Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est / Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, face parte din delegaţia constituită la nivel guvernamental

0
265

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, face parte din delegaţia constituită la nivel guvernamental pentru a participa, în perioada 2-4 iulie, la Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, eveniment organizat în Chongqing (China), la care a fost anunţată şi prezenţa prim-ministrului Victor Ponta.

Ion Prioteasa

Misiunea oficială a României la întrunirea din Chongqing, prima manifestare de acest gen după instalarea noului guvern chinez, este condusă de ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Naţional şi Investiţii Străine, Dan Şova, şi cuprinde reprezentanţi din conducerea a şase consilii judeţene şi cinci primării. „Acest forum ne oferă ocazia să discutăm nemijlocit cu delegaţi din administraţia a 16 provincii, municipii şi regiuni autonome chineze, dar şi ai unor instituţii centrale şi ministere şi să stabilim astfel premisele unor viitoare colaborări, a subliniat Ion Prioteasa.

„Primii paşi în această direcţie noi deja i-am făcut”

Preşedintele CJ Dolj a mai spus că aceste zile vor fi de bun augur pentru parteneriatele ce se vor face în viitor între România şi China. „Sunt încrezător că aceste trei zile în care vom putea să stăm faţă în faţă, să studiem ce are de oferit fiecare dintre părţi şi să aşternem pe hârtie planuri comune se vor traduce apoi în parteneriate din care vom beneficia şi unii, şi ceilalţi. Primii paşi în această direcţie noi deja i-am făcut, atunci când am semnat protocolul de înfrăţire între judeţul Dolj şi provincia Guangdong, pe ai cărei reprezentanţi voi avea plăcerea să-i reîntâlnesc la Chongqing”, a subliniat preşedintele Ion Prioteasa.

Prioritatea numărul unu pentru România, locurile de muncă

Şeful administraţiei doljene este convis că prioritar pentru România, la ora actuală sunt locurile de muncă, de accea încearcă să profite de oportunitatea oricărei investiţii străine care se prefigurează a fi rentabilă judeţului Dolj. „Cred, la fel ca şi prim-ministrul Victor Ponta, că, pentru a asigura noi locuri de muncă, trebuie să folosim orice şansă de a atrage investiţii, inclusiv din afara Uniunii Europene. Iar China are un potenţial financiar pe care nimeni nu-l poate ignora. Datele ne arată că, în primele nouă luni din 2012, investiţiile chineze în străinătate urcaseră cu aproape 30 la sută, depăşind 50 de miliarde de dolari americani, iar tendinţa de creştere s-a accentuat la începutul acestui an. Este o evoluţie de care putem profita”, a spus  preşedintele CJ Dolj.

„Prin participarea  la acest forum se deschid noi oportunităţi Doljului”

Ion Prioteasa este convins că prin participarea sa la acest forum se deschid noi oportunităţi judeţului Dolj, de aceea a plecat în China cu temele făcute şi speră să-i impresioneze pe chinezi, aşa cum a mai facut-o şi altă dată. „La forumul de la Chongqing, voi prezenta judeţul Dolj, potenţialul său economic, facilităţile pe care le putem oferi investitorilor şi nu mă îndoiesc că avem prin ce să convingem. La această importantă întâlnire, cu participare la cel mai înalt nivel, este posibil să se semneze şi un document, o declaraţie comună a celor prezenţi, care să se transforme în «Iniţiativa de la Chongqing». Este o oportunitate pentru judeţul Dolj de a fi reprezentat la acest forum economic, o onoare pentru că ne putem aşeza la această «masă a bogaţilor» la care foarte puţină lume are posibilitatea de a lua parte, cu atât mai mult cu cât este prima manifestare de acest gen după instalarea noului guvern chinez”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.


La Forumul reprezentanţilor autorităţilor locale din China şi ţări din Europa Centrală şi de Est vor participa exponenţi ai autorităţilor locale din 16 unităţi administrativ-teritoriale chineze şi din tot atâtea state europene. Un târg de afaceri se va derula pe întreaga perioadă a evenimentului şi vor fi organizate mese rotunde care vor avea ca teme comerţul şi piaţa, întreprinderile mici şi mijlocii, ştiinţa şi tehnologia, cooperarea agricolă şi schimburi interpersonale şi culturale.


La sfârşitul lunii noiembrie 2011, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, semna împreună cu Wang Shitong, director general adjunct al Biroului de Afaceri Externe al Administraţiei Provinciale Guangdong,  un „acord de înfrăţire” între Provincia Guangdong, din Republica Populară Chineză, şi Judeţul Dolj, pentru „dezvoltarea schimbului amiabil şi a cooperării”.