Europarlamentarul Victor Boştinaru a prezentat raportul pentru Fondul de Coeziune

0
302

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru (foto) a prezentat săptămâna aceasta în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European (REGI), raportul său oficial privind reglementarea Fondului de Coeziune. Acesta este unul de maximă însemnătate întrucât fondul pune la dispoziţia statelor membre cu un venit naţional brut sub 90% din media Uniunii Europene, nu mai puţin de 68,7 miliarde de euro.

Conform unui set de amendamente care privesc relaţia dintre Fondul de Coeziune şi Mecanismul de Conectare a Europei (MCE) cel mai important aspect se referă la criteriile care urmează să fie utilizate de agenţia de centralizare atunci când selectează proiectele eligibile.

„Criteriile generale vor rămâne cele prevăzute de regulamentul MCE, dar cu o derogare importantă de a evita, pe cât posibil, orice modificare a pachetelor naţionale, menţinând în acelaşi timp principiul concurenţei care se află la baza propunerii Comisiei Europene. Derogarea constă în asigurarea faptului că, în primii 3 ani ai perioadei de programare, respectiv până la 31 decembrie 2016, selecţia proiectelor se va face cu respectarea deplină a alocărilor naţionale transferate de la Fondul de Coeziune la MCE”, a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru

Toate statele membre, inclusiv cele rămase în urmă, cu o capacitate administrativă şi instituţională redusă vor avea suficient timp să pregătească proiecte de o calitate, maturitate şi valoare UE adăugată mulţumitoare (criteriile de selecţie ale agenţiei centrale), fără presiune sau teama de a pierde fondurile şi, în acelaşi timp, cu posibilitatea de a beneficia din plin de sprijinul Comisiei. După această „perioadă de garanţie”, se vor aplica normele generale prevăzute de regulamentul MCE.

Altă modificare vizează o mai mare coerenţă între Fondul de Coeziune şi sistemul EU Emissions Trading System (EU ETS), în special cu privire la sistemul de încălzire urbană şi cogenerarea. „Dorim să încurajăm reabilitarea şi acolo unde este necesar, crearea de noi centrale de încălzire şi centrale de cogenerare de înaltă eficienţă astfel încât, în afară de turbinele din centralele de cogenerare de peste 20 MW, toate celelalte să fie eligibile pentru sprijin în cadrul Fondului de Coeziune, de la clădire la conducte şi până la reţeaua de distribuţie”, a mai spus eurodeputatul Victor Boştinaru.