Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : Creșterea prețurilor la energie trebuie supusă unei analize serioase și amănunțite

0
542
               Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a participat recent la un eveniment virtual organizat de Camera Franceză de Comerț și Industrie din România (CCIFER), a având ca subiect principal criza energetică. “În opinia mea, creșterea prețurilor la energie trebuie supusă unei analize serioase și amănunțite. În primul rând, calcularea prețului la energie trebuie decuplată de prețul gazului. În condițiile în care, pe de o parte, ponderea gazului a reprezentat doar 20% din mixul energetic european, iar pe de alta, prețurile au explodat și într-o țară ca Franța, care se bazează mult mai mult pe energie atomică decât pe gaz, atunci undeva lucrurile nu au sens și trebuie clarificate. În al doilea rând, dacă firmele de distribuție spun că abia acum sunt pe profit, înseamnă că acum doi ani erau în faliment”, a explicat deputatul european.
             Referitor la Pachetul Fit for 55 (Pregatiti pentru reducerea de 55%), Marinescu spune este cel mai important pachet legislativ din ultimii 15 ani. “Sunt de părere că trebuie să avem o abordare echilibrată, lucru deloc ușor, în condițiile unei polarizări a opiniilor pro și contra în Parlament. Lucrurile nu trebuie făcute de pe o zi pe alta, este nevoie de o perioadă de tranziție care să permită industriei să se pregătească, științei să ne ofere soluții tehnologice mai bune, și cetățenilor să se obișnuiască cu acest nou stil de viață”, a mai spus eurodeputatul român.
           Marian Jean Marinescu a vorbit în cadrul aceluiaşi eveniment şi despre dosarul ETS, despre care a spus că trebuie să  se facă tot ceea ce este posibil ca ETS-ul să nu fie doar o nouă taxă. “Banii din ETS vin de la cetățeni și de la companii, și cred că după ce sunt colectați banii ar trebui returnați într-o pondere cât mai mare tot industriei, pentru ca aceasta să poată investi în tehnologii curate”, a precizat europarlamentarul PPE.