Ministrul Educaţiei a anunţat, în premieră, la Craiova că… „S-a încheiat perioada doctoratelor pe bandă rulantă”

0
312

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a fost prezent, ieri, la Craiova pentru a discuta cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ universitar dar şi preuniversitar. Întâlnirile cu aceştia s-au desfăşurat departe de ochii presei. Prima oprire făcută a fost la Universitatea din Craiova, la finalul căreia, ministrul a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Prefectura Dolj, că a informat Senatul, în premieră, despre o nouă hotărâre de Guvern: Codul studiilor doctorale, aprobat în şedinţa de miercuri, 29 iunie a.c., prin care „s-a încheiat perioada doctoratelor pe bandă rulantă”. Acest act normativ impune ca un conducător de doctorat să nu aibă mai mult de opt doctoranzi. Profesorii universitari care depăşesc această normă nu mai pot lua în această toamnă alte lucrări, iar până în 2013 trebuie să se alinieze noilor prevederi. În plus, locurile la doctorat vor fi distribuite prin competiţie naţională.

Am ales să anunţ acest lucru la Craiova, în cadrul acestei vizite, şi primii care au luat ştiinţă de conţinutul acestui Cod doctoral au fost colegii din Senatul Universităţii din Craiova”, a spus ministrul.

Daniel Funeriu a apreciat încă de la început că „practic, codul studiilor doctorale pune doctoratul din România pe o cale corectă, europeană, astfel încât putem spune că de acum înainte, doctoratele din România vor avea un nivel de seriozitate mult mai mare”. „S-a încheiat perioada doctoratelor date pe bandă rulantă”, a conchis acesta.  Potrivit ministrului, „inspiraţia pentru hotărârea de Guvern de miercuri, a fost un document pregătit printr-un proiect pe fonduri structurale, care s-a derulat pe parcursul mai multor ani, timp în care s-a discutat cu toţi cei care sunt implicaţi în organizarea studiilor doctorale, pentru a se ajunge la o formulă cât mai bună”.

Locurile la doctorat, distribuite prin competiţie

Noua prevedere schimbă modul de alocare a banilor pentru studiile de cercetare. „De acum înainte alocarea fondurilor pentru doctorate în România va fi pe bază de competiţie. Locurile la doctorat nu vor mai fi distribuite din stiloul ministrului, după bunul său plac, ci vor fi distribuite strict pe criterii de competiţie. Cei mai buni profesori universitari vor câştiga aceste burse doctorale, urmând ca ei şi şcolile doctorale din care fac parte să îşi angajeze studenţii doctoranzi. Este un pas important şi pentru statutul acestora din urmă, care, potrivit noului Cod sunt într-o relaţie mult mai apropiată şi mult mai de substanţă cu tot ceea ce ţine de cercetare”, a explicat Daniel Funeriu.

Ministrul a precizat că a ţinut să facă această schimbare întrucât „în trecut şi, parţial, în prezent, de multe ori, pe perioada studiilor doctorale, în loc să facem cercetare, nu facem decât să reluăm o serie de cursuri pe care le-am făcut în licenţă, în master, în detrimentul cercetării ştiinţifice”. Potrivit lui Daniel Funeriu accentul, în noul Cod al studiilor doctorale, va fi pus pe partea de cercetare în elaborarea tezei ştiinţifice.

CARMEN RUSAN şi ANA-MARIA GEBĂILĂ