit să aplice legea planează asemenea suspiciuni. Pentru că ele continuă să planeze asupra acelor oameni, deoarece preavizul este până la data de 8 august. Dacă nu ei puteau să fure date din calculatoare, atunci cine? Pentru că directorul Micea Dan Matei spune că a făcut acest lucru pentru că în perioada testării cei examinaţi nu se duceau la serviciu. O altă problemă pe care am ridicat-o şi în articolul contestat de Mircea Dan Matei este legată de data la care au fost blocate calculatoarele. Explicaţia lui Mircea Dan Matei că „Accesul la calculatoarele de serviciu le-a fost restricţionat tuturor angajaţilor care au primit preaviz” nu prea… cadrează. Pentru că la data de 19 iulie oamenii dădeau testarea profesională, nu erau în preaviz. Dacă spunea că a blocat calculatoarele tuturor celor care susţineau examenul era altceva. Ştia Mircea Dan Matei la data de 19 iulie a.c. cine va primi şi cine nu preaviz? În plus, restricţionarea accesului la calculatoare este şi restricţionare la muncă, un drept al angajatului prin contractul de muncă. Ori, aşa cum am mai spus şi în urmă cu câteva zile, în perioada de preaviz contractul de muncă îşi păstrează toate efectele. Ori prin dreptul la replică Mircea Dan Matei recunoaşte că numai cu acordul „conducerii executive a Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova” cei 33 de angajaţi în preaviz puteau să îşi exercite drepturile.