Şcoala Gimnazială “Gheorghe Bibescu” din Craiova continuă drumul european

0
545

Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu” Craiova a ajuns în cel de-al treilea an de ACREDITARE ERASMUS+ în domeniul Educație Școlară. Proiectul de mobilitate cu numărul de referință: 2023-1-RO01-KA121-SCH-000127677 a început la data de 01.06.2023 și se va desfășura până pe 31.08.2024 și are prevăzut un buget de 30,897.00 Euro. În acest an școlar, se derulează două tipuri de activități: cursuri de formare europeană pentru profesori și mobilități de grup cu elevii, având ca obiectiv dezvoltarea competențelor transversale antrenate în contextul educației nonformale/outdoor.

Prima mobilitate de grup a elevilor s-a desfășurat în perioada 08.12.2023-15.12.2023, în Paphos, Cipru, unde șapte elevi de învățământ primar au participat la activități la școala gazdă, DIMOTIKO SCHOLEIO GEROSKIPOU 2. A doua mobilitate de grup a elevilor s-a desfășurat în perioada 16.03.2024-23.03.2024, în Antalya, Turcia, unde șapte elevi de învățământ gimnazial au fost găzduiți de către  ÖZEL MANAVGAT KOLEJİ MÜDÜRLÜĞÜ.

Activităţi şi obiective atinse

Timp de o săptămână, elevii au desfășurat numeroase activități:  de networking și de spargere a gheții – team building; lucrări practice în grup;  activități în aer liber la școală: jocuri și sporturi tradiționale românești și turcești; activități și instrumente non-formale: cântece și dansuri tradiționale românești și turcești; lecții de artă și desen; Ateliere de creație; activități ecologice la școală: pictură pe stâncă; lampadare stradale și flori construite cu materiale eco; artă reciclată; jocuri de reciclare, ateliere ecologice; activități interculturale.  Participanții la mobilitatea europeană au atins următoarele obiective:  îmbunătățirea abilităților de comunicare, a competențelor lingvistice (în limba engleză) și a abilităților sociale; dezvoltarea învățării experiențiale/învățarea prin practică; crearea de prietenii și amintiri comune; stimularea angajamentului activ și a curiozității;  îmbunătățirea rezolvării problemelor, luarea deciziilor, depășirea provocărilor personale și a barierelor sociale;  participarea la crearea conținutului educației, evaluarea procesului de învățământ și elaborarea criteriilor de evaluare a procesului de învățământ; îmbunătățirea muncii în echipă, a simțului diversității și a incluziunii; creșterea flexibilității, adaptabilității, inițiativei; stimularea educației ecologice și participare activă; dezvoltarea abilităților ecologice și înțelegerea propriei responsabilități față de grup și față de comunitate;  îmbunătățirea multiculturalității . “Mobilitatea de grup a elevilor derulată în Turcia s-a înscris în cadrul proiectului de Acreditare ERASMUS+, Acțiunea Cheie 1 – Educație Școlară – Mobilitatea persoanelor în scopul învățării, nr. 2023-1-RO01-KA121-SCH-000127677. Elevii noștri au reprezentat cu mândrie Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”, Școală Europeană din 2022, și îi felicităm pentru că s-au descurcat excelent și că au fost la înălțime. Astfel, am sporit dimensiunea europeană a instituției noastre și am pus bazele unui nou parteneriat ERASMUS”, a precizat prof Mirela Voicu, coordonator Proiecte Europene în cadrul instituţiei de învăţământ preuniversitar prezentată .