De azi, fără vize în Canada, în anumite condiţii!

0
96

canadaMinisterul Afacerilor Externe reaminteşte că, începând de astăzi, 1 mai 2017, cetăţenii români care au deţinut, în ultimii 10 ani, o viză de rezidenţă temporară în Canada şi cei care deţin, în prezent, o viză valabilă care permite intrarea în SUA (non-immigrant visa) au posibilitatea de a intra în/tranzita Canada, pe calea aerului, în baza unei Autorizaţii de Călătorie Electronice (Electronic Travel Authorization – eTA), fără a mai avea nevoie de viză.

Ministerul Afacerilor Externe menţionează că, în baza eTA, cetăţenii români care se află în una dintre cele două situaţii mai sus menţionate pot intra, fără vize, pe teritoriul Canadei, pentru o perioadă de maxim 6 luni, doar dacă scopul şederii este unul din următoarele: turism sau vizită (vizitarea rudelor/prietenilor sau prospectarea oportunităţilor de derulare a afacerilor).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor să aibă în vedere următoarele atenţionări:

 • Pentru obţinerea Autorizaţiei de Călătorie Electronică accesaţi în internet următorul link: http://www.cic.gc.ca/english/helpcentre/questions-answers-by-topic.asp?st=16.7.2.
 • Aplicaţia este disponibilă pentru cetăţenii români  începând de astăzi, 1 mai 2017, orele 09:00 (ora Canadei), respectiv 16:00 (ora României).
 • Nu aveţi nevoie de Autorizaţie de Călătorie Electronică dacă aţi obţinut, deja, o viză de intrare în Canada şi aceasta este încă valabilă!;
 • Atenţie! Eliminarea obligativităţii deţinerii unei vize NU se aplică cetăţenilor români care doresc să muncească sau să studieze în Canada. În aceste situaţii  este necesară, în continuare, obţinerea unei vize, conform reglementărilor canadiene.
 • Obţineţi Autorizaţie de Călătorie Electronică, în timp util, înainte de a vă deplasa spre aeroport!;
 • Completaţi, on line, cu atenţie, toate rubricile şi introduceţi datele personale exact aşa cum sunt menţionate în paşaport;
 • Taxa pentru obţinerea Autorizaţiei de Călătorie Electronice este de 7 dolari canadieni şi trebuie plătită în momentul completării aplicaţiei online. Asiguraţi-vă că aveţi un card valabil de tipul: VISA, MASTERCARD, AMERICAN EXPRES sau card de debit de tipul  Visa Debit, JCB, Interac;
 • Nu depăşiţi perioada de şedere legală de 6 luni, altfel riscaţi să primiţi un ordin de îndepărtare de pe teritoriul Canadei şi să întâmpinaţi dificultăţi în obţinerea unei noi Autorizaţii de Călătorie dacă doriţi să reveniţi pe teritoriul Canadei;
 •  Respectaţi legislaţia canadiană şi nu modificaţi scopul declarat al călătoriei, în caz contrar Autorizaţia de Călătorie Electronică poate fi suspendată!
 • Cetăţenii canadieni NU pot aplica pentru obţinerea unei Autorizaţii Electronice de Călătorie (valabil în cazul persoanelor cu dublă cetăţenie);
 • În situaţie în care vă deplasaţi în Canada însoţiţi de mai mulţi copii minori este necesar să completaţi câte un formular pentru obţinerea eTA pentru fiecare dintre aceştia.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă accesarea, pentru obţinerea de informaţii detaliate referitoare la eTA, a secţiunii “Sfaturi, alerte de călătorie/Condiţii de călătorie/Canada” de pe pagina de web a MAE: https://www.mae.ro/travel-conditions/3678#850.”