Miting antifumat la Craiova

0
381

Peste 200 de studenţi şi elevi de la mai multe unităţi de învăţământ craiovene şi-au dat, ieri, întâlnire pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu” pentru a participa la un miting antifumat. Manifestarea a avut loc cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, pentru a atrage atenţia asupra faptului că tabagismul reprezintă cea mai importantă cauză de deces din lume care poate fi prevenită, cu şase milioane de victime în fiecare an. 

Acţiunile dedicate Zilei Mondiale fără Tutun au început încă de dimineaţă. În mai multe intersecţii din Craiova, studenţii voluntari au oferit mere contra ţigări pentru a-i determina pe fumători să renunţe la acest viciu. Apoi, înarmaţi cu pancarte şi coşuri, în care au strâns, în mod simbolic, ţigări de la trecători, de data aceasta contra o îngheţată, studenţii, dar şi elevii de la mai multe şcoli au pornit un marş pe esplanada Teatrului „Marin Sorescu”. Iniţiatorii acestei campanii, în municipiul Craiova au fost Asociaţia Studenţească Amicus, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj,  Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Societatea Studenţilor Medicinişti Craiova, Societatea Studenţilor Farmacişti şi Asociaţia Tinerii Luptă împotriva Viciilor Mileniului III.

„Participăm la o serie de acţiuni de stradă tocmai pentru a atrage atenţia asupra riscurilor produse de tutun. Sunt o serie de probleme pe care ţigările le produc: tuse tabagică, probleme dentare şi de altă natură”, a precizat Florin Nicolăiţă de la Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj.

Fumatul, responsabil pentru 15% din numărul total de decese 

În România 15% din numărul total de decese, 20% prin boli transmisibile şi 16% prin netransmisibile erau cauzate în urmă cu câţiva ani de fumat. În plus, recentul studiu privind situaţia fumatului la adulţi la nivel global–GATS, pentru România indica anul trecut o prevalenţă a fumatului de 26,7% (4,85 milioane) şi din 37,4% la bărbaţi faţă de 16,7% la femei, ceea ce relevă un anumit progres faţă de prevalenţa de 30% înregistrată în 2007. În Uniunea Europeană se estimează că mai mult de jumătate de milion din decesele înregistrate anual se datorează fumatului, din care aproximativ 79.000 sunt considerate ca având legătură doar cu fumul de tutun din mediul ambiant, respectiv fumatul pasiv. „Dorinţa noastră şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este de a reduce consumul de de tutun. Acest lucru s-a şi întâmplat de altfel în ultimii ani, când s-a constatat o scădere a procentului de fumători de la 30% la 27%. Tutunul produce în prezent aproximativ şase milioane de victime anual, dintre care peste cinci milioane sunt utilizatori şi foşti utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv”, a declarat dr. Narcisa Dinică, consilier superior în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.