30.000 de olteni au plecat umiliţi de pe “Ion Oblemenco”

1
1611

Vorbele lui Sorin Cârţu sunt literă de lege când Ştiinţa joacă un meci acasă, îndeosebi un  derby: “Publicul nu trebuie să plece umilit de la stadion, indiferent de context”. 30.000 de spectatori, sold-out cum nu se poate mândri nimeni în România, Craiova Maxima prezentată în deschidere, coregrafie fabuloasă în Peluza Nord, acompaniată de restul arenei, pentru o atmosferă unică, totul a fost pregătit pentru un spectacol grandios la derby-ul Ştiinţei cu FCSB. La fotbal însă, Craiova nu a avut nimic în comun cu “maximii” care au descins în arenă, fiindcă am asistat la încă un eşec cu FCSB. Nicio surpriză însă, aşa a fost la toate meciurile din play-off cu public pe “Ion Oblemenco” împotriva rivalei din Capitală din 2015 încoace. Statistica e elocventă: jucătorii Craiovei şi-au umilit fanii absolut la toate derby-urile cu FCSB din play-off! Au câştigat numai cu stadionul gol, în pandemie. Cu fanii în tribune, deloc puţini, au dat chix, fără excepţie! An de an, meciul de acasă cu FCSB încheie practic sezonul Craiovei.

Eşecurile repetate în faţa FCSB nu sunt întâmplătoare. Universitatea Craiova îşi îngenunchează suporterii de fapt când face compromisuri cu jucători precum Ivan şi Markovic, care se antrenează când şi cum vor, care îşi permit orice, indiferent de antrenor. Numai Mirel Rădoi a avut curajul să ia măsuri în privinţa lor, cu preţul postului. Chiar dacă are un buget substanţial, cel mai mare pe care l-a avut Craiova vreodată, chiar dacă se mândreşte cu cu marketing ireproşabil (deşi, analizat în detaliu, sunt gafe uriaşe şi la acest capitol, pe marginea cărora vom reveni), Ştiinţa nu poate face pasul decisiv spre performanţă, fiindcă se complace în  concesii. Mirel Rădoi a acuzat, mai mult sau mai puţin făţiş, aceste nepotisme, aceste cumetrii, dar nu se putea lupta cu un sistem deja format în vestiar. Sunt bisericuţe care face legea, care fac victime, fie ele dintre colegi, dintre naivii suporteri sau dintre antrenori. La Craiova, ca antrenor, te adaptezi şi îi ţii în braţe pe aceşti lideri de mucava, ori eşti eliminat. Au păţit-o mulţi, iar cei care s-au complăcut nu au putut depăşi un anumit nivel, aşa cum este şi cazul lui Neagoe. Un antrenor sufletist, dar fără performanţe în CV, care nu-şi permite decizii radicale şi care, inevitabil, va fi victima acestor compromisuri. Mirel Rădoi a vrut să elimine “putregaiul”, cu Hanca și Vină în prim-plan, dar a vrut prea mult, prea repede şi fără să solicite permisiunea de a acţiona.

Cât despre meciul cu FCSB, dintr-o sărbătoare s-a transformat într-un fiasco. A semănat oarecum cu cel de la Beer Sheva, din play-off-ul Europa League. Raul Silva a părut cel mai bun alb-albastru, dar el a declanşat falimentul. A fost un adevărat coordonator de joc, dar la job-ul său a chiulit. L-a lăsat pe Compagno să marcheze, la singura apariţie a oaspeţilor în careul Ştiinţei în prima repriză. La fel s-a întâmplat şi după ce Roguljic deschisese scorul în Israel. Ivan s-a făcut de râs cu execuţia penibilă de la punctul cu var, aşa cum făcuse şi cu execuţia de 5 milioane de euro  la Beer Sheva. Un jucător care a devenit, neverosimil, idol printre suporteri, deşi este minuscul în istoria Ştiinţei. Un jucător care se antrenează când are chef, care este dat afară de propriul antrenor din cauza superficialităţii, indolenţei, pe care selecţionerul îl ignoră, în ciuda calităţilor, fiindcă nu vrea un “măr stricat” printre tricolori, un jucător care nu are nimic în comun cu performanţa. Cu Ivan şi Markovic, noii fraţi Costea ai Craiovei, nu poţi evada din mediocritate, cât de mult ai vrea să le exploatezi calităţile.

De ani de zile, Craiova e umilită în play-off în faţa fanilor de o echipă manevrată de patron prin telefon. În tribune e sărbătoare, pe teren e bâlci ieftin. Cu un buget de patru ori mai mic şi cu stadionul aproape gol meci de meci de când a promovat, Mititelu (alta victimă constanta a FCSB) este mai aproape de Europa în acest sezon decât Universitatea Craiova. Ştiinţa nu va prinde podiumul în sezonul în care are cel mai mare buget din istorie, şi nu neapărat pentru că Ivan, nimeni altul decât căpitanul echipei, a bătut ca un drojdier împleticit acel penalty, ci pentru că acest club nu are mentalitatea necesară performanţei.

Universitatea Craiova – FCSB 1-2

Au marcat: Koljic 90+4 – penalty – Compagno 44, Sorescu 81.

Universitatea Craiova: L. Popescu 6 – Vlădoiu  4 (Căpăţână 46) 4, Zajkov 5, Raul Silva 5, Ndong 5 – Screciu 5, Mateiu 4 (Rivaldinho 84) – Cîmpanu 4 (Işfan 63) 4, Baiaram 4 (Koljic 46) 5, A. Ivan 1 – J. Markovic 4 (Roguljic 63) 5. Antrenor: Eugen Neagoe

FCSB: Târnovanu – Ovidiu Popescu, Dawa, I. Cristea, Radunovic – Olaru (B. Nikolov 87), Şut, Octavian Popescu (Cordea 46) – D. Miculescu (Sorescu 46), Compagno (Omrani 86), Fl. Coman (Pantea 73). Antrenor: Elias Charalambous.

Arbitru: Istvan Kovacs 7.

1 COMENTARIU

Comments are closed.