RAADPFL Craiova, unicul gropar din cimitire

0
657

Consilierii municipali au votat noul regulament de funcţionare a celor patru cimitire care se află în subordinea autorităţilor locale. Potrivit noilor ordine, craiovenii vor concesiona un loc de veci pe 7 sau 25 de ani, cu plata integrală şi anticipată a redevenţei, iar mormintele le vor construi numai cu muncitorii care vor fi puşi la dispoziţie de RAADPFL Craiova. În următoarele zile, regia va stabili şi tarifele pe care le va practica pentru lucrările funerare. 

Noul regulament a ridicat totuşi discuţii în plenul CLM Craiova, de săptămâna trecută, atunci când a şi fost votat de consilierii municipali. Bianca Predescu, consilierul PSD care s-a ocupat de întocmirea lui, a explicat colegilor că s-a muncit mult la redactarea lui, fiind făcute multe schimbări, dar şi propuneri care nu au fost însuşite de regie. „Consilierii au propus ca mormintele să poată fi concesionate pe o perioadă mai mare de 25 de ani, dar reprezentanţii RAADPFL Craiove nu au fost de acord cu acest lucru. Aleşii locali au venit şi cu ideea ca un reprezentant al CLM Craiova să facă parte , din comisia de acordare a locurilor de veci, dar şi această propunere a fost respinsă”, a menţionat Bianca Predescu.

Monopolul „bunului plac”

Consilierul PDL, Dan Cherciu, a spus însă că nu este de acord cu articolul 19 al regulamentului în care se precizează că executarea lucrărilor funerare să se facă numai de către regie. „În felul acesta se instituie un monopol al operatorului şi, din experienţă, ştiu că lucrările se vor face atunci după bunul plac, în buna tradiţie românească”, subliniind faptul că „bunul plac” înseamnă ”şpagă şi relaţii”. Drept dovadă, consilierul Dan Cherciu a relatat apoi cazul unui cunoscut al său care a fost purtat pe drumuri de către funcţionarii RAADPFL Craiova în momentul în care a dorit să-şi concesioneze un loc de veci. „I s-a spus că sunt ocupaţi, să vină mâine, poimâine … Asta e atitudinea funcţionarilor noştri care tot timpul aşteaptă să mişti ceva”.

Cherciu vrea lucrări cu firmele private

Cherciu a propus să se menţină şi varianta ca persoana care concesionează să aibă dreptul de a-şi ridica mormântul şi cu firme specializate, deoarece sunt mult mai serioase, după cum susţine acesta. ”Când spun firme private mă refer la firme specializate, nu doi oameni tocmiţi la negru care vin şi aruncă o lopată de ciment şi dau gata lucrarea. Oricum trebuie să creăm această posibilitate firmelor ca ele să poată să execute lucrări”. Ca să nu existe discuţii, consilierul a venit şi cu propunerea ca lucrările să fie făcute numai cu acordul operatorului, acesta având posibilitatea de a-şi impune condiţiile înainte de organizarea şantierului.

De ce construieşte numai RAADPFL Craiova

Bianca Predescu a explicat că au fost două motive serioase pentru care autorităţile locale au luat această decizie. Ambele ţin de mentalitatea oamenilor. ”O lucrare funerară este o lucrare care se face pe domeniu public. Printre altele, am decis să procedăm astfel fiindcă s-a văzut cum cei care concesionează se extind mai mult decât plătesc atunci când încep să-şi facă mormintele”. Tot în spiritul disciplinării acţiunilor care se fac în cimitire, consilierii municipali au ţinut ca RAADPFL Craiova să fie obligată, prin regulament, să vină ulterior cu o listă a lucrărilor pe care le va face şi preţurile pe care le va solicita celor care le comandă. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus apoi consilierilor că, în felul acesta, a fost eliminată „mafia din cimitire”.

Concesiunile din cimitire stabilite pe 7 sau pe 25 de ani

Locurile de veci din cele patru cimitire sunt concesionate, la cerere, pe o durată de 7 sau 25 de ani, cu plata integrală şi anticipată a redevenţei. Potrivit noului regulament, ele sunt concesionate numai pentru persoanele decedate, la solicitarea urmaşilor direcţi. În cazuri cu totul speciale, se pot concesiona locuri de veci persoanelor cu boli grave şi celor cu vârsta de peste 75 de ani în baza unor acte medicale eliberate de medicul specialist. Toate cererile trebuie să fie aprobate de Comisia de Pompe Funebre. Sunt scutiţi de plata redevenţei veteranii de război, invalizii şi văduvele acestora, foştii deţinuţi politici şi deportaţi, precum şi urmaşi ai martirilor Revoluţiei.

Personalităţile oraşului nu pot fi deshumate

După cei 7 sau 25 de ani, contractul de concesiune expiră şi locul de veci redevine loc liber. Persoana care este înmormântată aici este exhumată şi osemintele sale sunt depuse din nou în acelaşi pământ, dar la o adâncime de 2,5 metri. Există şi câteva excepţii, în cazul în care sunt înhumate personalităţi reprezentative pentru viaţa social-culturală, ştiinţifică şi sportivă, precum şi acolo unde este vorba de monumente funerare care, în sine, reprezintă o valoare artistică sau istorică deosebită. „Aceste locuri nu pot fi trecute pe lista comisiei ca locuri libere şi nici lucrările funerare nu pot face obiectul înstrăinării, rămânând în domeniul public”, se arată în regulament.