Premiile Academiei „Mihai Eminescu”, la Craiova

0
817

Oameni de cultură, artişti plastici, jurnalişti, medici, sociologi, dar şi politicieni din ţară şi din străinătate, sunt prezenţi între 1 şi 3 iunie, la Craiova, la Premiile Academiei „Mihai Eminescu”, eveniment organizat anual de Fundaţia europeană „Mihai Eminescu” şi Academia Internaţională „Mihai Eminescu”. 

Manifestările debutează astăzi la ora 10.00 cu vernisajul expoziţiei „Micii pictori” de la Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” care promovează lucrări ale unor copii talentaţi din Rusia, Italia şi România. Tot la bibliotecă are loc şi lansarea volumelor de poezie şi proză ale premianţilor, moment moderat de actorul Emil Boroghină, precum şi lansarea primelor 50 de volume „Biblioteca lui Eminescu”.

La 12.30 invitaţii vor fi primiţi de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, iar la 13.30 se va vizita Colegiul Naţional „Carol I”. De la ora 18.00 are loc premierea participanţilor în sala mare a Consiliului Judeţean Dolj. În cadrul acestui eveniment Riccardo Campa din Italia, Bozidar Nicolic (Muntenegru) şi Ştefan Popa Popa’s vor primi titlul de membri de onoare ai Academiei Internaţionale „Mihai Eminescu”.

La 20.00, la Hotel Craioviţa are loc un moment folcloric susţinut de Nicolae Furdui Iancu şi de „Crai nou”. Mâine, 2 iunie la Hotel „Sara” din Ţicleni în intervalul orar 17.00- 20.00 va avea loc Ceremonia Ceaiului susţinută de expertul Nomura Shogoro, urmată de un moment artistic susţinut de actorul Emil Boroghină şi un recital poetic internaţional cu Sreten Perovic, Rade Siljan, Rei Berroa, Jose Eduardo Degrazia, Constantin Barbu, Attlia Balasz, Nicu Ciobanu, Gaetano Longo şi Ion Deaconescu. Duminică, 3 iunie, va fi un moment folcloric susţinut de Rapsozii Oltului de Jos, urmat de vizitarea lucrărilor lui Brâncuşi din Târgu-Jiu.

       

Premianţii acestei ediţii:

Premiul pentru poezie : Sreten Perovici din Muntenegru  (vice-preşedinte al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Muntenegru) şi Fernando Rendon din Columbia (fondator al revistei de poezie Promoteo în 1982, dar şi al Festivalului de Poezie de la Medellin).

Premiul pentru proză : Jose Eduardo de Grazi din Brazilia, medic oftalmolog,  autor de povestiri, versuri, romane şi articole despre literatura braziliană, sud-americană şi italiană. A tradus şapte cărţi sin creaţia lui Pablo Neruda în portugheză, ca şi din opera unor poeţi italieni, cum ar fi Pascoli, Saba, Gaetano Longo.

Premiul pentru istorie şi critică literară: Rei Berroa, din SUA, redactor la Hispanic Cultural Rewieu coordonator al Maratonului Poetic Casa de la Luna precum şi al Bibliotecii Congresului din Washinthon.

Premiul pentru traducere:  Attila F. Balzas, poet, traducător editor, născut la Târgul Mureş în 1954, trăieşte la Bratislava. A tradus în maghiară creaţia lui Lucian Blaga, Varujan Vosganian, Gabriel Chifu, Vasile Dan, Angela Baciu şi a întocmit diverse antologii de poezie şi proză.

Premiul pentru Jurnalism: Casa de Presă şi Editură „Libertatea ” (Serbia)instituţie culturală reprezentativă de promovare  valorilor naţionale şi spirituale ale minorităţii româneşti din Serbia prin publicaţiile „Libertatea”, „Lumina”  „Tinereţea” şi „Bucuria copiilor”.

Premiul pentru artă teatrală : Branislav Micunovic deţine în prezent funcţia de Ministru al Culturii din Muntenegru. Este regizor de teatru recunoscut pe plan european şi profesor la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad şi Cetnie.

Premiul pentru arte plastice: Pietro Campellone din Italia promovează pictura şi sculptura mondială şi Shogoro Nomura din Japonia studiază la Florenţa diverse specializări în arta tradiţională a ceramicii şi organizează expoziţii naţionale şi internaţionale cu lucrările sale. Este recunoscut, peste tot în lume, ca un mare specialist al ritualului ceaiului.

Premiul pentru cercetări istorice: prof.univ.dr. Sorin Liviu Damean, director al Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale de la Universitatea din Craiova, expert evaluator CNCSIS, expert evaluator ARACIS, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare. A publicat 20 de volume de specialitate, peste 75 de studii şi articole ştiinţifice şi a prezentat 80 de comunicări la diverse simpozioane naţionale şi internaţionale.

Premiul pentru Ştiinţă: Maruzio Seracini din Italia, pionier în domeniul diagnosticării bunurilor culturale, a fondat în 1977 primul centru pentru diagnosticarea şi autentificarea operelor de artă. A studiat peste 2500 de opere de artă şi edificii istorice.

Premiul pentru Sociologie: Adrian- Cosmin Basarabă, membru în Registru Naţional de Evaluatori, evaluator pentru domeniul sociologie al Agenţiei de Credite şi Burse de Studii, şef al Catedrei de Politologie din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Politice de la Universitatea de Vest din Timişoara.   

Premiul pentru ştiinţe juridice: Dan Ştefan Spânu, judecător la Judecătoria Craiova (1986-1993), ulterior preşedinte al acestei instituţii, judecător la Tribunalul Dolj (1998-2000) şi la Curtea de Apel Craiova. Este vicepreşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România a publicat mai multe cărţi şi manuale de drept şi a participat la numeroase simpozioane, colocvii, seminarii de specialitate în ţară şi în străinătate.

Premiul pentru medicină: Ion Georgescu, absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova, promoţia 1977, a fost director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, decan al Facultăţii de Medicină Generală şi prorector al UMF Craiova. Este preşedinte al Societăţii Române de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie, precum şi preşedinte de onoare al Societăţii Sârbe de Chirurgie.

Premiul pentru cercetări în domeniul oncologiei : Dan Lungulescu, membru al Societăţii Europene de Oncologie Medicală (2008), autor a peste 50 de lucrări, a făcut cercetări pentru identificarea factorilor de risc asupra dinamicii cancerului, obţinând rezultate spectaculoase.

Premiul pentru management cultural internaţional: Elizabeta Kanceska- Milevskaministru al Culturii din fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Premiul pentru management cultural- Lucian Dindirică director al Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova.

Premiul pentru excelenţă culturală – Paul Tudor- preşedintele Besta Group SA din Bucureşti, al Consiliului Comun de Afaceri Româno-Ucrainean, al Federaţiei Române de Tir cu Arcul, vice-preşedinte al Camerei de Comerţ Româno- Rusă şi al Camerei de Comerţ Româno- Ucrainiene.

Premiul pentru promovarea folclorului românesc- Nicolae Furdui- Iancu, interpret de folclor din Ardeal. 

Premiul pentru promovarea valorilor democratice în Republica Moldova- Victor Osipov deputat în Parlament din partea Alianţei Moldova Noastră (2009) şi vicepriministru al Republicii Moldova în 2009.

Premiul „Omul politic al anului” – Sorin Frunzăverde, figură proeminentă a Partidului Democrat Liberal a îndeplinit funcţia de prim-vicepreşedinte al Biroului Permanent Naţional, ia în prezent este vicepreşedinte al PNL.