Filarmonica „Oltenia”: Seară de sonate

0
352

În debutul programului muzical al lunii aprilie, Filarmonica „Oltenia” invită melomanii la o seară de sonate, cu duo Cristina Anghelescu (vioară) și Mihai Ungureanu (pian). Recitalul va avea loc miercuri, 3 aprilie 2019, de la ora 19.00, și oferă spre audiție Sonata în Si bemol major, K. 454 de W.A. Mozart, Sonata nr. 10 în Sol major, op. 96 de Ludwig van Beethoven, și Scherzo în Do minor din Sonata “F.A.E.” de Johannes Brahms.

Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din București, la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah) și în prezent este solista Orchestrelor Radio  București. Este câștigătoarea  concursurilor internaționale „Jean Sibelius” Helsinki (1990), „Alberto Curci” Napoli (1983), „Dr. Luis Sigall” Viña del Mar (Chile, 1985) și Andria (1991), obținând de asemenea  premiul V la  „J. Thibaud” Paris (1981), premiul IV la „Tibor Varga” Sion (1983) și premiul IV la „P. I. Ceaikovski” Moscova (1986).

Prezenţă activă pe toate scenele din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată și re-invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin; Tschaikowsky Hall – Moscow; Teatro Monumental y Auditorium – Madrid; Smetana Hall – Prague; St. John’s Smith Square – London; Finlandia Hall – Helsinki, cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Orchestrele Radio Helsinki și Madrid etc. A colaborat cu maeștri recunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov.

Cristina Anghelescu a efectuat numeroase turnee de concerte și recitaluri în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud etc. De asemenea a realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, „Anotimpurile” de Vivaldi și cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră „Philarmonia” din Londra.

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul Mihai Ungureanu a absolvit Academia de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia (ex-U. R. S. S.) şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale.

În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001-2003 și 2012-2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).