După gratii pentru o evaziune de peste 1 milion de lei

0
397

Trei persoane au fost arestate preventiv, în cursul zilei de miercuri, pentru o evaziune fiscală de peste 1 milion de lei. Cei trei s-au sustras urmăririi penale aproape jumătate de an, însă cu sprijinul SRI s-a reuşit depistarea şi prinderea lor. Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au preluat cercetările în cauză, îi acuză pe cei trei de evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, în sarcina unuia dintre ei, care este expert contabil, fiind reţinută infracţiunea de favorizarea infractorului, pentru că “pitulase” documentele contabile ale societăţii, pe care ar fi trebuit să le transmită anchetatorilor. 

În urma cercetărilor efectuate într-un dosar de evaziune fiscală, procurorii Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova împreună cu poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj şi cu sprijinul SRI au reuşit să prindă şi să reţină trei bărbaţi, care se sustrăgeau de aproximativ 6 luni de la urmărirea penală. Este vorba despre Florin Mitră, de 44 de ani, din Craiova, care locuia în Eforie Sud, Tudor Vladimir Vâlceanu, de 43 de ani, din Oradea şi Sorin Nicolae Ciurea Radu, de 42 de ani, din Craiova. Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, probatoriul administrat în cauză, până la acest moment al urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt: “în perioada aprilie-decembrie 2009, în calitate de administrator al SC FMV Oil SRL (persoană juridică învinuită în cauză) inculpatul Mitră Florin nu a înregistrat în evidenţele contabile livrările de mărfuri către mai multe societăţi comerciale sau a evidenţiat operaţiuni nereale de achiziţii de bunuri, fiind ajutat în activitatea infracţională de inculpatul Vâlceanu Tudor Vladimir şi de inculpatul Radu Ciurea Sorin Nicolae – contabilul societăţii, care a încercat să zădărniceasca urmărirea penală prin ascunderea documentelor contabile”, după cum se arată într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova.

Documente şi ştampile ridicate la percheziţii

Timp de aproximativ 6 luni de zile, oamenii legii i-au citat pe toţi trei, i-au căutat la domicilii sau la locuinţele pe care le ocupau fără forme legale, însă nici unul dintre ei nu a fost de găsit. Au fost demarate activităţi specifice cu sprijinul SRI Dolj, astfel că s-a reuşit localizarea şi reţinerea acestora. Miercuri dimineaţă, oamenii legii au efectuat trei percheziţii domiciliare, atât la Radu, în Craiova, cât şi la locuinţa lui Florin Mitră din Eforie Sud, respectiv Vladimir Vâlceanu, în Tunari, Ilfov, unde au fost identificate şi ridicate documente şi ştampile aparţinând unui număr de aproximativ 20 societăţi comerciale folosite de cei doi în comiterea faptelor ilegale, urmând ca cercetările să fie extinse cu privire la întreaga activitate infracţională a celor în cauză. Prin firmele respective se tranzacţionau produse energetice (motorină, păcură, bitum, asfalt şi altele), produse procurate din Grecia, Spania, Ungaria. În plus, acasă la Vâlceanu s-au găsit şi 36.000 lei, sumă indisponibilizată de anchetatori, în vederea recuperării prejudiciului. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul creat de cei trei prin activitatea infracţională este de 1.027.495 lei, procurorii urmând să dispună instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor.

În cursul zilei de miercuri, Mitră, care a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova tot pentru evaziune fiscală şi fals material în înscrisuri oficiale în 2009, fapte pentru care a fost condamnat la doi ani de închisoare (în acest moment judecându-se recursul la Curtea de Apel Craiova), Vâlceanu – şi el cu antecedente pentru infracţiuni de aceeaşi natură – şi Radu au fost prezentanţi Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă, instanţa eliberându-le mandate pentru 20 de zile. Cei trei sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului societăţii, în sarcina lui Sorin Nicolae Ciurea Radu reţinându-se şi favorizarea infractorului, întrucât a ascuns documentele contabile solicitate de anchetatori şi a susţinut că nu le-ar avea, acestea fiind descoperite la percheziţia care i s-a făcut acasă.