Primarii vor fi aleşi într-un singur tur

0
364

Deputaţii au adoptat, ieri, cu 174 de voturi „pentru”, 110 „împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege care stipulează că primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, cu excepţia situaţiilor de balotaj. Proiectul fusese respins anterior de Senat, dar a fost adoptat luni, pe articole, de Camera  Deputaţilor, care este for decizional. Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a afirmat că proiectul reprezintă încă un pas în impunerea unui sistem electoral majoritarist, lucru cu care liberalii nu pot fi de acord. „Este un atac la adresa democraţiei consensualiste şi reprezentative şi de aceea grupul PNL a votat împotrivă”, a spus Calimente. „Din dorinţa de autoritarism şi dominaţie hegemonică, PDL încearcă să impună un sistem majoritar (…) Votul exprimat într-un singur tur pentru primar şi pentru preşedintele Consiliului Judeţean este o altă expresie a sistemului politic majoritar, în condiţiile în care, în România, modelul bipartid nu a reuşit. Votul într-un singur tur este nedemocratic, pentru că o minoritate poate să îşi impună candidatul împotriva majorităţii. Cumpărarea de voturi şi mituirea electoratului poate fi mai uşor aplicată. Reprezentativitatea aleşilor se diminuează, iar autoritatea devine îndoielnică”, a arătat el.

Luni, la dezbaterile generale asupra proiectului, liberalul Victor Paul Dobre declarase, în plenul Camerei Deputaţilor, că acest proiect de lege îndepărtează statul roman „de la valorile democraţiei”, afirmând că  PDL vrea să-şi conserve mai multe mandate de primar. Viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, a spus că dacă vor fi aleşi într-un singur tur, vor exista primari care au obţinut 12-14%.

Analistul politic Cristian Pârvulescu e de părere că alegerea edililor într-un singur tur de scrutin avantajează partidele în cădere liberă şi pe cele izolate politic, le stabilizează şi le asigură realegerea primarilor. „90% dintre actualii primari vor fi realeşi. Vor deveni eterni prin noua lege”, spune Pârvulescu. „Noua lege încurajează partidocraţia, prieteniile politice, şpăgile electorale. Noii primari vor câştiga cu scoruri modeste pentru că electorii nu-şi vor schimba comportamentul”, adaugă acesta.

Noua modalitate de alegere a primarilor într-un singur tur va amplifica blocajele politice din plan local, consideră şi europarlamentarul PDL Cristian Preda. Fostul consilier prezidenţial este de părere că decizia din Camera Deputaţilor a fost generată din raţiuni populiste. „Decizia de a trece la sistemul cu un singur tur de scrutin va atomiza şi mai mult reprezentarea şi va introduce un element suplimentar de incertitudine, într-un peisaj electoral deja haotic, în care avem combinaţii de sisteme de vot contradictorii. Conflictele create în multe locuri între consiliile locale, alese pe baza unei formule proporţionaliste, şi primari, care erau aleşi prin scrutin majoritar în două tururi, nu vor fi diminuate de noua formulă”.